Werken detoxkuren echt en zijn ze een goed idee?

Geüpdatet op 20 december 2022 door Marie-Noëlle Vekemans en Isabelle
Werken detoxkuren echt en zijn ze een goed idee? Alex Lvrs - Unsplash

Zijn de detoxkuren waar zoveel mensen enthousiast aan beginnen na de feestdagen wel een goed idee?

De periode na de feesten gaat traditioneel gepaard met een hoop goede voornemens en serieuze detox plannen. Je lichaam kan inderdaad wat rust en vrede gebruiken na de uitspattingen van kerst en nieuw, maar er zijn ook enkele kanttekeningen. Waar ligt de grens tussen detox en roofbouw op je lichaam, hoe ver mag je gaan, welke detoxkuren werken ook echt en voor welke valkuilen moet je oppassen?

Detox: de zoveelste trend of wetenschappelijk bewezen voordelen?

'Detox', zoals het in de naturopathie wordt omschreven, wil je algemene gezondheid opkrikken door alle gifstoffen uit je lichaam te verwijderen, met gewichtsverlies als meest opvallende neveneffect. Je kan detoxen in verschillende vormen, van een aangepast dieet naar extremere varianten zoals vasten of zelfs een strikt regime van vloeibare voeding. Ondanks hun enorme populariteit, blijven de effecten van die laatsten echter puur theoretisch: tot op heden heeft geen enkele wetenschappelijke studie kunnen aantonen dat ze effectief de opgestapelde gifstoffen in je lichaam afvoeren op lange termijn. Het genoteerde gewichtsverlies is vaak te wijden aan het verminderde aantal calorieën dat je opneemt (wat op zich niet zo verbazingwekkend is na een uitputtende marathon feestdiners), maar blijkt geen maatstaf voor je algemene gezondheid. Meer onderzoek is nodig om de werking van die zogenaamde detox kuren te begrijpen.

Zijn detoxkuren gevaarlijk?

Meestal is detoxen ongevaarlijk en is het belangrijkste neveneffect dat je een hoop geld kwijt bent aan een peperdure kuur, maar ze zijn nog een paar onverwachte side effects: door je lichaam plots van alle excessen af te schermen én door in één klap ook je calorie inname te verminderen, zal je op korte termijn merken dat je veel sneller moe wordt: een lage bloedsuikerspiegel, vermoeide spieren, misselijkheid en zelfs hoofdpijn zijn geen uitzondering. Vervelend, maar het gaat weer even snel over.  Wanneer moet je zeker wél opletten? Als je aan onderliggende ziekten zoals diabetes, stofwisselingsstoornissen, lever- of nierproblemen lijdt. Daarom onze belangrijkste tip: wil je echt gezonder gaan leven en een detox kuur volgen die op lange termijn gunstige effecten zal hebben? Laat je dan bijstaan door een specialist.

Heeft je lichaam detox nodig?

Het is een feit dat je lichaam dagelijks onder hoge druk en aanvallen van binnen-én buitenaf wordt blootgesteld. Vervuiling, een verkeerd dieet, weersverschijnselen, maar ook de manier waarop je cellen zich vernieuwen, zorgen dat vrije radicalen (oftewel ongewenste gasten) zich opstapelen binnen je organisme. Beschouw je lichaam echter als een oorlogsmachine, die zich dagelijks verzet tegen al die aanvallen en uitgerust is om op natuurlijke wijze die stoffen af te voeren. De lever speelt daarbij een cruciale rol door gifstoffen om te zetten in substanties die gemakkelijk door de nieren kunnen worden vernietigd.  Het is dus in alle opzichten aangeraden om je lever en nieren goed te behandelen en een handje te helpen. Begin door eens na te denken over welke gewoonten voor schadelijk zijn: roken, alcohol... Ontdek hier alvast wat er in je lijf gebeurt na het stoppen met alcohol

detoxkuren detoxen juices werkt het
Irene Kredents - Unsplash

Wél een goed idee: anti-oxidanten

Zowat elke detox kuur zal je een dieet vol zogenaamde anti-oxidanten voorschrijven en dat is op zich geen slecht idee. Hoewel niet alle gunstige effecten van die laatsten zijn aangetoond, heeft wetenschappelijk onderzoek wel al uitgebreid bewezen dat ze een grote rol spelen in de strijd tegen oxidatieve stress -een stofwisselingstoestand die je cellen aantast. Deze voedingsmiddelen zitten er vol van:

  • Groenten en fruit dat rijk is aan vitamine C, in het bijzonder citrusvruchten en zwarte bessen.
  • Droge groenten en fruit vol vitamine E, volkoren granen en plantaardige oliën.
  • Rozijnen, rijk aan reservatrol.

Te vermijden: snelle suikers en bewerkte voedingsmiddelen, die beiden je metabolisme schaden.

Opgelet: deze tips zijn van toepassing op algemeen gezonde mensen. Het is essentieel dat je bij een expert gaat aankloppen als je last hebt van onderliggende ziekten, zwanger bent of borstvoeding geeft.

Wist je trouwens dat je ook een haardetox kon volgen? Ontdek hier alvast onze tips.