De weg naar succes: een glimlach als managementtool

Gepubliceerd op 10 april 2018 door ELLE Partner
De weg naar succes: een glimlach als managementtool

Claudia Lomma, hoofd van de ELLE-redactie, is een kei in management. Tussen belangrijke strategische kwesties en diplomatieke probleempjes houdt zij het hoofd koel met de glimlach als communicatiewapen.

De glimlach is een geruststellend teken van evenwicht, maar je kunt er ook respect mee afdwingen. Hij staat symbool voor een empathisch management, voor leiding geven met de zachte hand.

Waarom is het een troef volgens u?

Je non-verbale communicatie beheersen is essentieel in het bedrijfsleven, maar je moet daarnaast ook spontaan en natuurlijk blijven. Glimlachen helpt je te ontspannen, want het maakt endorfines vrij – het gelukshormoon. Je stuurt er ook positieve golven mee uit naar je omgeving. Het is ideaal om teams een boost te geven, maar ook om een gespannen situatie te ontmijnen.
Een vleugje humor, pretoogjes, … Er is niet veel nodig om de sfeer te ontladen.

Wat voelt u zelf wanneer u glimlacht?

Ik voel me wat gegeneerd om het te zeggen (lacht) … Ik voel me sterker, ben zekerder van mezelf wanneer ik anderen op hun gemak stel. Dat is waarschijnlijk de grootste kracht van de glimlach. Mensen welwillend maken en tegelijk respect afdwingen.

Glimlacht u vaak? Waarom?

Raad eens ...

Ik denk het wel, ja. Dat ligt in mijn aard. Soms is het een beetje een handicap, want het is niet in alle situaties even gepast. Maar ik glimlach makkelijk, ja. Je mag natuurlijk ook niet te gevoelig overkomen. Wat doe je met iemand die je uit evenwicht probeert te brengen? Hem een brede glimlach schenken, is soms het beste antwoord.