11 weetjes over lippenstift

Geüpdatet op 26 juli 2018 door Laure Vandendaele
11 weetjes over lippenstift

We houden van lippenstift, of die nu nude, roze, bloedrood of zo donker als een zwarte bes is. In je jaszak, onder je autostoel, op de bodem van je handtas en natuurlijk ook op je lippen. Lippenstift is overal. Maar wist je dit al over je favoriete make-upproduct?

1. Coole ambassadrices

Coco Chanel wist het al: ‘If you're sad, add more lipstick and attack.’ Maar ook Liz Taylor liet zich op een catchy lipstick quote betrappen. Haar advies als het even tegen zat: ‘Pour yourself a drink, put on some lipstick and pull yourself together.’ AMEN! En zo zijn er nog enkele inspirerende vrouwen die ervoor gezorgd hebben dat lippenstift ook bij het grote publiek populair werd. Denk maar aan Greta Garbo, Marilyn Monroe en Rita Hayworth.

1/

2. Ze zijn er in goede en in kwade dagen

WinstonChurchillWOII

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden alle beautyproducten, behalve lippenstift,  gerantsoeneerd. Omdat lippenstift volgens Winston Churchill goed was voor de moraal, stond hij erop dat de productie ervan niet werd stopgezet.

Koffie, vriendinnen en een killer lippenstift, geluk zit vaak in de kleine dingen.

2/

3. Lippenstift als protest

Schermafbeelding 2016-08-23 om 16.06.23
Suffrage Rally

Feministen waaronder Rose Schneiderman Elizabeth Cady Stanton schilderden hun lippen als protest toen ze in 1913 tijdens de Suffrage Rally doorheen de straten van New York liepen. ‘The woman worker needs bread, but she needs roses lipstick too’, sprak Schneiderman in 1911. Of ze het nu over lippenstift had of niet, we begrijpen wat ze bedoelt.

3/

4. Ze zijn genderfluid

DavidBowie

Vrouwen zijn lang niet de enigen die blij worden van een kleurtje op de lippen. David Bowie inspireerde een hele generatie jonge mannen om rode lippenstift te dragen die zo de concurrentie met die van Debbie Harry kon aangaan. En hij was lang niet de enige, ook George Washington zou lippenstift gedragen hebben toen hij voor zijn portretten poseerde. Meer recent kiezen ook muzikant Jett Rebel, komiek Eddie Izzard.

4/

5. Big spender

F002783080RgeDior_F39

De gemiddelde vrouw geeft tijdens haar leven zo’n 13,500 euro aan make-up uit. 1570 euro daarvan besteedt ze aan lippenstift.

5/

6. Ook Cleo was fan

weetjes lippenstift

 

Er waren naar verluidt bij 70.000 kevers nodig om een halve kilo van de  karmijnrode kleurstof waarmee Cleopatra haar lippen beschilderde te maken. De Egyptische keizerin hield van ezelinnenmelk op haar huid en een intens rode kleur op de lippen. De O.G. lipsticklover, quoi. Ook Egyptische mannen kleurden hun lippen magenta, blauwzwart en oranje met natte stokjes. Gekleurde lippen werden gezien als een statussymbool.

6/

7.  Liefde voor longwear

HazelBishop

We hebben onze langhoudende lippenstiften te danken aan chemicus Hazel Bishop. Zij ontwikkelde de formule al experimenterend in de dermatologisch laboratorium tijdens de Tweede Wereldoorlog.

7/

8. Red de walvis

Walvis
Sinds 1986 is het illegaal om onderdelen van walvissen in de formule van lippenstift te verwerken. Dankzij de wetenschappelijke en technologische vooruitgang ontwikkelen heel wat merken moderne, hoogtechnologische veganistische en anti-aging lippenstiften met verzorgende ingrediënten zoals hyaluronzuur die fijne lijntjes en lippen vervagen. Lang leve de wetenschap!

8/

9. The lipstick effect

red-lipstick

Uit een onderzoek van make-upgigant L’Oréal bleek dat de verkoop van make-up in 2008 – in volle crisis – de verkoop van make-up met maar liefst 5,3 procent omhoog ging. Sommigen economen lezen hierin dat vrouwen er tijdens economisch moeilijke tijden er op hun aantrekkelijkst willen uitzien om op die manier een kapitaalkrachtige man te kunnen strikken. Andere bronnen beweren dan weer dat dit zogeheten ‘Lipstick Effect’ eerder te verklaren is door het feit dat vrouwen naar een gevoel van luxe verlangen. Een lippenstift blijft voor velen een toegankelijk stukje luxe, zelfs tijdens een crisis.

9/

10. Uit de mode

Grecian Woman

Het is moeilijk te geloven maar lippenstift is niet altijd in de mode geweest. Zo hielden welgestelde vrouwen uit het oude Griekenland hun lippen liever neutraal omdat toen enkel prostituees hun lippen kleurden. Die waren trouwens wettelijk verplicht om zich op te maken om mannen niet te misleiden.

10/

11. Zo wordt lippenstift gemaakt

Hoe we het moeten dragen, moet je ons intussen niet meer vertellen. Maar hoe wordt lippenstift eigenlijk gemaakt?