DIY: zo krijg je lichtere lokken op een verantwoorde manier

Geüpdatet op 4 juni 2019 door ELLE België
DIY: zo krijg je lichtere lokken op een verantwoorde manier

In de zomer wordt je haar enkele tinten lichter, and we love it. Maar waarom wachten tot de zomer als je het ook zelf kan? Deze DIY methodes maken je haar lichter en besparen je een kappersbezoekje

Je haar bleken of oplichten kan makkelijk met chemische producten, maar om haarschade te vermijden bestaan er ook enkele trucjes die je makkelijk zelf thuis kan proberen.

1/

Citroenen

Citroensap is ideaal om je haar enkele tinten lichter te maken, zonder dat je jouw lokken moet ontkleuren of verven.

Dit heb je nodig:

 • Het sap van twee citroenen
 • Water
 • Conditioner

Zo ga je te werk:

Leng het citroensap aan met wat water, zeker als je last hebt van droog of broos haar. Breng het mengsel vervolgens aan op je haren en masseer het in. Om zeker te zijn dat je geen plekken hebt overgeslagen, raden we je aan om je haren enkele keren te borstelen. Let erop dat je haren vochtig zijn en niet doorweekt! Ga nu minstens een uur in de zon zitten, dus vergeet zeker niet om je in te smeren. Zonlicht zorgt er namelijk voor dat het citroensap geactiveerd wordt. Was vervolgens je haren uit met shampoo en breng conditioner aan.

Opgelet: Niet geschikt voor mensen met donker haar. Het citroensap kan er namelijk voor zorgen dat jouw haren oranje uitslaan.

2/

Honing

Honing bevat van nature een kleine hoeveelheid peroxide, wat een blekend effect op het haar heeft. In tegenstelling tot waterstofperoxide zal honing ervoor zorgen dat jouw haardos niet uitdroogt, maar gehydrateerd blijft.

Dit heb je nodig:

 • Honing
 • Water

Zo ga je te werk:

Verdun de honing met een beetje water, dit zorgt ervoor dat jij het mengsel makkelijker op je haren kan aanbrengen. Laat het goedje een hele nacht zitten en spoel vervolgens uit. 

3/

Kaneel

Net zoals in honing zit er ook in kaneel peroxide. Dit betekent dat hoe langer jij het mengsel in je haar laat, hoe lichter het zal worden. Opgelet, kaneel geeft je lokken een roodachtige tint, wat maakt dat het geschikt is voor mensen met donker haar.

Dit heb je nodig:

 • 225ml yoghurt of conditioner
 • 4 el kaneelpoeder

Zo ga je te werk:

Meng de yoghurt (of conditioner) met het poeder. Breng aan op je haren en laat het mengsel enkele uren intrekken. Indien je conditioner gebruikt, kan je het een nachtje laten zitten. Spoel vervolgens je haren uit. Herhaal tot je het gewenste resultaat behaalt.

Opgelet: sommige mensen zijn allergisch aan kaneel, test daarom eerst een deel van het mengsel op de rug van je hand.

4/

Kamillethee

Ook kamille kan gebruikt worden om jouw haren op te lichten. Deze methode is ideaaal voor mensen met een lichte haarkleur. De bloem geeft het haar net dat extra beetje glans en maakt het één tot twee tinten lichter.

Dit heb je nodig:

 • Kamillethee of kamillebloemen
 • Water
 • Conditioner

Zo ga je te werk:

Maak eerst thee met de kamillebloemen of  theezakjes. Dit doe je door een royale hoeveelheid bloemen (of theezakjes) toe te voegen aan heet water en dit een nacht te laten trekken. Vervolgens zeef je het mengsel en meng je het met conditioner of giet je het in een verstuiver. Na enkele dagen zal je merken dat je haar niet alleen lichter wordt, maar ook meer zal glanzen.

5/

Henna

Toch liever een direct resultaat, maar geen zin om je lokken te verven of bleken? Dan is henna voor jou de ideale oplossing. Want wie dacht dat henna enkel gebruikt wordt om rood te kleuren heeft het mis. Er bestaan verschillende tinten: donkerrood, koper, bruin, kastanjebruin, zwart, goudblond of asblond. Besef wel dat je je coupe niet echt blonder maakt, omdat het poeder geen blekende bestanddelen bevat. Je haar wordt hooguit wat lichter.

Dit heb je nodig:

 • Hennapoeder
 • Water
 • Azijn
 • Plasticfolie

Zo ga je te werk:

Kook het water en laat afkoelen. Meng vervolgens de azijn en het afgekoelde water voorzichtig bij het poeder. Blijf water toevoegen tot je een soort van pudding-achtige textuur krijgt. Doe handschoenen aan breng het papje vervolgens aan op je lokken. Wikkel je haren in de plasticfolie en laat het mengsel minstens twee uur intrekken. Spoel vervolgens uit.

Tip: let erop dat je niet knoeit met de henna, dit laat moeilijk te verwijderen vlekken achter.

Meer tips voor gezonde lokken? Lees ook:

(Stagiaire Kaat Monsieur)