Dit zijn de beste sportdeals voor Leuvense studenten

Geüpdatet op 10 september 2018 door Isabelle
Dit zijn de beste sportdeals voor Leuvense studenten

Er is een cheerleading squad! We herhalen: Er. Is. Een. Cheerleading. Squad!

Klaar voor een nieuw academiejaar in Leuven? De weg naar de vele kroegen, danscafés en (hopelijk) de aula hoeven we je niet uit te leggen, maar probeer dit jaar ook eens richting de sportschool te trekken. Het doet ongelooflijk veel deugd, het maakt de guilty pleasures van Belgiës meest beruchte studentenstad een beetje goed én het is ook gewoon leuk. Hoe begin je eraan? En lukt het wel met je beperkte studentenbudget? We maken je wegwijs in sportief Leuven:

1/

Het Universitair Sportcentrum KUL 

Het walhalla van de sportieve medemens: in het universitaire sportcentrum kan je terecht voor een 70-tal verschillende solo disciplines en 20 universitaire teams. Opvallend op het menu: alpinisme, ballet, hockey, parkour (een acrobatische discipline waarbij je de straat als één grote jungle gym gebruikt),  rugby, schermen, Pilates, functionele trainingen, atletiek, zwemmen, triatlon training, zweefvliegen (!), enzovoort. Surf naar Universitair Centrum KUL en schaf je voor €23 per academiejaar een sportkaart aan. Die laatste verleent je gratis toegang tot de meeste sporten, bij sommigen is nog een kleine toelage vereist.

Cheerleading

Deze zit eigenlijk in het eerder genoemde pakket, maar verdient even je extra aandacht. Cheerleaden is overgewaaid uit de Verenigde Staten en is een dynamieke combinatie van gymnastiek, acrobatie, krachttraining (de medemens die je naar de top van je menselijke pyramide heft, weegt wel iets) en fitness. Niet voor doetjes en je hebt veel doorzettingsvermogen nodig, maar de vraag is nu al zo groot dat de KUL vanaf dit jaar een eigen universitair team heeft. Gooooo, team!

2/

Fitnesscentrum en atletiekhal Univ-Fit

Voor €95 per academiejaar krijg je ook toegang tot het volledig uitgeruste fitnesscentrum van de universiteit, waar meer dan 4500 medestudenten en academisch personeel trainen. Op de 85 meter lange tartanbaan waag je je aan collega-sprinters, -springers en -werpers. In de functionele zones leef je je uit met dumbells, barbelen, ketel bells, pyloboxen en ander topmateriaal. Om maar over het prachtige zwembad te zwijgen: hemels!

Opgelet, je moet eerst over een sportkaart beschikken voor je in aanmerking komt voor een fitness- of atletiekkaart.

Meer info via KULeuven Sport. 

3/

LOKO Sport voor unieke sportieve events

Doe je het voor de sfeer en gezelligheid? Schrijf je dan met vrienden in voor een originele uitdaging, zoals de 24-urenloop of de Survival Of The Student. Beide events worden georganiseerd door de sportafdeling van LOKO, die het hele jaar door een hoop soortgelijke challenges opzet in Leuven. Zo zijn er ook de Interfacultaire Beker en verschillende loopcrossen. Survival Of The Student, een heus obstakelparcous doorheen het prachtige Arenbergpark, geldt als het hoogtepunt van het sportieve jaar en mag je zeker niet missen!

Studio Zuid

Mag het allemaal wat zachter? Bij Studio Zuid kan je terecht voor verschillende disciplines yoga en matpilates, en diverse dance workouts. De studio is ondergebracht in een mooi stadhuis met een studio, loft en yogazaal. Lekker zen, maar daarom niet minder intens en efficiënt. Reken €75 voor 10 lessen, €140 voor 20 lessen en €330 voor een abonnement van 6 maanden. De studio aanvaardt ook sport- en cultuurcheques!

4/

Urban Workout 

Ook ’s winters kan het deugd doen om in openlucht te sporten en dat hebben ze bij Urban Workout goed begrepen. Elke woensdag om 20u15 kom je samen voor een energieke drill doorheen de stad. Je gebruikt banken, trapjes en hellingen om armen, benen, buik, borst, rug en schouders stevig te trainen. Uiteraard loop je van de ene oefening naar de andere, waardoor je de oefeningen mooi aanvult met rustige cardio. Surf naar Urban Workout voor meer info.

