16 vragen aan ’s werelds best betaalde handmodel

Geüpdatet op 27 juni 2018 door Laure Vandendaele
16 vragen aan ’s werelds best betaalde handmodel

Model Adele Uddo krijgt zo'n vijfduizend euro per dag om (grotendeels) buiten beeld te blijven. Wel weet ze perfect hoe ze moet poseren met haar fijne vingers en slanke polsen. "Een manicure krijgen, voelt voor mij als werken." Het harde leven van een 'part model'.

Make-up artiesten, parfumneuzen en creatieve directeurs gaan meestal met alle aandacht lopen. Toch vind je in het uitgestrekte beautylandschap nog heel wat interessante profielen. ELLE gaat op zoek naar bijzondere beautyjobs. Deel 1: het handmodel.

 

Van haar naam heb je vast nog nooit gehoord en ook haar foto zorgt niet voor ‘Ach ja, natuurlijk!’-reacties. Toch heb je Adele Uddo (wie?!) al gezien in reclamecampagnes van beroemde merken zoals Chanel, Christian Louboutin, Balmain en Dior. Of beter: je hebt bepaalde onderdelen van haar gezien. De Amerikaanse, die haar leeftijd angstvallig geheimhoudt, mag zich het bestbetaalde ‘parts model’ ter wereld noemen. Dat wil zeggen dat ze haar handen, voeten, abs, boobs & bum uitleent vanaf 4500 euro per dag. Met haar fotogenieke lichaamsdelen werkte ze al als stand-in voor (de handen of benen van) beroemdheden zoals Katy Perry, Penelope Cruz, Behati Prinsloo, Natalie Portman en Heidi Klum. Ze noemt zichzelf een outsider in de wereld van high fashion maar klimt wel alsof het niets is op de schouders van Christian Louboutin himself. Over je beste beentje voorzetten gesproken.

adele uddo christian louboutin
Adele Uddo (handen en benen) in de nek van legendarisch schoenenontwerper Christian Louboutin.

 

Hoe wordt iemand handmodel?

“Eén ding is zeker, ik moest er niet voor naar de universiteit! En het was ook niet mijn grote droom. Mijn grootmoeder vond dat ik mooie handen had en zei wel eens lachend dat ik handmodel zou kunnen worden. Ik wist niet zeker of zo’n job wel bestond, maar ergens bleef het idee in mijn hoofd hangen. Later deed ik af en toe wat modellenwerk maar met mijn 1m68 was het snel duidelijk dat ik nooit op de catwalk zou komen. Toen ik naar een casting van het nagellakmerk O.P.I ging, merkte ik voor het eerst dat mijn handen reactie uitlokten. Iedereen op de set wilde mijn handen zien en ze belden de directeur van het bedrijf. Die dag sleepte ik mijn eerste grote campagne binnen. Ik liet de foto’s daarvan op kaartjes drukken en besloot te proberen om het als handmodel te maken. Intussen do e ik deze job al meer dan tien jaar. Zo kreeg mijn omatoch gelijk!"

Was je liever een ‘gewoon’ model geworden?

“Niet echt, het is allemaal goed uitgedraaid. Ik zie er nu eenmaal beter uit als ik gecropped ben (lacht).”

Wat maakt jouw handen zo fotogeniek?

“Ze zijn lang en smal, met fijne vingers en slanke polsen. Mijn huidtextuur is goed en door m’n lichte olijfkleur kan ik voor uiteenlopende opdrachten geboekt worden. Nagellakmerken zoals Essie en Sally Hansen willen handen met mooie, lange en gezonde nagelbedden. Ik werk vaak voor hen.”

adele uddo handmodel portret

Naast handmodel ben je ook voetmodel, wat is het moeilijkste?

“Het is niet gemakkelijk om je voeten er goed te laten uitzien op beeld. Voeten zijn nu eenmaal niet ons aantrekkelijkste lichaamsdeel. Voor elke shoot haal ik de eeltrasp en de hydraterende voetcrème boven (lacht.) Een paar maanden geleden vroeg Christian Louboutin me tijdens de shoot om op zijn schouders te gaan zitten en ik kan je verzekeren dat het een serieuze uitdaging was om mijn voeten in een fotogenieke houding te krijgen. Gelukkig was iedereen zeer tevreden met het resultaat.”

adele uddo handmodel benen

1/

Je werkt ook als body double en vervangt dan de handen of voeten van modellen en celebrities. Hebben zij dan geen mooie handen?

