5 interessante weetjes over je lekkere kopje thee

Gepubliceerd op 16 November 2018 door Maxine Detaellenaere
5 interessante weetjes over je lekkere kopje thee

België mag dan misschien eerder een koffieland zijn, heel wat mensen zweren bij een heerlijk kopje thee op tijd en stond. Maar wist je al dat het smaakpalet van thee complexer is dan dat van wijn? Of dat witte, groene en zwarte thee van exact dezelfde plant komen?

Thee-sommelier Raphaelle Liman vertelt ons vijf interessante weetjes over je dagelijkse kopje thee.

1/

Alle kleuren van de regenboog

Thee bestaat in een waaier aan kleuren kleuren en smaken. Maar wist je dat witte, groene, blauwe en zwarte thee eigenlijk van exact dezelfde plant afkomstig is? Theesommelier Raphaelle Liman legt uit: "Voor witte thee worden de blaadjes en knoppen heel kort gedroogd, vaak enkel door natuurlijk zonlicht. Bij groene thee verhit men de blaadjes onmiddellijk na de pluk enkele seconden en daarna worden ze gerold en gedroogd. Blauwe thee - ook Oolong genoemd - wordt dan weer verwerkt in een warme en vochtige omgeving wat zorgt voor een traag oxidatieproces dat onderbroken wordt door hitte. Zwarte thee verkrijgt men op dezelfde manier, maar hier wordt het oxidatie proces niet stopgezet."

thee, soorten, oorsprong, bereiding, theemachine, oolong, degustatie, witte thee, blauwe thee

2/

Het smaakpalet van thee is complexer dan van wijn

Net zoals wijn is er een wereld aan verschil tussen verschillende theesmaken. Naargelang de soort kan je er grassige noten in proeven, zoals het geval is bij Japanse groene thee, of net fruitige accenten, leder of hooi. Thee is zelfs nog complexer dan wijn, omdat je naast de smaak ook met de temperatuur kan spelen. Zo zal één theesoort anders smaken wanneer je ze koud, lauw of net warm proeft.

thee, soorten, oorsprong, bereiding, theemachine, oolong, degustatie, witte thee, blauwe thee

3/

Zo zet je het perfecte kopje thee

Het zetten van een perfect kopje thee is een kunst. Niet alleen speelt de temperatuur van het water een belangrijke rol, heel wat theesoorten mag je ook niet te lang laten trekken omdat je drank dan te bitter kan smaken. Maak ook nooit thee met kokend water, want dan verbrand je je thee. Lees dus zeker goed de instructies op je theedoosje. Lijkt dit jou allemaal wat te ingewikkeld, dan kan je een theemachine zoals de Special T van Nestlé een handige aankoop zijn. Een theemachine kan aan de hand van de capsule perfect berekenen hoe warm het water moet zijn en hoe lang de thee moet trekken, waardoor je thee altijd het beste smaakt.

thee, soorten, oorsprong, bereiding, theemachine, oolong, degustatie, witte thee, blauwe thee

4/

Zo degusteer je je thee op de juiste manier

Stap 1: Met je ogen
Kijk goed naar de thee. Welke kleur zie je? Is de thee helder of juist troebel? Is hij groen gekleurd of eerder gelig? Is de kleur zeer licht of juist intens?

Stap 2: Met je neus
Ruik eerst aan je kopje thee zonder het te roeren. Welke geurnoten herken je? Daarna roer je voorzichtig in je kopje. Merk je andere aroma's?

Stap 3: Met je mond
Neem een klein slokje thee terwijl je inademt (het klinkt een beetje als slurpen). Laat de drank in je mond rondgaan om alle smaken goed te kunnen opmerken. Is de thee zoet of net aan de bittere kant? Welke geurnoten proef je ook?

thee, soorten, oorsprong, bereiding, theemachine, oolong, degustatie, witte thee, blauwe thee

5/

Een theesoort kan volledig verschillen van land tot land

Bestel je een kopje groene thee op restaurant maar smaakt deze volledig anders dan je vertrouwde thee thuis? "Grote kans dat het uit een ander land komt", verklaart Liman. "Groene thee uit China wordt namelijk heel anders verwerkt dan in Japan. Waar de Chinezen de theeblaadjes opwarmen boven een wok, waardoor de thee een geroosterde smaak krijgt, kiest men er in Japan voor om de blaadjes kort te stomen. Daardoor smaakt Japanse thee juist erg grassig en fris."

thee, soorten, oorsprong, bereiding, theemachine, oolong, degustatie, witte thee, blauwe thee