Body & Vision

Een klassieker. In de Leuvense Parijsstraat, net achter de Oude Markt, kan je elke ochtend en avond terecht voor groepslessen Pilates, kickboxs/dance, yoga, fat burn, BBB, partyrobic, enzovoort. De studio is niet de allermooiste van Leuven, maar je komt er voor de leuke studentikoze sfeer, het uitgebreide lessenaanbod en de betaalbare tarieven -reken €18,99 per maand voor onbeperkte toegang tot de groepslessen.

5/

Happychamp 

Steek zeker ook eens de ring over naar Heverlee en waag je in de Happychamp studio aan originele en energieke workouts zoals Pound -een training waar je met behulp van drumsticks en een heel hels ritme een intens vet verbrandende intervaltraining te verwerken krijgt. What else? Piloxing (een mix tussen pilates en boxing) en piloxing barre (voeg aan het eerder genoemde ook nog ‘ballet’ toe), naast klassiekers als Zumba, core training en pilates. €70 voor 10 lessen, €135 voor een abonnement van 3 maanden onbeperkte toegang.

Lopen

De goedkoopste optie! Leuven is omringd door groen en daar maak je als loopgrage student handig gebruik van. Het kasteelpark van Arenberg, het Meerdaelwoud, de atletiekbaan en gewoon de oude stad zelf: verken ze allemaal terwijl je aan je conditie werk. Je vindt tal van routes via gespecialiseerde apps, zoals MapMyRun

6/

Lifestyle Fitness

Een klassieke en goed uitgeruste sportschool, met als leuk extraatje een sauna en een zwembad, waar je onder andere aquagym lessen kan volgen. Lessenaanbod: piloxing, Battle Mania, U-bound, BBB, Intense Workout, bodyshape, body pump, yoga en pilates. Er is ook een snookerruimte en als het wat meer mag zijn, kan je ook beroep doen op personal trainers.

JIMS

De bekende fitnessketen behoeft geen introductie. Vanaf €14,99 per maand heb je toegang tot ruim 50 uren groepsles: Piloxing, BBB, Zumba, Bodypump, Cross Training, Bodycombat, HIIT. Naast de klassieke toestellen, is er ook een cardio- en functionele trainingsruimte.

De schaatsbaan

De Leuvense schaatsbaan is de enige ijsbaan in België die ook tijdens de zomermaanden actief blijft. Er worden disco schaatsavonden georganiseerd, maar je kan er ook ijshockeyen, kunstschaatsen en “fun soccer” spelen. Leuke activiteiten die je eenmalig of op regelmatiger basis kan doen.

Basic-Fit 

€19,99 per maand voor onbeperkte toegang tot de sportclub in de Vital Decosterstraat (en alle andere in België ook eigenlijk). Waaraan mag je je verwachten? Een sportzaal met alle klassieke toestellen en een studio waar virtuele groepslessen (je krijgt dus les vanop een groot scherm) worden gegeven, live gebeurt er echter weinig.

City Fit  

Voor €24,95 per maand krijg je onbeperkt toegang tot de verschillende groepslessen, trilplaten, de saune en de diverse workoutruimtes (met een aparte zaal voor kracht- en conditietraining). Qua lessenaanbod: Body Shape, Fatburning, indoor cycling, kick box, buikspieren, BBB, trilplaat en sauna.

7/

Grace Leuven

Pilates fanaten kunnen bij Grace Leuven terecht voor 1-on-1 trainingssessies op de reformer, naast het klassieke pilates aanbod. Het spreekt voor zich dat dit wat meer kost (€605 voor 10 beurten), maar dat heb je nu eenmaal met reformer.

Danscentrum Aike Raes 

Klassiek, breakdance, street, jazz, flamenco - pilates, fatburner en figuurtaining. Je kan er ook musicalstages lopen, moest je nog niet genoeg hebben aan het drama van de Leuvense straten… Opgelet, echt goedkoop is het niet, maar als dansen nu eenmaal je ultieme passie is, ben je wel aan het juiste adres.

Zit je krap bij de kas? Geen probleem, schop dan wat boeken opzij en waag je op kot aan deze home workout routines. 

Trouwens, gezien je studentikoze status: ontdek hier alle mythes en waarheden over sporten met een kater...