“Toch wel. Meesta l wordt er een beroep gedaan op een handmod el of b ody double omdat de beroemdheid in kwestie een te drukke agenda heeft. Vaak maken zij geen tijd voor een close-up va nde handen of een foto met de parfumflacon. Bovendien kostencelebrities heel wat geld en dan is een body double een verstandigeoplossing. Ook al omdat het toch een vak is. Ik wéét gewoonhoe ik mijn handen best beweeg en hoe ik een flesje of crème moet vasthouden.”

Hoe hou jij je handen in topvorm?

“Door ze te hydrateren! Ik smeer mijn handen elke dag zo vaak mogelijk in met handcrème. Ken je die kommetjes met olijfolie op restaurant? Die gebruik ik niet om mijn brood in te doppen maar om mijn handen mee in te wrijven. Verder zweer ik bij essentiëleoliën en ben ik een grote fan van kokosolie.”

adele uddo achter de schermen

Ik hoorde wel eens dat handmodellen bijna altijd handschoenen dragen. Hoe zit dat bij jou?

“Tijdens mijn begindagen wilde ik niet ‘dieseut met de handschoenen’ zijn, dus droeg ik er geen. Ik voelde me een echte rebel! Ik heb altijd een vrij leven willen leiden en probeer niet obsessief bezigte zijn met mijn ‘parts’. Eigenlijk doe ik best veel dingen waarvan mensen opkijken, zoals tuinieren, de vaat wassen en mijn schoenvetersknopen. Toch draag ik tegenwoordig graag vingerloze handschoenen.Zo blijven mijn handen beschermd en kan ik toch doen wat ik wil. Sommige handmodellen stemmen de kleur van hun handschoenen af op hun outfit maar daar begin ik niet aan. Mijn collectie bestaat enkel uit zwarte, grijze en huidskleurige handschoenen. Mijn favoriete paar, in een mix van wol en acryl, kocht ik bij Bloomingdale’s in New York. Ik kocht van elke kleur vijf paar maar intussen speelde ik ze allemaal kwijt. Gelukkig krijg je als handmodel voor zowat elke verjaardag en kerst een paar cadeau. Iedereen vindt dat het perfecte geschenk voor mij.”

En wat met juwelen?

“Erg praktisch zijn die niet in mijn job. Gelukkig droeg ik al amper juwelen voor ik als handmodel aan de slag ging. Ook nu draag ik mijn verlovings- en trouwring niet als ik werk omdat ik die nergens wil verliezen of vergeten. Op speciale gelegenheden, zoals een etentje met mijn man, draag ik ze natuurlijk wel. Mijn man gaf me ooit een Cartier-horloge dat ik nauwelijks draag omdat ik bang ben een nagel te breken aan het slotje.”

Je hebt een ongewone job, hoe reageren mensen als ze horen hoe jij de kost verdient?

“Het is alleszins meteen gespreksstof. Heel vaak beginnen mensen over de aflevering van Seinfeld waarin George Constanza handmodel wordt. Iedereen wil weten wat mijn job precies inhoudt en als ik dan vertel dan ik naast handen ook andere lichaamsdelen show, is de nieuwsgierigheid nog groter.”

2/

Met opdrachten voor Chanel, Dior, Balmain en Christian Louboutin heb jij het portfolio van een topmodel …

“Indrukwekkend, hé (lacht)?Het grote voordeel van een ‘partsmodel’ is dat wij onherkenbaar zijn, waardoor ik tegelijkertijd voor concurrerende merken of bedrijven kan werken. Dat is voor gewone modellen onmogelijk.”

Is het een zwaar beroep?

