30 dagen zonder klagen: zo vind je het plezier in je job terug

Geüpdatet op 21 april 2022 door Laure Vandendaele
30 dagen zonder klagen: zo vind je het plezier in je job terug

Klaag jij vooral vaak over je job, die vervelende collega of dominante baas? Ga aan de slag met deze tips om je job weer te waarderen.

Soms slaat de paniek al op zondagavond toe. Morgen weer gaat werken. Dat is niet abnormaal, iedereen heeft wel eens een moment waarop de liefde voor de job ver te zoeken is. Iedereen kent nu eenmaal ups en downs in zijn of haar carrière. Ervaar je gewoon een slechte periode of kom je steeds dichter bij een burn-out en is een carrièreswitch de beste optie? Voor je opgeeft en naar nieuwe opportuniteiten begint uit te kijken, probeer dan eens de volgende tips uit en wie weet vind je de passie voor je job wel terug.

LEES OOK: 12 types collega's en hoe je ermee moet omgaan.

Waarom heb je deze job vroeger aanvaard?

De dagelijkse routine kan je snel opslorpen en zo verlies je al gauw het doel uit het oog. Denk eens na, waarom heb je deze job aanvaard en wat waren je doelen toen? Door terug te denken aan je doelen en hoe je die kan bereiken, kan je plots opnieuw het enthousiasme ervaren dat je tijdens je eerste werkdagen had. Hou dat doel goed voor ogen!

Geef jezelf een schouderklopje

Als je je job al een tijdje uitoefent, kan je vergeten hoeveel je al bijgeleerd hebt. Denk eens terug aan die eerste werkdagen en hoe moeilijk je het toen vond. En vergelijk dan met het competentieniveau dat je nu hebt. De meeste succesvolle personen hebben vertrouwen en competenties. Hoe meer competenties, hoe meer zelfvertrouwen en hoe meer succes je zal hebben.

1/

Hogerop klimmen

Als je je job blindelings kan uitvoeren, is er geen uitdaging meer voor jezelf. We spenderen het grootste deel van onze dag op het werk. Je brein moet gestimuleerd worden. Vraag dus meer verantwoordelijkheid aan je baas of vraag om bij verschillende projecten te worden betrokken. Hierdoor zal je meer energie krijgen en zal je ook aan je baas tonen dat je wilt bijleren en evolueren, en dan komt er misschien zelfs een promotie.

Doorbreek je dagelijkse routine

Het is niet gezond om elke dag dezelfde lunch op dezelfde plaats op te eten.  Alles vervaagt en het verloof van de werkweek wordt blurry. Zorg voor afwisseling, zet je in voor verschillende taken, ontmoet nieuwe mensen en kom uit je comfort zone.

2/

Zoek een mentor

Als je even het noorden kwijt bent in je job en je kan jezelf niet meer motiveren, zoek dan steun bij iemand die je raad kan geven. Dit kan heel hulpvol en inspirerend zijn. Mentors kunnen je structuur en richting geven, zodat je opnieuw kan focussen op je carrièreplan. Ze kunnen je ook in contact brengen met een breder netwerk aan relevante professionals.

Pak je negativiteit aan

'You are your own worst enemy'. Een kritische gedachte kan al snel uitmonden in een negatieve spiraal, waardoor je productiviteit keldert. Deze Automatic Negative Thoughts (ANTs) zijn destructief, probeer ze aan te pakken zodra ze boven water komen. Vervang de ANTs door positieve, bevestigende gedachten en je zal snel weer aan zelfvertrouwen winnen.

3/

Bouw je competenties uit

Zelfs zij die de hoogste posities in een bedrijf bereikt hebben, kunnen nog steeds veel te leren. Bekijk of jouw afdeling budget heeft voor Learning & Development (hoewel er ook andere manieren zijn om te groeien in je rol). Door meer competenties te verwerven, bouw je niet enkel aan jouw eigen CV, maar word je ook een echte meerwaarde voor je bedrijf.

Omgeef je door gepassioneerde mensen

Enthousiasme en negativiteit zijn besmettelijk, dus omgeef je door enthousiaste mensen. Een slecht gehumeurde collega die continu klaagt en op de klok kijkt kan een enorme invloed hebben op je eigen attitude. Als je op het werk geen andere keuze hebt, zoek dan naar enthousiastelingen buiten het bedrijf, via LinkedIn of via jouw externe contactpersonen. Zo zal je je snel weer beter voelen in je vel.

 

Misschien is een job bij ELLE België iets voor jou?

Bron: Hays.be