Beautyqueen: makeup tricks en shoppingtips van M.A.C’s senior artist Ines Borgonjon

Gepubliceerd op 23 oktober 2017 door Claire
Beautyqueen: makeup tricks en shoppingtips van M.A.C’s senior artist Ines Borgonjon

Wat denkt, drijft en smeert een make-up- en beautyprofessional? We duiken met veel plezier de beautycase van Ines Borgonjon (33) in. Zij reist als senior makeup artist bij M.A.C de hele wereld rond voor fashion shows en shoots.

Wanneer is jouw passie voor make-up en beauty ontstaan?

Tijdens mijn laatste jaar Textielontwerp aan Sint-Lucas in Gent kreeg ik van een bevriende fotograaf de vraag of m’n beste vriendin Els en ik de make-up wilden verzorgen voor een opdracht. We hadden geen ervaring met make-up, maar de job viel zo goed mee dat Els en ik besloten een avondcursus make-up te volgen en een bedrijfje (Blonde, nvdr.) op te richten. Dat combineerde ik na een tijdje met een parttimejob bij MAC.

Je werkt nu als senior make-up artist voor M.A.C: hoe is die samenwerking tot stand gekomen? 

Toen ik 4 jaar voor hen werkte als part-time makeup artist, kwam deze functie vrij. Het was voor mij een droomjob, ik besloot meteen te solliciteren en tot mijn grote verbazing mocht ik telkens naar de volgende ronde. Ik was zo gelukkig toen bleek dat ik de job had!

Welke producten of kleuren uit het gamma zijn jouw favorietjes? 

Nu het kouder wordt, geef ik mijn huid wat meer dekking met de studio fix fluid foundation. Die blijft lang zitten en heeft een SPF, en sinds ik hem draag, krijg ik vaak complimentjes over mijn huid.

Welke make-upproducten blijf je al jaren trouw? 

In mijn professionele kit kan ik niet meer zonder de studio conceal and correct pallettes. Je kan er dekkend en transparant mee werken, afhankelijk het penseel of de techniek die je gebruikt. Ik gebruik ze niet enkel om te corrigeren, maar vaak zelfs als foundation.

 

 

 

Studio Fix Liquid Foundation van M.A.C, 32 €, en pep-start hydraterende dagcrème met SPF, Clinique, 20,50 €

 

Wat was jouw allereerste make-up of beautyproduct? 

Mijn moeder vond huidverzorging erg belangrijk tijdens mijn pubertijd, en mijn zus en ik kregen al snel een lichte dagcrème en foundation van Clinique en enkele reinigingsproducten van de apotheker. En toen M.A.C naar België kwam, ontdekte ik er het walhalla van de make-up. Ik kan me nog heel goed mijn eerste oogschaduwkleurtjes herinneren: ‘naked lunch’, een zacht nude glanzende oogschaduw die ik gebruikte in combinatie met ‘expensive pink’, een koraalkleur die erg mooi past bij blauwe ogen.

Welke producten zitten altijd in jouw handtas?

Vooral lipsticks, want daar kom ik ‘s ochtends zelden aan toe. Een zachte nude kleur zoals shy girl of een klassieker zoals lady danger voor wat power in je look.

Wat is de beste beautytip die je ooit kreeg?

Echte schoonheid komt van binnenuit. Je bent het mooist als je je goed voelt en dat kan je een handje helpen door jezelf te verzorgen. Veel water drinken, maar af en toe ook eens een wijntje, veel groenten eten, maar nu en dan eens zondigen, genoeg nachtrust maar soms ook eens een zotte avond ... En vooral profiteren van de gezonde buitenlucht en veel genieten en dingen doen die je gelukkig maken. Voel je je goed in je vel, dan straal je dat ook uit.

Zonder welk product zou jij niet kunnen leven?

De transparante Brow Gel. Zelfs als ik geen make-up draag zal ik toch mijn wenkbrauwen even kammen.

1/

Waar ga jij het liefst beautyshoppen?

Ik ben voornamelijk een online window shopper wat beauty betreft. Werken voor Estée Lauder Companies heeft  zo zijn voordelen, want Ik zit bij de bron van  beauty merken zoals Bobbi Brown, Tom Ford, La Mer, Clinique, Aveda, Jo Malone ... Af en toe struin ik hun sites af op zoek naar leuke nieuwe producten of klassiekers waar ik het bestaan nog niet van af wist.

Maar als ik op zoek ben naar een specifiek product, zoals een verzorging voor in mijn professionele make-up kit, kies ik vaak voor apothekersmerken. Tijdens fotoshoots of  fashion weeks werk ik  vaak met modellen die op 1 dag veek opgemaakt en gedemaquilleerd worden. Voor hen zoek ik naar producten zonder parfum of crèmes op natuurlijke basis om allergieën tegen te gaan.

Wie is jouw beauty-icoon? 

Mijn grootmoeder. Ze is prachtig. Ze heeft heel wat levenservaring, ze geeft het beste advies én ze ziet eruit als Grace Kelly. Ze beweert te stralen door de gezonde zeelucht, maar ik denk dat het nog meer komt door haar positieve ingesteldheid.

Welke beautybloggers inspireren jou? 

Ik hou van de atypische blog Café cosmétique van Sofie Albrecht. Ze heeft een niet alledaagse approach van beauty, een erg leuke schrijfstijl en een enorme kennis van parfums. Nanja Massy vind ik geweldig omwille van haar ontwapenende en frisse persoonlijkheid die ze helemaal blootgeeft op haar social media en haar nieuwe beauty platform. Ze is oprecht, altijd enthousiast en heeft een bijzonder gevoel voor esthetiek. En binnen het MAC team zijn er ook enkele make-up guru’s die me ongelofelijk inspireren. Terry Barber,  een Engelsman met bijhorende droge Britse humor, creëert prachtige looks en heeft een bijzondere kijk op make-up. Lyne Desnoyers inspireert me op een hele andere manier. Ze heeft een pure kijk op dingen en laat zien dat de kleinste ‘gestures’ in make-up of uiterlijkheden hun schoonheid hebben.

 

Op instagram deelt Terry Barber zijn (best wel aparte) inspiratiebronnen als @terrybarberonbeauty

 

Wat zijn jouw favoriete go-to adresjes ?

Ik woon vlakbij het Boekenbergpark in Deurne, ik fiets er bijna dagelijks door om mijn dochter naar school te brengen en ik hou van de authentieke sfeer die er hangt. The Butcher’s Store in Berchem is dé aanrader voor wie houdt van lekker en eerlijk vlees. Ik eet weinig vlees maar als ik het doe kies ik bewust voor kwaliteit. En ik kom graag in Galerie Zwart Huis: Elke Helbig heeft de zaak overgenomen van haar moeder en vindt altijd een mooie balans tussen beginnende of minder bekende kunstenaars en gevestigde waarden.

Doe jij aan sport om je goed te voelen? 

Af en toe ga ik joggen in het park, en sinds kort ben ik gestart met zwangerschapsyoga. Als het even kan, ga ik met de fiets naar mijn werkafspraken in Antwerpen. Daar kan ik nog het meest van genieten.

Wat is jouw feelgoodsong? 

‘Michelle’ van The Beatles. Ik zing het vaak voor m’n dochter Michelle voor ze gaat slapen en zij zingt het zelf ook vaak, zomaar. En ik word altijd héél vrolijk als ik het toevallig op de radio hoor!