Zo wordt je favoriete lippenstift gemaakt

Geüpdatet op 20 juni 2019 door Laure Vandendaele
Zo wordt je favoriete lippenstift gemaakt

Hoe wordt een lippenstift eigenlijk gemaakt? ELLE ging op onderzoek en draaide een dagje mee in de beautyfabriek van Estée Lauder.

fotografie: Eva Vlonk

Geloof het of niet, een mens loopt vermoedelijk makkelijker het Witte Huis binnen dan de fabriek van Estée Lauder. Oké, dat is misschien lichtjes overdreven maar het mag duidelijk zijn dat de Amerikaanse cosmeticaproducent geen pottenkijkers duldt. Voor nieuwsgierige aagjes met een grote liefde voor make-up maakten de grote bazen na lang aandringen uiteindelijk een uitzondering. En dus stapte ik als eerste journaliste ooit het iconische gebouw met de turquoise gevel langs de E313 binnen. Hoe dat verliep lees je in het meinummer van ELLE België. Wat ik leerde, geef ik hier al prijs.

estee lauder lippenstift laure vandendaele

1/

estee lauder lippenstift fabriek oevel

 • Het gebouw met de imposante turquoise gevel aan de E313 ziet er langs de buitenkant nog steeds hetzelfde uit als in 1965, toen Estée Lauder herself (met laarzen in de modder) er de eerste steen kwam leggen. Daarin zaten spijkers, klein bouwmateriaal, de krant van 14 september 1965, munten van België en de VS, een flesje Youth-Dew Bath Oil, een broche van Estée zelf en een perkament in het Latijn en Engels.
 • "I am here to bring you beauty, the best of beauty of myself, straight from America", zei Estée Lauder in '65 aan een groep schoolkinderen die voor het gemeentehuis van Oevel verzamelden.
 • De plant in Oevel is gespecialiseerd in 'gekleurde cosmetica'. Daartoe behoren lippenstiften, mascara en liquid make-up zoals foundation.
  2/

  estee lauder fabriek oevel factory girl
 • Net zoals bij patisserie is het bij het maken van lippenstift enorm belangrijk om de ingrediënten heel precies af te wegen. Dat gebeurt de 'preweigh'-afdeling. Een arbeidster volgt een recept en vult zakjes met de juiste hoeveelheid wit poeder. Eens de nodige zakjes gevuld zijn, gaan ze in gele emmers, ook wel de batch genoemd. Vandaag worden er 40 batches gevuld, goed voor zo'n 10.000 lippenstiften.
 • In de compounding afdeling spot ik voor het eerst kleur. In grote ketels wordt de bulk, een mengsel van was, vloeistof en kleurpigment boven de 75 graden verhit en vermengd.estee lauder fabriek lippenstift oevel

3/

 • Eens de stalen van een bepaalde kleur zijn gemaakt, moeten ze aan een kleurtest onderworpen worden. Zijn de kleuren niet identiek, dat gaat de lippenstift niet in productie.

estee lauder fabriek lippenstift oevel

 • De kleuren worden op de armen en handen van de laborante getest. Ze test zo'n drie à vier kleuren per uur, goed voor zo'n dertig à veertig keer lippenstift smeren per dag.

estee lauder lippenstift fabriek

4/

 • Een 'mold' bepaalt de vorm of bullet van de lippenstift. In de fabriek is er keuze tussen een soft mold en een metal mold.
 • Aan de productielijn controleren arbeiders of de lippenstiften een 'baard' hebben. Een lippenstift die een baard heeft, heeft een slordig restje bulk of product aan het randje van de stift hangen. Is dat het geval wordt de lippenstift meteen van de band gehaald en opnieuw gesmolten.estee lauder lippenstift fabriek oevel
 • Per shift en per productielijn worden wel 10.000 lippenstiften gemaakt.