Collab van het jaar: hoe twee Belgische toplabels papierverspilling tegengaan

Gepubliceerd op 8 oktober 2018 door Isabelle
Collab van het jaar: hoe twee Belgische toplabels papierverspilling tegengaan

Julia June pakt restafval aan en slaat daarvoor de handen in elkaar met Redopapers, de Belgische studio die papieroverschotten upcyclet tot design creaties.

In het kader van duurzame(re) mode focussen we altijd maar op de stoffen afvalberg die de industrie veroorzaakt, maar ook op het vlak van papier is er werk aan de winkel. Hoe graag we de nieuwste campagnes met dito prachtige fotografie ook bewonderen, op de redactie storen we ons mateloos aan de kilo’s lookbooks die elk seizoen geleverd worden. In tijden van social media en mails kunnen ze net zo goed digitaal verzonden worden, maar de drang om alles uit te printen blijkt groot.

Het Belgische label Julia June probeert dat probleem aan te pakken door haar overschot aan catalogi en ander drukwerk te laten recycleren door Redopapers. Dat laatste is een grafische studio die de resten papier van verschillende drukkerijen ophaalt en omtovert tot verrassende boeken, kalenders, schriftjes en andere beschrijfbare hebbedingen. In het kader van de samenwerking, ontwierpen ze specifieke booklets en zelfs confetti, waarin eveneens de restjes stof uit de collecties werden verwerkt. De stukken zijn vanaf begin november beschikbaar in Julia June winkels, prijzen vanaf tien euro.