Volg de wijngids: Proeverij in de Dourovallei

Gepubliceerd op 19 februari 2019 door Eloise Pirard en ELLE België Foto’s: Justin Paquay
Volg de wijngids: Proeverij in de Dourovallei

Van de smalle steegjes van Porto tot de kiezelige bergpaadjes door de eeuwenoude wijnvelden. Volg ons op culinaire roadtrip door de Dourovallei, het grootste wijndomein van Portugal.

1/

Wijntrip: Op het goede leven

September, de maand van de druivenpluk, is het ideale moment om de zonovergoten Portugese wijnvelden te ontdekken. Met de voeten in de Dourorivier zie je glooiende heuvels bedekt met wijnranken zover het oog reikt. Het warme klimaat en de vruchtbare grond zijn de perfecte voedingsbodem voor de zowat 250 inheemse druivensoorten die je nergens anders vindt. De vallei bestrijkt zo’n 190 000 hectaren aan wijngaarden met poëtische namen als Amor-não-me-deixes (verlaat me niet, mijn liefste). Of je nu een amateurwijnliefhebber of volleerd vinoloog bent, iedereen valt in zwijm voor de Dourovallei.

wijnvaten

2/

Het station van Porto-São Bento: trip down memory lane

Maak voor je op de trein springt nog snel een ommetje langs de beroemde blauwe azulejos, de typische mozaïektegeltjes die folkloristische taferelen uitbeelden. De Douro Historical Train voert je vervolgens mee op een reis door de tijd, aangedreven door een authentieke stoomlocomotief die van juni tot oktober tussen de dorpjes Régua en Tua tuft. In de nostalgische wagons geniet je eens zo intens van het traag voorbijglijdende landschap dat uitgeroepen is tot Unesco Werelderfgoed.

3/

Pinhão: chic-nick

Niets beter dan een full option picknick tussen de druivenranken om het goede leven te vieren. Quinta Do Bomfim trakteert je op een culinaire escapade in het hart van de wijncultuur. De excursie start met een rondleiding op het uitgestrekte domein, gevolgd door een wijndegustatie op het terras. Als apotheose is er een picknick in de wijnvelden, met schitterend uitzicht op de vallei. Geniet van de rust en de stilte in een uniek decor en proef van het beste wat de Portugese keuken te bieden heeft.

4/

Quinta

Doorheen de Dourovallei passeer je ontelbare quintas - het Portugese equivalent van de Franse chateaus. De luxueuze landgoederen waar van generatie op generatie wijn verbouwd wordt, herinneren aan een rijk verleden. De meeste quintas zijn helemaal mee met hun tijd en bieden tegenwoordig ook gastenkamers, table d’hôtes of druivenpluk-arrangementen aan.quinta

5/

Recept: porto-tonic

Doe twee à drie ijsblokjes samen met enkele blaadjes munt, een schijfje citroen en pompelmoes in een groot wijnglas. Vul aan met witte porto (Graham’s Extra Dry White Port is een aanrader) tot de ijsblokjes onder staan. Vul het glas verder aan met tweederde tonic en roer. Saúde!

6/

Porto O’clock

De ginbubbel lijkt uit elkaar te spatten. Het werd ook allemaal een beetje too much: te complex, te overdadig, te gehypet, te patserig, te instagrammable. Back to basics dus. Laten we de authentieke bars terug opwaarderen en een langvergeten aperitiefklassieker van onder het stof halen. Witte porto - geef toe, het klinkt ook een pak cooler dan rode - hoeft niet meer onder te doen voor zijn Britse grote broer. Bovendien heeft de frisse en fruitige porto geen gesofisticeerde extra’s nodig om gesmaakt te worden. Een simpel schijfje citroen volstaat om de Portugese zon op te roepen in je glas.porto

7/

Groendomein

Het Six Senses Resort wist het evenwicht tussen luxe en ecologie te bewaren met een vooruitstrevend low impact beleid. Volgens het field-to-fork-principe belanden de groenten uit de biologische moestuin rechtstreeks op het bord, terwijl de aromatische planten en kruiden gebruikt worden in een organische cosmeticalijn. Vedette van het huis is Agua, de verwaarloosde straathond die een nieuwe thuis kreeg in het hotel.

8/

Lamego low impact hotel

Aan de voet van de Dourovallei ligt een uniek stukje Unesco Werelderfgoed verscholen. Het heuvelachtige landschap en de weelderige natuur vormen de gedroomde locatie voor het Six Senses Resort, ondergebracht in een idyllische quinta uit de negentiende eeuw. Het gebouw werd grondig gerenoveerd met respect voor het authentieke karakter en met het oog op de toekomst. Duurzaamheid wordt hier hoog in het vaandel gedragen, zonder in te boeten aan luxe. Wellness lovers geven zich gewillig over aan de weldaad van de spa, bon vivants raken dan weer niet uitgekeken op de wijnkaart met meer dan 750 referenties.lamego

9/

Hemels brood

Céu (letterlijk ‘hemel’), 61 jaar en grootmoeder, heeft een kleinschalige bakkerij genesteld in de Dourovallei. Van deeg kneden tot bestellingen leveren in het dorp: de hele zaak is in vrouwenhanden. Bij het krieken van de dag bereiden ze de typische streekspecialiteiten voor: folar de carne (een soort van cake gemaakt van restjes vlees), olijfbrood, kaneelkoekjes, rogge­brood of zuurdesembrood dat ruim een week houdbaar blijft.

