ELLE test: Wij probeerden een avondje speed daten uit

Geüpdatet op 16 mei 2019 door Maxine Detaellenaere
ELLE test: Wij probeerden een avondje speed daten uit

Ben je de talloze dating-apps beu, maar wil je wel snel nieuwe, vrijgezelle mensen leren kennen? Dan is speed dating misschien wel iets voor jou.

Wat is speed daten?

Don't judge a book by its cover, luidt het Engelse gezegde, maar laat dat nu net zijn wat we doen op heel wat dating-apps. Op basis van een handvol foto's beslissen we in een fractie van een seconde of we iemand beter willen leren kennen, waardoor we in een wereld vol links en rechts geswipe soms het persoonlijke aspect van daten verliezen. Maar toch lijkt het in drukke tijden handig om snel heel wat nieuwe singles te leren kennen. Enter speed dating, een concept waarbij je in real life een kort gesprekje voert met verschillende potentiële partners. Ben je na 5 minuten allesbehalve uitgepraat, dan vink je op je blad aan dat je de persoon voor jou wel wat beter wil leren kennen. En is de klik wederzijds, dan krijgen jullie elkaars gegevens en kunnen jullie samen gezellig op date.

Onze ervaring

Maar hoe gaat het er nu eigenlijk echt aan toe tijdens een speed dating evenement? Wij namen de proef op de som met organisatie Dare to Date. Plaats van afspraak is de überleuke rooftopbar Gaston in Gent. Wanneer we arriveren, zien we dat er al heel wat mensen gemoedelijk met elkaar staan te praten. We krijgen een cocktail, waardoor het ijs toch net iets sneller breekt. Om klokslag 20u gaan alle vrouwen naar binnen en mogen we een tafeltje uitkiezen. Al snel vervoegen de mannen ons en kan het speed daten beginnen.

Hoewel 5 minuten behoorlijk lang lijkt, blijken ze toch verrassend snel voorbij te gaan. Dare to Date legt ook een envelop klaar met 'dilemma's' die als gespreksonderwerp kunnen dienen, maar deze kaartjes blijken niet nodig te zijn. Hoewel het gezellig is, is voelt het toch soms wat direct aan om met een wildvreemde te beginnen praten, al hangt dat natuurlijk af van je persoonlijkheid. Ook merken we dat we na 10 gesprekjes al behoorlijk uitgeput zijn, en dan zitten we nog maar in de helft... Tegen het einde van de avond zijn we doodop. We duiden op onze lijst aan met wie we graag contactgegevens willen uitwisselen en de volgende dag zit er een mailtje in onze digitale brievenbus met onze matches.

Al bij al leerden we op een ongedwongen manier een pak mensen kennen en zeker voor de minder introverten onder ons lijkt dit een leuke manier om de avond door te brengen en nieuwe, vrijgezelle mensen te ontmoeten.

Ben je zelf benieuwd naar speed dating en wil je het graag eens uitproberen? Wij kozen voor Daretodate, andere organisaties zijn onder meer SmartVibes en CityDate.