Privé: 10 makkelijke en gezonde detox drankjes

Geüpdatet op 20 oktober 2020 door Marie Pauwels en Maxine Detaellenaere
Privé: 10 makkelijke en gezonde detox drankjes

We kunnen allemaal af en toe een detox gebruiken. Deze makkelijke drankjes (zonder vreemde ingrediënten) geven je gezondheid een boost.

1/Gember-citroen-kurkuma thee

detox, feestdagen, gezond, smoothie, sap, juice

Dit brouwsel is zo gezond, dat we het eigenlijk elke ochtend zouden moeten drinken. Het drankje geeft een boost aan je immuunsysteem en is rijk aan vitamine C. Zowel gember als kurkuma werken ontstekingsremmend. Je kan de kurkuma ook vervangen door kaneel. Ideaal om als dagelijkse detox aan je routine toe te voegen.

Recept: breng een pot water aan de kook. Haal de pot van het vuur, voeg de gember, citroen en kurkuma toe en laat 30 minuten trekken. Voeg honing toe om op smaak te brengen! Je kan het drankje ook laten afkoelen en koud drinken.

 

2/ Avocado-komkommer-lijnzaad smoothie

detox, feestdagen, gezond, smoothie, sap, juiceDeze smoothie is een geweldige energiebooster, perfect dus als ontbijt of na een workout. Avocado zit boordevol vitamines, mineralen, vezels en gezonde vetten. Lijnzaad werkt ontgiftend voor het lichaam en bevat daarnaast nog een heleboel andere gezondheidsvoordelen. Na deze vullende smoothie zal je honger minstens een paar uur gestild zijn.

Recept: Doe 1 gepelde avocado, 1 komkommer en wat lijnzaad in je blender en mix. Voeg zout toe (optioneel) en wat ijsblokken om je drankje lekker fris te houden.

 

3/ Appel-kaneel detox drankje

detox, feestdagen, gezond, smoothie, sap, juice

Van dit drankje wordt gezegd dat het een natuurlijke vetverbrander is. Appelazijn wordt geassocieerd met gewichtsverlies en zorgt ervoor dat je sneller een vol gevoel hebt en dus minder eet. Kaneel zit vol antioxidanten, werkt ontstekingsremmend en voorkomt een slechte adem.

Recept: neem een groene appel, twee eetlepels appelazijn, een lepeltje kaneel, een lepeltje honing en een liter water. Voeg alles bij elkaar en laat het geheel een nachtje in de koelkast staan.

 

4/ Groene thee met citroen

detox, feestdagen, gezond, smoothie, sap, juice

Dit eenvoudige drankje doet wonderen voor je gezondheid. Dat groene thee enorm veel gezondheidsvoordelen heeft, wisten we al langer. Groene thee wordt geassocieerd met onder andere gewichtsverlies, het helpt je lichaam vet te verbranden en geeft een boost aan je immuunsysteem. Citroen maakt het drankje extra gezond, want de antioxidanten uit de groene thee worden makkelijker opgenomen.

Recept: breng water aan de kook. Voeg het groene theezakje en de verse citroen toe aan het water.

 

5/ Kale-granaatappel smoothie

detox, feestdagen, gezond, smoothie, sap, juice

Kale of boerenkool is een superfood die we eigenlijk vaker zouden moeten eten. Het zit namelijk boordevol vezels en proteïnen, werkt ontstekingsremmend en anti-oxiderend, verlaagt lichaamsvet en is goed voor je hart. Granaatappels verlagen cholesterol en helpen symptomen van menopauze bij vrouwen te verlichten.

Recept: doe de boerenkool en granaatappelpitjes in je mixer en blend. Serveer met ijsblokjes.

 

6/ Wortel-selder smoothie

detox, feestdagen, gezond, smoothie, sap, juice

Selder staat erom bekend ontgiftend te werken en wordt dan ook vaak in smoothies gebruikt. Het zorgt ervoor dat je lichaam sneller calorieën verbrandt, werkt ontstekingsremmend en verlaagt je bloeddruk. Wortelsap helpt cardiovasculaire ziektes te voorkomen. De combinatie van deze twee groentes is simpel maar gezond en superlekker.

Recept: snij de wortel en selder in stukjes, doe ze in de blender en mix. Giet uit in een glas, voeg limoensap, zout en peper toe.

 

7/ Broccoli-banaan-ananas smoothie

detox, feestdagen, gezond, smoothie, sap, juice

Deze combinatie lijkt misschien vreemd, maar is overheerlijk. De zoete smaak van de ananas maskeert de smaak van broccoli in je smoothie. Broccoli zit boordevol vitamines en helpt kanker te voorkomen. Ananas werkt ontstekingsremmend en helpt met de vertering. Bananen zijn vullend, supergezond en bevatten veel vezels.

Recept: snij de broccoli, banaan en ananas in stukjes. Gooi alles in de mixer en blend. Voeg amandelmelk toe (optioneel).

8/ Bloemkool-bessen smoothie

detox, feestdagen, gezond, smoothie, sap, juice

Een speciale combinatie die je opnieuw aangenaam zal verrassen. De bloemkool zorgt voor een romige textuur in je smoothie en is neutraal van smaak. Bloemkool zit vol vitamines, mineralen en antioxidanten. Bessen zijn niet alleen lekker zoet maar ook supergezond. Je kan kiezen tussen aardbeien, frambozen of bosbessen, of je kan ze alledrie verwerken in je smoothie.

Recept: doe de bloemkool en bessen in je mixer met een kopje water en blend. Voeg kokosmelk en kokosschilfers toe (optioneel).

 

9/ Appelsien-wortel-koriander smoothie

detox, feestdagen, gezond, smoothie, sap, juice

Verse appelsienen zijn niet alleen lekker, ze zitten boordevol vitamine C en vezels. Koriander ontgift, is een krachtige antioxidant en zou helpen bij angst en depressies. Het zorgt ook voor een goede spijsvertering. De combinatie van deze ingrediënten is supergezond en smakelijk. Ideaal om je dag mee te starten.

Recept: pel de appelsienen, snij de wortels en mix. Voeg daarna de koriander toe, een lepeltje honing en wat water. Voeg ijsblokjes toe.

 

10/ Tomaat-prei-komkommer sapje

detox, feestdagen, gezond, smoothie, sap, juice

Tomaat is een supergezonde groente die je beschermt tegen kanker. Tomaat is ook goed voor je botten, hart en huid. Prei beschermt je bloedvaten en werkt anti-oxiderend. Het beschermt je tegen diabetes, kanker en obesitas. Komkommer hydrateert je cellen en verwijdert giftige stoffen. Dit sapje is simpel maar smaakt lekker fris.

Recept: doe alles in de mixer en blend. Voeg wat munt toe (optioneel).

Lees ook: DIY ijskoffierecepten