20 dingen die je nog niet wist over je tepels

Geüpdatet op 19 januari 2017 door ELLE België
20 dingen die je nog niet wist over je tepels

Tepels gaan in 2017 een gigantische -of eigenlijk minuscule- rol spelen: als we trendrapporten van vooraanstaande plastische chirurgen mogen geloven, wordt de tepelverkleining dé grootste bodytrend van het jaar. De nipple met uitsterven bedreigd? Je leest het goed! Hoog tijd om hem nog eens te eren met deze handige en vaak verbluffende weetjes:  

Net zoals voor elk lichaamsdeel geldt, zijn er oneindig veel types en variëteiten. Hier zijn alvast 20 weetjes die je nog niet wist over tepels, van ingetrokken tepels tot Chandlers extra tepel.

Lees ook: 10 vragen over valse borsten die je niet durft te stellen

1. Er bestaan acht soorten tepels, maar omdat tepels evengoed uit een samenstelling van die types kunnen bestaan, is de variëteit oneindig.

2. Uitstekende tepels komen enkele millimeters boven het oppervlak van het tepelhof uit. Dit type wordt snel hard als gevolg van koude of stimulatie.

3. Vlakke tepels gaan op in het tepelhof, maar bij koude of stimulatie worden ze meer geprononceerd.

4. Bij gezwollen tepels vormen de tepel en het tepelhof samen een opgehoogd heuveltje op de borst. Ook dit type reageert op koude en stimulatie door te verharden.

1/

tepels weetjes nipples feiten

5. Wist je dat er ingetrokken tepels bestaan? Die wijzen niet naar buiten, maar zijn teruggetrokken in de borst.

6. Deze ingetrokken tepels komen voor in verschillende gradaties, van graad 1 (tepels, die zich zelden intrekken) tot graad 3. Bij graad 3 hebben de tepels vaak last van infecties en kan borstvoeding onmogelijk zijn.

7. Raar maar waar om te voorkomen dat de tepels zich intrekken, kan je ze van piercings voorzien, die dit verhinderen.

8. Goed om te weten alvorens je je tepels laat piercen: tepels kunnen vergroten als gevolg van tepelpiercings.

9. Maar er is ook goed nieuws voor dames met ingetrokken tepels. Ze kunnen onopgemerkt zonder bh buitenkomen, de tepels worden namelijk niet hard en zijn dus niet zichtbaar door je kledij.

10. Tepels kunnen hobbelig zijn door de Montgomery klieren die zich op het tepelhof bevinden. Deze klieren voorzien de tepels van olie om ze te beschermen en te hydrateren. Bij sommige vrouwen zijn die klieren sterker zichtbaar dan bij andere.

2/
tepels weetjes nipples feiten

11. Harige tepels zijn een compleet normaal fenomeen, uit de follikels van het tepelhof groeien verschillende haartjes van fijne tot dikke, dat hangt af van vrouw tot vrouw.

12. Extra tepels komen vaker voor, dan je zou denken, 1 op 18 mensen heeft er eentje in reserve. Meestal zijn ze niet herkenbaar als tepel, maar lijken ze eerder op een moedervlek. De bekendste eigenaar van een extra tepel is Harry Styles of telt Chandler Bing ook?

13. Het is niet abnormaal om jeuk aan je tepels te ervaren, dit kan te wijten zijn aan verschillende dingen. Verandering van seizoen kan ertoe leiden dat de delicate huid uitdroogt, de beschadigde huid begint dan te jeuken. Ook eczema rond het tepelhof zorgt voor een droge jeukerige huid. Vrouwen die borstvoeding geven, hebben geregeld last van eczema. Je kan de tepels insmeren met een lotion of kokosnootolie om ze te hydrateren.

14. Ook het tepelhof bestaat in alle vormen en maten. Het kan zo zo klein zijn als 20 cent of de grote van een bord hebben.

15. De huid van het tepelhof is minder gevoelig dan de rest van je lichaam, anders zou borstvoeding een stuk minder aangenaam zijn.

3/
tepels weetjes nipples feiten

16. Tepels kunnen alle kleuren van de regenboog hebben, van hele donkere tinten bruin tot lichtroze. Tijdens de zwangerschap wordt die kleur donkerder, op die manier kan de pasgeborene met zijn beperkt zicht, toch snel de tepel lokaliseren. Na je zwangerschap kan die donkere kleur blijven.

17. Naar het schijnt worden donkere tepels door mannen als aantrekkelijker beschouwd, het blijven uiteindelijk grote baby's.

18. Wanneer je tepels zonder enige aanleiding van vorm of kleur veranderen of zicht ineens intrekken, is dat een dringende reden om naar de dokter te stappen. Deze fenomenen zouden op borstkanker kunnen wijzen en moeten onderzocht worden.

19. Nipplegasms zijn geen mythe. Het is eerder zeldzaam, maar sommige mensen kunnen een orgasme ervaren enkel en alleen dankzij tepelstimulatie.

20. Net als je borsten, kunnen je linkse en rechtse tepel verschillen. Eigenlijk zijn ze nooit identiek, maar het schil is bij sommigen sneller op te merken, als bij anderen.

Nog een extraatje: de normale tepel bestaat niet, neem maar eens een kijkje in deze galerij. Je zal versteld staan van de waaier aan soorten.