“Vaak denken mensen dat mijn job weinig inhoudt, dat ik maar op de set moet verschijnen en that’s it. Maar er komen heel wat vaardigheden bij kijken. Bij de opnames voor spotjes is timing bijvoorbeeld belangrijk. Dan moet ik op het juiste moment een bepaalde beweging maken, zoals een groente snijden. Nauwkeurigheid is ook cruciaal. Niet zo lang geleden namen we een stop-motionfilmpjeop: dat betekende poseren voor de foto, een minuscule beweging maken en opnieuw poseren. Aan het einde van de dag voelde het alsof ik urenlang in dezelfde positie had gestaan. Maar met een intense yogales werk ik die spanning weer weg en dan voel ik me stukken beter.”

adele uddo achter de schermen 2

Als er iets met jouw handen gebeurt, betekent dat wellicht het einde van je carrière. Wat is het ergste dat je kan overkomen?

“De huid van mijn handen verbranden en permanente littekens oplopen. Een gebroken nagel kan ervoor zorgen dat ik een opdracht niet krijg of niet kan uitvoeren, maar dat is altijd tijdelijk. Met littekens op mijn handen kom ik nooit meer aan de bak. Recent brak ik de avond voor een grote opdracht in New York mijn nagel bij het aantrekken van mijn schoenen. De nagel viel op de grond in een donkere garage maar gelukkig wist mijn schoonzus het stukje nog te vinden. De volgende ochtend heeft een beroemde nagelstyliste het vastgemaakt met speciale lijm en guess what: op de set van Dior had niemand iets door! Ik krijg vaak de vraag of mijn handen verzekerd zijn, maar dat is niet het geval. Ik kan alleen maar hopen dat er nooit iets ernstigs gebeurt.”

Backstage zie je modellen vaak lezen of op hun telefoon swipen. Wat doe jij om te ontspannen tussen twee foto’s?

“My hands are tied - en dat mag je letterlijk nemen. Soms is er aan elke hand een nagelstyliste bezig. Ik probeer af en toe iets te lezen en kan intussen ook erg goed sms’en met één hand. Vaak zit ik gewoon wat te zitten of maak ik een praatje terwijl mijn nagels tussen de opnames worden bijgewerkt. Een manicure is dan ook het laatste waarin ik zin heb in mijn vrije tijd. Dat voelt voor mij als werken!”

adele uddo

Kijk jij eigenlijk naar de handen van anderen?

“Nooit! Maar als ik nieuwe mensen ontmoet, verontschuldigen ze zich bijna altijd voor hun nagelriemen of omdat ze hun handen niet insmeren. Niemand hoeft zich zorgen te maken want ik let er totaal niet op. Ik kijk meer naar de gezichten en de uitstraling van mensen.”

Geef je wel eens een high five?

“Natuurlijk! En je mag mijn hand zeker schudden. We hebben net meer menselijk contact nodig, zeker niet minder.”

essentiel by adele
Met haar nieuwe huidverzorgingslijn 'Essentiel by Adele' heeft het model haar handen meer dan vol.

Door de band genomen is een modellencarrière geen lang leven beschoren. Hoe zit dat in jouw sector?

“Onlangs was ik geboekt als parts model voor een zeventienjarig meisje, dus ik denk dat ik nog wel een tijdje mee kan. In mijn branche ben je niet afgeschreven op je dertigste, zoals in het reguliere modellencircuit. Soms verbaast het me dat ik dit al zo lang doe, maar zolang ik er plezier aan beleef, werk ik verder. Ooit houdt het natuurlijk op, dus ik ben wel bezig met de toekomst. Ik droom ervan om een boek te schrijven want dat is echt een passie. Nu al schrijf ik af en toe stukjes voor mijn blog Hand Jobs: Tales of a Hand Model. Vorige maand lanceerde ik Essentiel by Adele, een huidverzorgingslijn gebaseerd op de hydraterende crème die ik zelf in mijn keuken ontwikkelde. Die bevat essentiële oliën, hyaluronzuur, koffiebes en aardbeiblad en zorgt voor een intensieve hydratatie van de huid. De crème kan overal op het lichaam gebruikt worden. Zo bereid ik me voor op een volgend hoofdstuk in mijn leven, maar voorlopig heb ik mijn handen nog vol! (lacht)”

Volg Adele via Instagram: @adeleuddo