Hip in beautyland: actieve kool

Geüpdatet op 23 mei 2019 door ELLE België
Hip in beautyland: actieve kool

Actieve kool wordt gehyped als hét nieuwe wondermiddel voor je huid. Maakt het zijn belofte waar? Wij zoeken het voor je uit. 

Denk je meteen aan de BBQ bij houtskool? Wij ook. Toch heeft dit eeuwenoude product haar weg naar de badkamer gevonden. Het zwarte poeder heeft adsorberende eigenschappen waardoor het je huid kan reinigen. Je kan het krijgen in poeder-, crème- en pilvorm.

Hoe werkt het? Houtskool is een extreem poreuze stof, waardoor het als een soort van stofzuiger werkt en alle vuil uit haar omgeving naar zich toe trekt en vernietigt. In het geval van je huid zal houtskool bijvoorbeeld onzuiverheden, gifstoffen en bacteriën naar het oppervlakte van je huid zuigen, waarna je ze gemakkelijk kan wegwerken. Dat gebeurt doorheen een proces van adsorptie, waarbij vuildeeltjes in tegenstelling tot absorptie niet worden opgenomen door de stof, maar zich eraan gaan vastbinden. Omgekeerd geldt hetzelfde: houtskool zal niet worden geabsorbeerd door je lichaam en in je huid blijven zitten: weg is weg! De stof wordt daarom al eeuwen gebruikt om giftige beten en ontstoken wonden te ontsmetten. Om je een idee te geven van haar werkkracht: het goedje kan tot duizend maal haar eigen massa adsorberen!

Meer weten? Lees snel verder. 

1/
the_hangover_actieve_kool_kan_je_huid_zuiveren

Actieve kool heeft verschillende gebruiken en voordelen:

 • Heb je teveel gedronken? Actieve kool kan je helpen om sneller van je kater af te geraken. Het adsorbeert geen alcohol, maar wel andere gifstoffen die voorkomen in je cocktail. Innemen in capsules is hier de boodschap.
 • Het kan je helpen om het opgeblazen gevoel te verminderen: wanneer je last hebt van gas in je maag zal de kool de overtollige gassen adsorberen. Bye bye opgeblazen gevoel, hello platte buik!
 • Het kan je huid zuiveren. Actieve kool wordt vaak gebuikt in gezichtsmaskers. De kool adsorbeert de onzuiverheden uit je huid. Eenvoudig in gebruik én zeer effectief. Je kan het zelfs als cleansing stick gebruiken om vette zones van je huid aan te pakken! Voeg het poeder toe aan je dagcrème om er een masker van te maken. Ben je niet zo'n doe-het-zelver? Kijk dan uit naar producten met 'charcoal powder' op de ingrediëntenlijst.

2/

the_hangover_actieve_kool_kan_je_huid_zuiveren

 • Het maak je tanden witter. Tandpasta die actieve kool bevat zal je tanden bleken zonder het glazuur of tandvlees te schaden. Win-win!
 • Huishoudtip: het helpt om schimmel te verwijderen. Schimmel in je huis kan overgedragen worden naar je lichaam: waterige ogen, huiduitslag, hoofdpijn...
  Gebruik actieve kool in combinatie met andere specifieke producten om de schimmel effectief te verwijderen.
 • Actieve kool kan ook bij verschillende soorten vergiftigingen helpen. Het bindt de schadelijke stoffen aan zich. Die verlaten dan met de actieve kool via de ontlasting het lichaam: zo komt er minder van de schadelijke stof in het bloed.
 • Actieve kool wordt ook gebruikt om water te filteren: het haalt de fluoride eruit.

3/

the_hangover_actieve_kool_kan_je_huid_zuiveren

 • Ben je gebeten door een Vioolspin of Zwarte Weduwe? Actieve kool helpt om de jeuk te verminderen door zich aan het gif te binden.
 • Doe je een juice cleanse? Voeg het poeder toe aan je detox smoothies. Het zal je helpen om je organen te zuiveren.
 • Het kan helpen bij het tegengaan van ouderdomsverschijnselen. Nu is dit geen oplossing om elke ouderdomskwaal tegen te gaan, maar het kan wel helpen lever en nieren langer jong te houden. Actieve kool zuivert de organen van gifstoffen.
 • Ten slotte kan actieve kool ook helpen bij daling van de cholesterol. Opgepast: het is natuurlijk geen wondermiddel. Je moet ook een gezonde levensstijl onderhouden om je cholesterol te controleren.

Nog meer beautytips nodig? Ontdek hier hoe je je huid kan zuiveren tijdens je slaap.

(Maaike Geys, via ELLE Belgique, Charlotte Cooremans)