Ecoware home party: weet wat je smeert

Gepubliceerd op 1 september 2017 door Tine
Ecoware home party: weet wat je smeert

Roept het woord home party associaties op met praktische bewaardozen of  - aan de andere kant van het spectrum - kinky speeltjes? Tijd voor iets anders! Na Tupperware en Upperdare lanceert de duurzame webshop Kudzu de eerste Ecoware party's.

Het ecoware partyconcept verloopt volgens de beproefde formule: gastvrouw nodigt een clubje vriendinnen, buurvrouwen en collega's uit voor een gezellig onderonsje. Voorziet haar invités van homemade hapjes en drankjes. Maakt van de woonkamer een no-go zone voor man en/of kinderen. Kiest uit één van de vijf duurzame thema's: Zero Waste, DIY, Natuurlijk Moederen, Eco Lunchen en Weet Wat je Smeert.

N.I.M.B.

Vriendin C. is by far de coolste en meest geëngageerde ecodiva die ik ken. Ze is het levende bewijs dat een leven met minder niet minder leuk is. Integendeel.
C. kookt bio, shopt duurzaam en zweert bij de Not In my Bathroom-regel. Anders gezegd: vervuilende mooimakers komen er bij haar niet in. Geen wonder dat ze in no time een tiental gelijkgestemde vrouwen in haar living weet te verzamelen voor een thema-avond Weet Wat Je Smeert.

Een ecobewuste dame laat zich niet zomaar wat aansmeren, toch? Natuurlijke verzorgingsproducten die goed zijn voor mens en milieu zouden toch de standaard moeten zijn? Zouden moeten, let op de nuance. Na de uitleg van consulente Sofie van Sisters at Work ga je vanaf nu twee keer nadenken voor je daily needs als douchegel of tandpasta inslaat. Lees de etiketten van je vertrouwde shampoo, dagcrème, lippenstift of mascara er op na en je zal versteld  staan van het aantal parabenen, siliconen en andere schadelijke stoffen dat ze bevatten. Daarnaast is er ook nog de impact op het milieu. Denk aan alle plastic flesjes die je vergaart in de badkamer, de microplastics in je scrubcrème of tandpasta, de wegwerp wattenstaafjes die je er op een week doorjaagt... Eco-consulente Sofie laat je aan den lijve zien, voelen, ruiken en testen dat het anders kan.

Do try this at home

De livingtafel ten huize van gastvrouw C. ligt intussen bezaaid met tientallen ecologisch en ethisch verantwoorde producten in alle mogelijke categorieën. Van de cult wonderzeep van Dr Bronner's tot de mysterieuze shampoobars van Lamazuna. Sofie somt de eigenschappen van elk product op en laat ons vervolgens los op de tafel. Het hele assortiment aan zeepjes, shampoos en dagcrèmes wordt uitgebreid besnuffeld, gesmeerd en becommentarieerd met de nodige hilariteit. 'Nooit geweten dat er tandpasta op een stokje bestond.' 'Denk je dat ik al een antirimpelcrème nodig?' Haha. Bestellijstjes worden ingevuld. Alles offline kunnen uittesten in gezelschap is zo veel leuker dan online een winkelmandje vullen.

Ik bezwijk voor een maxi fles Dr Bronner's vloeibare wonderzeep (het ultieme cultproduct) , een potje droge deodorant op basis van zuiveringszout van We Love The Planet (de verpakking is gewoon té schattig) en een detox moddermasker van Madara (mijn moment van ontspanning).

we love the planet ecoware party kudzu
Doosje deodorant op basis van zuiveringszout, We Love The Planet
dr_bronners_ecoware_party_kudzu
Wonderzeep van Dr Bronner's, de alles-in-éénoplossing voor een cleane lifestyle
Kudzu ecoware party Detox Mask Madara
5 minuten me-time, Detox Mask van Madras

1/

After party

Na de ecoparty ben ik nog meer overtuigd van het belang van schone cosmetica. Ik smeer niet meer zomaar wat op mijn gezicht en make-up gebruikte ik sowieso al zelden. Maar ik ben (nog) niet helemaal clean. Ik betrap mezelf erop dat het toch wel makkelijk is om in de supermarkt een tandpasta mee te grissen. Om de kinderen in te smeren met een mainstream zonnecrème of je gezicht te reinigen met een ordinair wattenschijfje. Beetje bij beetje verandert mijn badkamer, en bij uitbreiding mijn  hele huishouden, in een ecofriendly resort. Maar ik gun mezelf wel een beperkte foutenmarge. Ecobewustzijn is een work in progress.

Gastvrouw gezocht

Zin om ook een ecoware party te organiseren? Stuur een mailtje naar homeparties@kudzu.be met het gewenste thema en 3 data die voor jou passen. Sofie contacteert je zo snel mogelijk voor de verdere praktische organisatie.

Lees meer: dit zijn de 20 beautyrituelen van Isabelle Ulenaers, founder van het Belgische bio beautylabel 'Self'