10/

Vinum: strekenwijnen

Restaurant Vinum doet zijn naam alle eer aan: in een weelderig groendecor, omgeven door alomtegenwoordige wijnranken, krijg je het beste uit de regio Trás-os-Montes voorgeschoteld. Elk gerecht wordt meticuleus afgestemd op de bijpassende streekwijn. Het adembenemende uitzicht krijg je er gratis bij. Van boven op de heuveltop zie je hoe de Douro het landschap doormidden snijdt en de stad Porto op natuurlijke wijze scheidt van de kustplaats Vila Nova de Gaia. Een panorama om stil van te worden...

11/

Graham’s 1890 Lodge: wijndoop

Maak van de gelegenheid gebruik om je kennis over porto bij te schaven tijdens een bezoek aan de kelders van Graham’s 1890 Lodge, gelegen achter restaurant Vinum. Tussen de eeuwenoude houten vaten begrijp je pas echt de geschiedenis van de familie Symington en zijn vier generaties wijnboeren. Ook wijnterminologie, productie- en bewaarmethodes hebben na de rondleiding geen geheimen meer. Eindig je visite in stijl met een degustatie in de vintage room. Een zinnen-prikkelende totaalervaring voor 35 euro.graham's lodge

12/

The Vintage House Old but gold 

Wiegende palmbomen, smalle kasseisteegjes, een idyllisch binnenplein omgeven door statige, witte gebouwen uit een ander tijdperk… Vijfsterenhotel The Vintage House Douro, op wandelafstand van het station van Pinhão, is het perfecte postkaartjes-decor om de nacht van je leven door te brengen.

13/

Porto op je bord

Portugal staat bekend om zijn familiale en genereuze keuken zonder chichi, maar meestal wel rijk aan calorieën. Met zijn bijna 1 800 kilometer kustlijn vind je er verse visspecialiteiten en zeevruchten bij de vleet.

Fingerfood bij het aperitief

Bolinhos de bacalhau: een trip naar Portugal is niet compleet zonder een gefrituurd kabeljauwhapje. De befaamde visbeignets worden in zowat elk etablissement opgediend, van het café om de hoek tot het gastronomische restaurant. Koud of warm.

Rissóis de carne: nog zo’n gefrituurde fingerfoodlekkernij - maar hier gevuld met vlees - om duimen en vingers bij af te likken. Letterlijk.

Alheira: het recept van de beroemde Portugese worst zou door de Joden zijn bedacht tijdens de Spaanse inquisitie. Vandaag vind je hem overal in Portugal.

Rissóis de camarão: de kleine garnalenbeignets in de vorm van halve maantjes zijn de onmisbare snack bij het aperitief. Het beste antwoord op onze garnalenkroket.

Typische specialiteiten

Bacalhau: kabeljauw is dé superster van de Portugese keuken. Volgens de legende hebben de Portugezen meer manieren om kabeljauw te bereiden dan er dagen in het jaar zijn. Kan wel kloppen als je de menukaarten erop naleest. Je vindt de favoriete vis op 101 manieren: in een korstje van zout, op de grill, met saus of puur natuur  ... Als er een gerecht is dat je zeker moet proeven, is het wel de bacalhau à bràs, waarover menige fabel de ronde doet. Wie of wat het recept nu precies verzon, zal ons worst wezen, één ding is zeker: bacalhau à bràs is een traditional waar je niet buiten kunt.

La carne de porco à alentejana: de Portugese surf & turf bestaat uit gefrituurd varkensvlees, schelpjes en aardappelen. Copieus en delicieus. Tip: vermijd de plat toeristische restaurants die deze klassieker opdienen met frietjes.

Chanfana à moda: dit traditionele feestelijke gerecht gemaakt van geitenvlees dat traag op lage temperatuur gegaard is, is een echte delicatesse voor vleesliefhebbers.

Van het dessertbuffet

Pastéis de nata: het nationale gebak van Portugal eet je als ontbijt, tussendoortje of dessert. De hele dag door dus. Geen wonder dat je op bijna elke straathoek een artisanale pastelaria vindt.

Queijadas de Sintra: de Portugese cheesecakes met kaneel zijn net zo populair als de pastéis de nata.

Queijo da Serra: deze kaas met dikke korst is super smeuïg en zalig ‘moelleux’. Dompel je lepel erin en smeer open op een verse boterham.

 

Drie hotspots in de buurt van het Six Senses Resort Douro Valley:
Castas e Pratos, het m'as-tu vu restaurant met Instagramproof interieur.
DOC, het gastronomische restaurant voor romantische zielen.
Jéréré: het prototype van de traditionele kantine voor de fans van royale porties.