Tapping: deze gezichtsmassage doet je haren sneller groeien

Geüpdatet op 29 augustus 2022 door ELLE België
Tapping: deze gezichtsmassage doet je haren sneller groeien Imaxtree

In 'Het Complete boek over haar' legt Lies Helsloot uit hoe je tapping (of EFT: emotional freedom technique) kan gebruiken om je haren te laten groeien.

Sally Gray, holistische mentor en tapping expert, legt uit: EFT, of ‘tapping’, is een krachtige techniek die iedereen kan gebruiken om het lichaam en de geest van stress te ontdoen. We weten allemaal dat stress een belangrijke factor is bij ziekte en dat het één van de redenen kan zijn achter haarproblemen. Stress is vandaag de dag overal aanwezig in ons leven. Dit is zeker geen goede zaak voor onze algemene gezondheid en onze haren. We kunnen stress echter verminderen door middel van effectieve en snelle strategieën om onszelf te versterken. Zo creëren we meer rust en balans.

Tapping refereert naar een handeling waarbij letterlijk verschillende acupres- suurpunten op de meridiaanlijnen op het lichaam aangetikt worden (‘tappen’). De kennis over deze meridiaanlijnen komt uit de Chinese geneeskunde en de leer van de acupressuur. De wetenschap erkent ondertussen reeds de rol die een disbalans in energie heeft bij het ontstaan van ziekten. Eigenlijk bestaan we uit meer energie dan dat er menselijke cellen zijn. De wereld van de energie en van onze emoties is misschien wel dé plaats waar het geheim van een goede gezondheid en van het leven liggen!

Wat kan tapping voor je haren doen?

Wat kan tapping voor je haren doen? Sally Gray legt het ons uit:

 1. Identificeer het probleem waar je op wilt focussen. Bijvoorbeeld dat je haar niet zo goed groeit. Het kan ook gaan over een algemene angst of over een specifieke situatie die je angst inboezemt.
 2. Beschouw het probleem of die situatie. Hoe voel je je daarbij? Geef de intensiteit van dat angstgevoel een score van nul tot tien. De score nul is het laagste niveau van angst en score tien is het hoogste.
 3. Maak een affirmatie (een zin) waarin je de angst verwerkt. Deze affirmatie moet het probleem beschrijven dat je wilt aanpakken. Dit wordt daarna gevolgd door een affirmatie waarin je jezelf onconditioneel aanvaardt. “Zelfs al voel ik die angst dat mijn haar niet goed meer groeit, toch aanvaard ik mezelf zoals ik ben.”
 4. Begin dan met het opzeggen van je affirmatie. Tik daarbij met je vier vingers van de ene hand het ‘karate punt’ op je andere hand aan. Dit punt ligt aan de buitenkant van je hand. Herhaal je eerste affirmatie driemaal na elkaar, terwijl je dit ‘karate punt’ aantikt. Neem dan diep adem. Vervolgens kan je verder met de andere tappingpunten op het lichaam om de oefening af te werken.

Zo doe je het

Tapping om je haren te laten groeien
Beeld via Lies Helsloot uit 'Het Complete Boek Over Haar'.
 • Hoofd: De kruin van het hoofd. Tik met vier vingers.
 • Wenkbrauw: De binnenste kant van je wenkbrauw, dichtbij de neusbrug. Gebruik hier twee vingers.
 • Zijkant oog: Het harde stukje tussen je oog en je slapen. Gebruik hier twee vingers. Let hierbij op dat je jezelf niet in de ogen prikt!
 • Onderkant oog: Het harde stukje onder het oog, waar het overgaat in het jukbeen. Gebruik twee vingers.
 • Onder de neus: Het centrale punt tussen de onderkant van de neus en de bovenlip. Gebruik twee vingers.
 • Kin: Dit punt is ligt tussen de onderlip en de kin, in het kuiltje van je kin. Gebruik hier twee vingers.
 • Sleutelbeen: Tik net boven de harde rand van je sleutelbeen met vier vingers.
 • Onderarm: Aan de zijkant, onder je arm en een tiental centimeter onder de oksel. Gebruik vier vingers.
 • Hoofd: Terug bij start om een nieuwe sequentie te starten. Neem nu opnieuw diep adem!

Uit 'Het Complete Boek Over Haar: in drie stappen naar gezond haar' van Lies Helsloot.