Bizarre beautyjob: de make-up bedazzler

Geüpdatet op 3 juli 2018 door Laure Vandendaele
Bizarre beautyjob: de make-up bedazzler

Alles is mooier als het een beetje blinkt, daar hoef je ons noch Maria Des Marais van te overtuigen. Als professioneel bedazzler - aka blinkende steentjes plakker - voorziet ze alledaagse en minder alledaagse objecten van een blinkende toets. Ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van Be Creative, versierde Des Marais onlangs een aantal lippenstiften van het Belgische make-upmerk met Swarovski kristallen.

be creative make up the diamond lipstick swarovski rumour
The Diamond van Be Creative Make Up, 250 euro

Make-up artiesten, parfumneuzen en creatieve directeurs gaan meestal met alle aandacht lopen. Toch vind je in het uitgestrekte beautylandschap nog heel wat interessante profielen. ELLE gaat op zoek naar bijzondere beautyjobs. Deel 2: de make-up bedazzler.


LEES OOK: 16 vragen aan 's werelds best betaalde handmodel

Van lippenstiften tot make-uppenselen, you name it of Maria Des Marais ging het al te lijf met haar gigantische collectie Swarovski kristallen. De Amerikaanse is niet vies van een portie bling en spendeert dan ook de helft van haar professioneel leven aan het geven van blinkende make-overs aan alledaagse en minder alledaagse objecten. Toen Be Creative ter gelegenheid van hun vijfde verjaardag hun bestseller lippenstift in een schitterend jasje wilde steken, kwam het Belgische make-upmerk na lang zoeken bij Des Marais terecht. Een tiental lippenstiften vertrokken naar Californië waar ze door de drijvende kracht achter 'Crystals And Caviar' met engelengeduld én Swarvoski steentjes werden bezet. Het resultaat is The Diamond, een limited edition lippenstift met een pittig prijskaartje van 250 euro.

1/

Hoe wordt iemand eigenlijk een professioneel bedazzler?
"In het begin deed ik het vooral voor mezelf. Ik ben dol op alles wat blinkt en girly is en het leek me wel leuk om kleine kristalletjes op mijn schoenen en sleutelhanger te kleven. Iedere keer wanneer ik uit ging, kreeg ik de vraag waar ik mijn schoenen vandaan haalde. Wanneer ik dan vertelde dat ik dat gewoon zelf deed, vroegen ze of ik een website had waar bestellingen geplaatst konden worden. Zo kwam ik op het idee om er een kleine business van te maken. Het klinkt misschien wat flauw, maar dit werk voelt niet als 'werken'. Ik zie het eerder als een hobby waar ik ook nog eens voor betaald word. In denk voortdurend na over welke nieuwe items ik met kristallen zou kunnen versieren om aan mijn portfolio toe te voegen."

 

Wie zijn jouw klanten?
"Door de band genomen zijn dat vrouwen tussen de 18 en 40 jaar. Ze komen voornamelijk via Etsy, Instagram en mond-tot-mond reclame bij mij terecht. Maar ik krijg ook af en toe opdrachten van mannen die vragen om een cadeautje voor hun vriendin of vrouw met kristallen te versieren. En ik heb ook al items voor enkele beroemdheden bedazzled, dat was fun!"

Wat is het eerste object dat je ooit bedazzled hebt?
"Een paar beige Nike sneakers met luipaard print."

Waarom houden mensen eigenlijk zo van blinkende dingen?
"Het zit in ons instinct. De schittering doet ons onbewust denken aan hoe zon op water reflecteert. Het vinden van water was noodzakelijk om te overleven. We zijn dus eigenlijk geprogrammeerd om ons aangetrokken te voelen tot glimmende objecten. Los daarvan is het ook gewoon moeilijk om je ogen van alles wat blinkt af te houden. Wanneer kristallen het licht vangen, reflecteren ze prachtige lichtjes en kleuren wat voor een tikkeltje 'magie' zorgt."

Hoeveel tijd neemt het bezetten van een lippenstift - zoals The Diamond van Be Creative - in beslag?
"Per lippenstfit mag je zo'n uur tot anderhalf uur rekenen. De eerste is altijd de moeilijkste. Eens je weet welke steentjes je waar moet plakken, kan je hetzelfde patroon volgen en gaat het vlotter."

Wat is het moeilijkste aan jouw job?
"Het vraagt veel van je bovenlichaam. Voor grote projecten zit ik soms uren met een kromme rug naar beneden te staren. Dat eist na een tijdje zijn tol. Soms zit ik zodanig 'in the zone' dat ik vergeet om af en toe op te staan en te bewegen. Soms krijg ik nek- en hoofdpijn, dan weet ik dat het tijd is om een pauze te nemen en alle spieren even los te maken."

2/

Wat maakt van iemand een goede bedazzler?
"Je moet heel veel geduld hebben. Soms ben je bijna klaar met een project wanneer blijkt dat er toch nog een plekje waar geen steentje in past over is. Dat is altijd een grote uitdaging. Je moet ervoor zorgen dat ook het allerlaatste kristalletje perfect tussen de anderen past en er mogen geen gaten tussen de steentjes zijn. Het moet perfect zijn. Het gebeurt dus wel eens dat ik steentjes moet losmaken en opnieuw vastplakken tot wanneer alles perfect in elkaar past. Daarnaast moet je een goed oog voor kleur en design hebben. Het is ook belangrijk dat je goed kan visualiseren, zo heb je op voorhand al een zo duidelijk mogelijk beeld van wat het eindresultaat zal zijn. Ik moet een duidelijk beeld in mijn hoofd hebben vóór ik met de lijm aan de slag ga."

Kan je eigenlijk alles met steentjes versieren?
"Het is belangrijk om te weten dat het ene steentje het andere niet is. Ik werk enkel met Swarovski kristallen omdat die hun schittering niet snel verliezen. Andere steentjes kunnen snel beschadigd raken, maar kwalitatieve kristalletjes gaan jaren mee. Maar ja, je kan bijna op alles kristallen plakken. Als je object een schone ondergrond heeft en de lijm goed hecht, kan het bedazzlen beginnen! De industriële lijm die ik gebruik blijft zelf plakken op sportschoenen die intensief gebruikt worden, dus dat zegt genoeg."

Wat zou je naast schoenen, make-uppenselen en lippenstiften nog willen bedazzlen?
"Jazeker. Als ik er de tijd voor vind, wil ik een etalagepop versieren. Dat moet een kunstwerk voor in mijn interieur worden. Het lijkt me prachtig om een zilverkleurige, blinkende mannequin met een bodysuit van kristallen in huis te hebben!"

LEES OOK: op bezoek in het sparkle paradijs van Swarovski

Meer info over het werk van Maria Des Marias op Instagram en Etsy.com