10 vragen over valse borsten die je niet durft stellen

Geüpdatet op 21 april 2022 door ELLE België
10 vragen over valse borsten die je niet durft stellen

Van het litteken tot het prijskaartje, alles wat je altijd al wilde weten (maar nooit durfde vragen) over valse borsten.  

#1 Voelen valse borsten verschillend aan dan een “gewoon” stel?

Uiteraard is er een verschil, maar dat is natuurlijk afhankelijk van hoe ingrijpend de operatie was. Stel dat je van een AA-cupje naar een dubbel-D gaat, dan had je sowieso al minder ruimte aan de borstkas en minder "huid". De borsten zullen in zo'n geval harder en gemaakter aanvoelen. Ga je bijvoorbeeld van een B-cup naar een volle C, dan valt een silicoon minder hard op in het borstweefsel.

Sommige valse borsten lijken zelfs zò natuurlijk, dat outsiders er geen benul van hebben dat ze nep zijn. Maar als je langs de zijkant - via de oksel zeg maar - voelt met twee vingers, voel je de implantaten meestal wel zitten.

Verder hangt het af van de manier waarop de prothese geplaatst is. Onder de spier is een stuk pijnlijker, maar daardoor zie je de randen van de prothese niet. Dan heb je nog keuze tussen protheses in ronde- of druppelvorm.

#2 Hoe reageren mannen op een “valse” boezem?

Er wordt vaak beweerd dat mannen afknappen op fake borsten. Het merendeel deelt echter dezelfde mening, namelijk "als het netjes gebeurd is, wat is er dan mis mee?". Boys will be boys, het zit in hun natuur om ronde vormen te appreciëren. Als een borstvergroting een vrouw bovendien een stuk gelukkiger en zelfverzekerder maakt, is dat een extra voordeel.

#3 Hoeveel kost een nieuwe decolleté?

De prijzen liggen tussen 3000 en 5500 euro, afhankelijk van het soort prothese en de inplanting die je wil.

10 vragen over valse borsten die je niet durft stellen - 1

#4 Hoeveel pijn doet het na de operatie?

Net na de operatie voel je door de verdoving uiteraard niets. Pas na een uurtje of twee voel je dat de pijn "inkickt" en kan je je armen amper bewegen zonder helse pijnscheuten. Jezelf uit bed heisen is onmogelijk, net als je broek aantrekken, een tas om je schouder dragen of een licht voorwerp optillen. Het moet gezegd: de eerste drie dagen ben je een wrak en lijkt het of je overreden bent door vijf vrachtwagens. Elke fysieke inspanning is tijdens de eerste week dan ook uitgesloten.

#5 Is het waar dat je tepels een stuk minder gevoelig zijn?

De kans bestaat dat je tepels inderdaad aanzienlijk minder gevoelig zijn, maar dat is niet per definitie zo. Je kan bijvoorbeeld wel nog gevoel hebben in je tepels maar niet meer merken wanneer ze stijf zijn of niet. Wat wel eens voor awkward situaties kan zorgen... Meestal keert het gevoel weer terug na verloop van tijd, voor andere patiënten gebeurt dat niet en in zeldzame gevallen worden ze juist extra gevoelig. Moeilijk te voorspellen dus.

#6 Wanneer moet je de implantaten opnieuw laten vervangen?

Borstprothesen gaan niet levenslang mee. Na tien à vijftien jaar moeten ze vervangen worden. De levensduur van een borstimplantaat hangt vaak af van de omstandigheden en de patiënt zelf, maar eigenlijk is het simpel: hij loopt ten einde als de vorm van de borst verandert.

#7 Hoe zit het met borstvoeding?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan je na een ingreep nog perfect borstvoeding geven mits de implantaten onder de spier zijn ingebracht - wat de meest gebruikelijke manier is. Dit omdat de melkklieren hierbij niet aangeraakt worden.

10 vragen over valse borsten die je niet durft stellen - 2

#8 Hoe kies je de juiste maat en vorm?

Het is belangrijk om op voorhand in samenspraak met je arts te bepalen welk formaat het best bij je lichaam past. Deel je wensen met de dokter, neem voorbeeldfoto's mee, maar blijf uiteraard realistisch. De meeste vrouwen geven de voorkeur aan een zo natuurlijk mogelijk resultaat. In dit geval geeft een subtiel anatomisch implantaat vaak mooie resultaten. Wie juist een meer opvallend en gedefinieerd decolleté wil, kiest voor een rond implantaat met wat meer volume.

#9 Hoe zit het met littekens?

Wanneer er implantaten worden geplaatst in de borsten, zal er altijd sprake zijn van één of meer littekens. Waar die zich bevinden, is afhankelijk van de gekozen methode. Meestal zullen ze in de borstplooi vallen, en daardoor nauwelijks zichtbaar zijn.

#10 Wat gebeurt er met valse borsten als je aankomt of net vermagert?

Ook valse bosten zijn onderhevig aan gewichtstoename en -afname. Wie bijkomt kan een verschil in cupmaat gewaarworden, hetzelfde geldt voor wie afvalt. Het is evenwel niet zo dat de vorm van de silicone verandert, wel beweegt die mee met de eventueel veranderende omvang van je natuurlijke borstweefsel. Wie op korte tijd heel veel bijkomt of afvalt, spreekt best over de eventuele esthetische gevolgen ervan met haar arts.