Kunst en erfgoed van Denis Meyers

Geüpdatet op 20 februari 2018 door ELLE België
Kunst en erfgoed van Denis Meyers

De Belgische kunstenaar Denis Meyers verkent een nieuw canvas: het iconische Rider Jacket van Lee.

Graffiti, gravures, typografie,… de veelzijdige Brusselse schilder verkent nieuwe expressievormen binnen de beeldende kunst. “Typografie en figuren tekenen doe ik het liefst. Ik schrijf en schets elke dag, en dat al 20 jaar.” In 2016 palmde de kunstenaar de voormalige hoofdzetel van Solvay (Elsene) in met zijn werk Remember Souvenir. Maandenlang werkte hij aan een gigantisch kunstwerk dat de ruimte deconstrueert. Zijn canvas was zo’n 50.000m² groot. Tekstfragmenten en gezichten die voorheen de bladzijden van zijn honderden notitieboekjes kleurden, werden losgelaten op de muren van de enorme ruimte.

Met dit louterend, urban en tegelijk poëtisch werk legt Meyers zijn ziel bloot voor de honderden bezoekers. “Aanvankelijk zou dit project privé blijven, maar ik heb besloten om het toch open te stellen voor het publiek, en het werd een enorm succes.”

Meyers en zijn unieke stijl zijn niet meer weg te denken uit de Brusselse artistieke scène. “Ik definieer mezelf niet als street artist of graffiti kunstenaar Graffiti kleurt mijn werk, maar ik werk niet op straat en zie mezelf niet als urban artist. Ik heb te veel respect voor street artists.” Interior graffiti kunstenaar dan? Daar moet hij even om lachen.

Zeefdrukken, sjablonen, stickers, lettering,… zijn kunst siert muren, voorwerpen en nu ook jeans. Denis Meyers lasert symbolische woorden zoals ‘craftmanship’, ‘icon’ of ‘heritage’ op het iconische Rider Jacket van Lee, dat al sinds 1948 bestaat.

“Collabs als deze zijn een manier om kunst in het algemeen, en mijn werk in het bijzonder verder te verspreiden. Het is een uitdaging om in de leefwereld van het merk te duiken zonder mijn eigen identiteit te verliezen.” Hij kiest woorden die eigen zijn aan Lee, en voegt er zijn eigen selectie aan toe: Love, Life, Passion. Zou het kunnen dat je een romanticus bent? “Shhh, niet verklappen!”, klinkt het betrapt. Geen probleem, je geheim is veilig, zolang we dat vestje maar om onze schouders kunnen draperen.