10 tips voor een haardetox

Gepubliceerd op 8 augustus 2018 door Laure Vandendaele
10 tips voor een haardetox

Zon, zee en strand klinken zeer aanlokkelijk maar die hoge temperaturen in combinatie met al dat zout en chloor zijn nefast voor de gezondheid van je lokken. Gespleten punten beschadigd of broos haar: voor vele vrouwen klinkt het maar al te bekend in de oren. Maar liefst 54% van de Belgische vrouwen heeft last van haarproblemen zoals dof en futloos haar of gebrek aan volume en glans. Maar er valt wat aan te doen met deze 10 tips op een rij voor een welverdiende haardetox.

1. Was je haar niet te vaak

haardetox shampoo la source
Milde shampoo met kwalitatieve ingrediënten van natuurlijke oorsprong. Source Essentielle shampoo van L'Oréal Professionnel, € 21,20

Zon, zeezout en chloor drogen je haar erg uit, toch is het niet goed om je haar dagelijks te wassen. Gewoon goed uitspoelen, is ook een optie. Wil je toch shampoo gebruiken, neem dan niet meer dan nodig. De lengte van je haar en de specificiteit van de shampoo bepalen de hoeveelheid. Zo bevatten sommige shampoos meer wasactieve delen dan andere waardoor je er minder van nodig hebt. Kies – zeker als je haar aan de droge kant is – voor een milde shampoo en gebruik een hoeveelheid ter grootte van een euro op je hand.

1/

2. Maak van elke wasbeurt een mini-kuur

tips haardetox haar wassen

Masseer je hoofdhuid goed en spoel je haar uit met lauwwarm water. Heet water beschadigt je haar terwijl koud of lauw water je haarschubben sluit. Dat zorgt ervoor dat je lokken er minder dof en pluizig zullen uitzien. Daarnaast is een koude douche ook gewoon de ideale verkoeling na een warme zomerdag!

2/

3. Kies een hydraterend of voedend masker

haardetox masker zon
Solar Sublime masker van L'Oréal Professionnel, € 26,20

Dit soort producten doen voor je haar wat een moisturizer of rijke crème doet voor je huid. Zeker als je haar aan de droge kant is, kan het dat wel een keer per week gebruiken. Tijdens de zomer is zo’n masker dus zeker een aanrader. Voor een echte intense voeding kan je zo‘n voedend masker ook ’s nachts op je haren smeren en met een vochtige handdoek rond je hoofd gaan slapen. Of je kan een haarolie of kokosolie gebruiken om dof haar terug te doen stralen. Extra verzorging kan je haar soms wel zwaarder maken. Dat voorkom je door je conditioner of masker uitsluitend op de punten aan te brengen, en niet over de hele lengte.

3/
4. Droog je haar met zachtheid

mario testino towel series kendall jenner
Foto: Copyright Mario Testino

Neem een goed absorberende handdoek en wikkel die rond je hoofd. Laat hem even zitten, zodat hij het water goed kan opnemen. Daarna kan je je haar voorzichtig uitkammen.

4/

5. Wil je je haar droogblazen, zet je haardroger dan op een koude stand

haardetox_tips_haardroger_remington_air_3D
Air 3D haardroger van Remington, € 199,00

Vermijd hitte in de vorm van hete stijltangen of je haardroger op de hoogste temperatuurstand: na een hele dag zon is die extra warmte erg slecht voor je haarvezels.

5/

6. Pas op met een permanent of chemische styling

haardetox tips chemische behandelingen

Dit soort behandelingen zijn geen goed idee als je de conditie van je haar wil verbeteren. Bij die behandelingen worden de chemische bindingen in je haren losgemaakt om ze in een andere vorm te trekken waarna de bindingen zich met een andere behandeling opnieuw herstellen. Nadeel: na zo’n kappersbeurt ‘pakt’ een groot deel van die bindingen niet meer. Je haar heeft dan een veel minder sterke structuur. Als je tijdens de zomermaanden toch je wilde lokken wenst te bedaren, ga dan eerder voor een een stoomstijltang zoals de Steampod van L'Oréal. .

6/

7. Kleuring heeft een negatieve invloed op de conditie van je haar

hardetox tips kleuren

een ‘gewone’ kleuring mag dan geen aanslag op de conditie van je haar plegen, ontkleuren of bleachen maakt het wél zwakker. Let wel: alle (ont)kleuringen kunnen allergische huidreacties veroorzaken. Daarnaast denk je best twee keer na voor je met je gekleurd haar in het zwembad springt. Ontkleurd haar kan na een plons in het zwembad groen worden.

7/

8. Eet gezond en gevarieerd

haardetox tips eet gezond

Zorg ervoor dat je genoeg selenium, arginine, zink, cystine of biotine binnen krijgt; allemaal stoffen die je nodig hebt om haar aan te maken. Je vindt ze onder andere in groenten, verse vis, schaaldieren, eieren, kip en zaden. Heb je een tekort aan een van deze elementen, dan kan een kuur met een aangepast voedingssupplement zoals Omnivit Hair Pro Nutri-Radiance helpen.

8/
9. Vermijd stress en ontspan of slaap voldoende

haardetox tips slapen

Langere periodes van stress knoeien namelijk niet alleen met je energielevel, je libido, je gewicht en je huid, maar tasten ook de kwaliteit van je haar en je nagels aan. Slaap je niet goed? Check dan zeker deze 12 tips om slaapproblemen aan te pakken.

9/

10. Zorg voor een goede luchtvochtigheid in huis

haardetox tips humidifier dyson

Lage luchtvochtigheid maakt je hoofdhuid en je haar droger en gevoeliger voor irritaties of beschadiging. Lucht daarom je huis iedere dag door de ramen open te zetten. Hetzelfde geldt voor de airco in je auto. In de besloten ruimte van je wagen worden de lucht én je haar snel kurkdroog. Zet de airco daarom alleen op als het echt nodig is.

bron: Omnivit.be