Reboot van de sproet: hoe beroemdheden sproetjes hot maakten

Gepubliceerd op 25 juni 2018 door Laure Vandendaele
Reboot van de sproet: hoe beroemdheden sproetjes hot maakten

Sproetjes staan voor zomer en jeugdigheid en worden niet langer weggestopt onder een dikke laag foundation. De sproet doet het goed, met dank aan het feminisme en een aantal beroemde freckle faces zoals model Adwoa Aboah en Meghan Markle.

kylie jenner sproetjes

Kylie Jenner heeft er. Demi Lovato ook. Net als Emma Watson, Adwoa Aboah en Zoë Kravitz. Christina Aguilera heeft ze ook, weten we sinds kort. Een paar maanden geleden verscheen de zangeres voor het eerst sinds haar grote doorbraak in 1999 met een minimum aan make-up op de cover van een magazine. En wat bleek? Onder Agluiera's dikke laag maken-up hield zich al die jaren een sterrenhemel aan sproetjes schuil. Het internet ging los. “Het spijt me dat ik mijn eigen schoonheid niet kan aanvaarden”, zei ze hierover in een promofilmpje voor haar nieuwe album. Ook Demi Lovato vindt dat natuurlijke schoonheid gevierd moet worden en maakte een video waarin ze ieder spatje zorgvuldig aangebrachte make-up van haar gezicht wast, tot alle sproetjes zichtbaar zijn. Een positieve trend, meent Daniel Martin, de make-upartiest achter de nu al iconische trouwmake-up van sproetjesicoon Meghan Markle. “Nu steeds meer vrouwen het feminisme omarmen, bevrijden ze zich van de die laag make-up. Sociale media schiep een onrealistisch beeld van wat schoonheid is, en dat wordt nu doorbroken.” Zelfs heeft de voormalige Suites-actrice nooit problemen met haar sproetjes gehad. “Ik erger me blauw wanneer mijn huidskleur en sproetjes gefotoshopt worden na een shoot”, zei ze in 2016. “Meg, is dol op haar sproetjes en in al die jaren dat we samenwerken, hebben ik ze nooit gecamoufleerd.” Wat hij zelf zo geweldig aan de sproetjes van zijn bekendste klant vindt? “Sproetjes staan voor jeugdigheid. Ze komen meestal tevoorschijn wanneer de zon schijnt, wat ik dan weer met zomerse temperaturen associeer. En wie is nu niet dol op zonnige dagen?”

LEES OOK: dit zijn de nieuwe en ongewone modellen die wij volgen.

Glansrol voor sproetjes

meghan markle sproetjes daniel martin

Op Meghans trouwdag, een historisch evenement dat wereldwijd door zo’n 2 miljard mensen bekeken werd, was een glansrol voor haar sproetjes weggelegd. Haar glanzende huid zag er zelfs zodanig natuurlijk uit dat veel Twitteraars zich afvroegen of ze wel make-up op had. Voor alle duidelijkheid: dat was wel degelijk het geval (gefluisterd wordt dat ze de nieuwe Face & Body Foundation van Dior droeg), al hield Martin het zo natuurlijk mogelijk. “Meghan houdt niet van de dikke lagen foundation die ze voor haar televisiewerk opgesmeerd kreeg. Het was voor mij belangrijk om op haar trouwdag de perfecte balans tussen naturel en voldoende dekking te vinden, niet om een statement te maken.” Veel werk kostte het egaliseren van Meghans huid de make-upartiest dan ook niet. “Mensen met sproetjes hebben vaak van nature een egale huidtint. Op de paar zones waarvan de kleur geneutraliseerd moet worden, maak ik gebruik van de ‘spot treat’ techniek.” Dat houdt in dat Martin een kleine hoeveelheid concealer of foundation met een klein ‘buffing’ penseel in de huid werk, enkel op die plekjes waar het nodig is. “Op die manier werk je roodheden en verkleuring rond de T-zone weg maar blijft de echte huid zichtbaar.”

1/

Nood aan rolmodel

Het Belgische model met Viëtnamese roots Linh had tijdens het opgroeien meer moeite met het aanvaarden van haar sproetjes. “Vooral rond met zestiende had ik het er erg moeilijk mee. In Azië worden sproetjes als lelijk gezien. Voor mij waren het vlekken in mijn gezicht.” Ook met de vrouwen die ze in de media zag, kon Linh zich in haar vroege tienerjaren niet identificeren. “Ik zag zelden meisjes met sproetjes zoals ik op straat of in de modebladen. Gelukkig is het voor jonge meisjes nu anders en hebben ze sterke rolmodellen om naar op te kijken. Toch heeft Linh nooit geprobeerd om haar sproetjes te verbergen. “Dat is gewoon onmogelijk. Ik heb mezelf en mijn sproetjes aanvaard. Ze maken mij tot wie ik ben.”

LEES OOK: Meghan Markle breekt koninklijk protocol met 'Markle Manicure'

When it is already summer in April 💕☀️ Photo by @max_degee

Een bericht gedeeld door ━ Linh 🌸 Minouderie ━ (@minouderie) op

 

DIY sproetjes

Sproetjes zijn hotter dan ooit en heel wat mensen laten de zomerse stipjes permanent op hun gezicht tatoeëren. Het resultaat zou zo’n drie jaar zichtbaar blijven. Wil je experimenteren met sproetjes maar vind je zo’n tattoo net een brug te ver? Make-upartiest Sigrid Volders– zelf eigenaar van mooie sproetjes - deelt haar tips.

“Wil je zelf natuurlijke sproetjes tekenen dan gebruik je best een wenkbrauwpotlood. Dat heeft een waxachtige textuur waardoor de stipjes goed blijven zitten en niet te snel uitlopen. Kies zeker niet voor een te donkere tint of te lichte tint, een kleur tussen taupe en zacht bruin is perfect. Gebruik het potlood om kleine stipjes op de neus en op de wangen te zetten. Varieer met de dikte en zorg dat die stipjes niet steeds op dezelfde afstand van elkaar staan. Op die manier krijg je het natuurlijkste resultaat."

sproetkes meghan markle dior beauty

1. Dior Backstage Face & Body Foundation, € 42

2. Color Control Glow Moisturizer SPF35++ van Giorgio Armani Beauty, € 48

3.Style Sourcils Waterproof langhoudend wenkbrauwpoltood in 'Auburn'van Chanel, € 39

4. Eye Brows Styler in 'Fling' van M.A.C Cosmetics, € 18,50