ELLE legt uit: de comeback van spirituele juwelen en geluksbrengers

Geüpdatet op 1 juli 2019 door Lore Ginneberge
ELLE legt uit: de comeback van spirituele juwelen en geluksbrengers

Herinner je je nog de armbandjes met blauwe oogjes die zo'n 20 jaar geleden aan elke tienerarm bengelden? Deze geluksbrengers (blijkt dat het duivelsogen zijn) maken een comeback, vergezeld van sterrenbeeldsieraden en andere lucky charms. Dat deze juwelen niets nieuws zijn, is duidelijk. Maar vanwaar komen deze geluksbrengers eigenlijk? En wat betekenen ze? Een kleine tijdreis:

Geluksbrengers in alle tijden

De oudheid: handen en ogen

Het idee om amuletten en geluksbrengers te dragen komt van de Egyptenaren. Daar werden de doden begraven met allerlei juwelen vol zeldzame, waardevolle stenen om het kwaad af te weren. Je kent vast de typische symbolen als het oog van Horus met die sierlijke eyeliner. Tegelijk kwamen in het Midden-oosten soortgelijke bedeltjes voor. Het bekendste voorbeeld is Nazar, of dat blauwe oogbolletje van zonet, dat al sinds de oudheid wordt gebruikt om kwaad te verdrijven. Daarnaast is er het bekende handje, Hamsa, dat er gebruikt werd als geluksbrenger en beschermsymbool.

Ook Grieken en Romeinen droegen allerlei bedeltjes uit bijgeloof. Zo symboliseerde een klein visje het feit dat je christelijk was of werd een amulet op de borst gedragen met belangrijke informatie erin, omdat ze geloofden dat informatie dicht bij hoofd en hart beter werd onthouden. En nog straffer: in tijden van oorlog droegen soldaten een haarlok van hun vrouw in een amulet als aandenken en geluksbrenger. Hoe romantisch.

Queen Victoria: overdaad karaat

Later, in de tijd van Queen Victoria om precies te zijn, maakten deze juwelen een comeback als luxe item. De koningin zou nogal verzot geweest zijn op armbandjes en hangers. Gevolg: de adel liet zich opdoffen met de mooiste bedelarmbandjes en andere juwelen. Een nieuwe trend werd geboren.

Jaren '50: sentimentele souvenirs

Een laatste grote boom vond plaats tijdens Wereldoorlog II, opnieuw aan het front. Soldaten droegen dit keer niet enkel kleine herinneringen aan thuis met zich mee, maar verzamelden tegelijk kleine souvenirtjes voor het thuisfront. Daardoor werden geluksarmbanden met bedeltjes een ontzettend populair geschenk in de jaren '50 en '60, want deze stonden gelijk aan geluk, voorspoed en mooie herinneringen. En dat leidt tot vandaag, want juwelen hebben nog steeds een sentimentele waarde, vaak zelfs onbewust.

De comeback van lucky charms

Spiritualiteit

De kleine oogjes, handjes en medaillons die dus al eeuwen dienst doen, vliegen vandaag opnieuw over de toonbank. Dit kan je afdoen als de zoveelste revival in modeland, maar misschien heeft deze comeback wel te maken met de groeiende interesse in spiritualiteit en zingeving. We gaan massaal op zoek naar manieren om geluk en rust te vinden, en dat doen we steeds vaker met spirituele - voor sommige ook wel 'zweverige' -  hulpmiddelen. Denk maar aan de populariteit van mindfullness, yoga en meditatie of eeuwenoude lifestyle filosofieën als Ikigai en wabi-sabi.

Astrologie

Daarmee samen hangt de opkomst van astrologie. Nooit eerder waren sterrenbeelden en horoscopen zo populair dat het bijna karikaturaal is. Op sociale media wordt vrolijk gestrooid met zodiac sign memes en lifestylewebsites wijden pagina's lang aan de stand van de planeten. Ook dit vertaalt zich in de mode. Naast allerlei sterrenbeeld-deco en gagdets, vind je tal van juwelen met elk teken van de dierenriem. Sommige juwelenmerken baseren er zelfs volledige collecties op, of hun hele label (zoals het prachtige Foundrae). Deze juwelen zijn in feite een persoonlijk statement: je wilt tonen wie je bent en je sterrenbeeld maakt daar tegenwoordig deel van uit. Hangt dat dan weer samen met het toenemende hyperpersoonlijke aspect in de mode? Dat is nog een ander verhaal...

Onze favoriete geluksbrengers

Overtuigd van de kracht van geluksbrengers? Shop onze favoriete lucky charms, amuletten, medaillons en ander moois.