Daarom maken spirituele juwelen en geluksbrengers een comeback

Gepubliceerd op 9 mei 2022 door Lore Ginneberge
Daarom maken spirituele juwelen en geluksbrengers een comeback

Herinner je je nog de armbandjes met blauwe oogjes die zo'n twintig jaar geleden aan elke tienerarm bengelden? Deze geluksbrengers (blijkt dat het duivelsogen zijn) maken een comeback, vergezeld van sterrenbeeldsieraden en andere lucky charms. Dat deze juwelen niets nieuws zijn, is duidelijk. Maar vanwaar komen deze geluksbrengers eigenlijk? En wat betekenen ze? Een kleine tijdreis:

Geluksbrengers: terug van nooit echt weggeweest

De oudheid: beschermende juwelen

Het idee om amuletten en geluksbrengers te dragen komt van de Egyptenaren. Daar werden de doden begraven met allerlei juwelen vol zeldzame, waardevolle stenen om het kwaad af te weren. Je kent vast de typische symbolen als het oog van Horus met die sierlijke eyeliner. Tegelijk kwamen in het Midden-oosten soortgelijke bedeltjes voor. Het bekendste voorbeeld is Nazar, of dat blauwe oogbolletje van zonet, dat al sinds de oudheid wordt gebruikt om kwaad te verdrijven. Daarnaast is er het bekende handje, Hamsa, dat er gebruikt werd als geluksbrenger en beschermsymbool.

Ook Grieken en Romeinen droegen allerlei bedeltjes uit bijgeloof. Zo symboliseerde een klein visje het feit dat je christelijk was of werd een amulet op de borst gedragen met belangrijke informatie erin, omdat ze geloofden dat informatie dicht bij hoofd en hart beter werd onthouden. En nog straffer: in tijden van oorlog droegen soldaten een haarlok van hun vrouw in een amulet als aandenken en geluksbrenger. Hoe romantisch.

Queen Victoria: overdaad karaat

Later, in de tijd van Queen Victoria om precies te zijn, maakten deze juwelen een comeback als luxe item. De koningin zou nogal verzot geweest zijn op armbandjes en hangers. Gevolg: de adel liet zich opdoffen met de mooiste bedelarmbandjes en andere juwelen. Een nieuwe trend werd geboren.

Jaren vijfitg: sentimentele souvenirs

Een laatste grote boom vond plaats tijdens Wereldoorlog II, opnieuw aan het front. Soldaten droegen dit keer niet enkel kleine herinneringen aan thuis met zich mee, maar verzamelden tegelijk kleine souvenirtjes voor het thuisfront. Daardoor werden geluksarmbanden met bedeltjes een ontzettend populair geschenk in de jaren vijftig en zestig, want ze stonden gelijk aan geluk, voorspoed en mooie herinneringen. En dat leidt tot vandaag, want juwelen hebben nog steeds een sentimentele waarde, bewust of onbewust.

bedels lucky charms armband geluksbrengers juwelen
Anastasia - Unsplash

De comeback van lucky charms

Spiritualiteit

De kleine oogjes, handjes en medaillons die dus al eeuwen dienst doen, vliegen vandaag opnieuw over de toonbank. Dit kan je afdoen als de zoveelste revival in modeland, maar misschien heeft deze comeback wel te maken met de groeiende interesse in spiritualiteit en zingeving. We gaan massaal op zoek naar manieren om geluk en rust te vinden, en dat doen we steeds vaker met spirituele - voor sommige ook wel 'zweverige' -  hulpmiddelen. Denk maar aan de populariteit van mindfullness, yoga en meditatie of eeuwenoude lifestyle filosofieën als Ikigai en wabi-sabi.

Astrologie

Daarmee samen hangt de opkomst van astrologie. Sterrenbeelden en horoscopen zijn zo populair dat het bijna karikaturaal wordt. Op sociale media wordt vrolijk gestrooid met zodiac memes en lifestylewebsites wijden pagina's lang aan de stand van de planeten. Ook dit vertaalt zich in de mode. Naast allerlei op astrologie geïnspireerde deco en gagdets, vind je tal van juwelen met elk teken van de dierenriem. Sommige juwelenmerken baseren er zelfs volledige collecties op, of hun hele label (zoals het prachtige Foundrae). Deze juwelen dienen als persoonlijk statement: je wilt tonen wie je bent en je sterrenbeeld maakt daar deel van uit. Hangt dat dan weer samen met het toenemende hyperpersoonlijke aspect in de mode? Dat is nog een ander verhaal...

juwelen geluksbrengers bedeltjes lucky eye
Ruan Richard Rodrigues - Unsplash

Onze favoriete geluksbrengers

Overtuigd van de kracht van geluksbrengers? Shop onze favoriete lucky charms, amuletten, medaillons en ander moois.

Wishbone oorsteker van Diamanti Per Tutti

diamanti per tutti oorring
Wishbone oorsteker in roségoud, Diamanti per Tutti, €100

Shop hier

Lucky Eye ring van Messika

messika lucky eye
Lucky Eye in witgoud, Messika, €1190

Shop hier

Goudkleurige ketting van Twice as Nice

twice as nice ketting
Gouden halsketting met 'good luck'-bedeltje, Twice as Nice, €25

Shop hier

Good Luck bedel van Pandora

pandora bedeltje good luck zilver
Zilveren Good Luck Horseshoe bedeltje, Pandora, €29

Shop hier

swarovski evil eye oorringen
Roségouden oorringen met evil eye-symbool, Swarovski, €75

Shop hier

Armband met klavers van My Jewellery

my jewellery
Armbandje met klavers, My Jewellery, €14,95

Shop hier

Ketting met geluksbrenger van Imagin Jewels

ketting goud imagin jewels juwelen geluksbrengers
Ketting met Hasma-handje, Imagin, €225

Shop hier

Geluksarmbandje van Isabel Marant

Goudkleurig armbandje, Isabel Marant,
Goudkleurig armbandje, Isabel Marant, €80

Shop hier

Sterrenbeeld juweel van Ana Luisa

ketting Ana Luisa
Zodiac ketting, Ana Luisa, €67

Shop hier

Armbandje met bedels van Kurt Geiger

kurt geiger armbandje geluksbrengers juwelen
Multi charms armbandje, Kurt Geiger, €145

Shop hier