#Dresscodejosje: Josje Huisman over haar eerste boek

Geüpdatet op 9 september 2016 door Laure Vandendaele
#Dresscodejosje: Josje Huisman over haar eerste boekFoto: Filip Van Roe

Josje Huismans eerste boek #dresscodejosje werd een inspiratiegids vol fashion, handige tips, leuke adresjes, doorspekt met verhalen, foto’s en toffe quotes. Kledingcrisis? Op zoek naar inspiratie? Zin in een make-over? Josje Huisman weet raad.

‘Mensen spreken me voortdurend aan over mijn Nieuwe Leven. Zelf zie ik het eerder als een nieuwe fase. Een waar ik enorm veel zin in heb.’ Haar regenboogjurkje mag dan wel in de kast hangen, Josje Huisman dobbert allesbehalve rond in een zwart gat. Na een verre reis en een zomer die ze als ‘lekker chill’ omschrijft, stort de zangeres zich op een compleet nieuw project. Een eigen boek. #dresscodejosje werd een mix van een coffeetable book met mooie plaatjes en een handige modegids vol concrete tips. Voor de gelegenheid gehuld in een meisjesachtige huidkleurige nazomerjurk geeft de blondine in een Antwerpse binnentuin tekst en uitleg bij haar eerste grote project van het post K3-tijdperk.

foto: Filip Van Roe
foto: Filip Van Roe

Waarom heb je een boek gemaakt?
Ik was al met verschillende projecten bezig, toen het voorstel kwam om een boek over mode te maken. Eerst was ik een beetje onzeker, ik beleef wel plezier aan fashion maar wist ik er wel genoeg over om een heel boek te vullen? Ik heb het idee even laten bezinken maar eens duidelijk was dat ik er mijn eigen draai aan kon geven, was ik super enthousiast. Het was niet mijn grote droom maar achteraf gezien wel! (lacht) Dat kan ik ook alweer van die bucket list schrappen!

Je schrijft een boek over mode maar maakt op de eerste pagina meteen duidelijk dat je jezelf niet als een stijlicoon ziet. Begrijp je waarom anderen dat wel doen?
Ja hoor, dat komt omdat ik wel vaker in uitgesproken looks in het openbaar ben verschenen. Voor alle duidelijkheid: ik vind het helemaal niet erg om als een stijlicoon gezien te worden. Ik vind het zelfs leuk om als inspiratiebron te dienen voor andere mensen. Dat was nooit mijn bedoeling maar het is eerder een leuke bijkomstigheid. Ik wil vooral benadrukken dat ik me niet als een stylist zie en dus andere mensen niet wil dicteren wat ze wel en niet mogen doen. Ik wil ze laten inzien wat er allemaal kan en dat het leuk is om te experimenteren.

Op de cover poseer je met een tutu in een drukke stad. Je kan ons niet kwalijk nemen dat we de vergelijking met de begingeneriek van Sex & the City maken. Ben je een fan van Carrie en c°?
Zeker, ik denk dat ik alle afleveringen intussen drie keer heb gezien. Het blijft leuk. De serie was ook op vestimentair vlak een inspiratiebron voor veel vrouwen. Toch is de cover geen verwijzing naar de show, ik ben gewoon dol op tutu’s! Die zijn heel girlie net zoals Carrie. Ik hou wel van haar stijl. Vooral de paarse rok in combinatie met het ‘J’adore Dior’ T-shirt uit de tweede film vind ik geweldig. Ook de groene tutu die ze in Parijs droeg vond ik heel mooi. Oh, en die jurk met duizend laagjes waarin ze op bed in slaap valt! Ook prachtig!

Waarom is dit boek een meerwaarde voor de boekenkast van de ELLE-lezeres?
Ik denk dat de ELLE-lezeres geïnteresseerd is in mode en het belangrijk vindt om een eigen stijl te ontwikkelen. Als je even niet meer weet wat aan te trekken, kan je het boek gewoon openslaan en je laten inspireren door de vele outfits en foto’s.  Zelfs wanneer je het boek in één ruk uitleest, zal je de volgende keer nog steeds nieuwe dingen ontdekken. Het is een echt feel good boek geworden vol praktische tips maar ligt ook mooi op de salontafel.

Voor wie heb je dit boek gemaakt?
Voor een breed publiek. Zelfs wie een vaste stijl heeft, kan nuttige informatie uit dit boek halen. Er zijn de K3-fans die mij nog volgen maar ik krijg via sociale media evenzeer berichten van jonge moeders. Dit boek ligt in het verlengde van wat ik buiten K3 laten zien heb van mezelf, dus het zou kunnen dat naast mijn bestaande fanbase ook een ander publiek aantrek.

Wiens stijlboek zou je zelf kopen?
Als Gwen Stefani een stijlboek uitbrengt, koop ik die zeker! Ik hou ook van de oudere generatie stijliconen zoals Audrey Hepburn en Grace Kelly. Hun looks vind ik fantastisch om naar te kijken. Ik heb ook voor mijn verjaardag een heel mooi boek over Coco Chanel gekregen waar ik heel blij mee ben.

Victoria Beckham schreef onlangs voor een modeblad een open brief aan haar jongere zelf waarin ze het onder meer heeft over haar niet zo stijlvolle periode met blond piekjeshaar en veel te korte jurken. Wat zou jij aan een jongere Josje willen vertellen?
Dat de combinatie van een veel te baggy broek en een zichtbare string misschien niet zo’n goed idee was. Niet een erg chique look maar ik volgde toen streetdance lessen en wij vonden ons wel helemaal ‘de shit’. In tegenstelling tot de look van Victoria Beckham is mijn stijl minder standvastig: mode verandert, ik evolueer dus ik vind het maar normaal dat je af en terugkijkt en denkt: dat trek ik nooit meer aan! Er zijn trouwens weinig looks waar ik écht spijt van heb, ik vond ze vroeger gewoon leuker dan nu. Mijn paarse vakantiehaar bijvoorbeeld. Leuk voor op de foto maar wat een gedoe om er weer uit te wassen. Dan denk ik achteraf wel eens: was dat nu echt de moeite? Aan de 20-jarige Josje die als freelance danseres werkte, zou ik zeggen ‘vertrouw op jezelf, vertrouw op de mensen om je heen en grijp de kansen die zich voordoen.’ Dat heeft voor mij altijd gewerkt.

Geen wit na september dragen, geen diep uitgesneden decolleté combineren met een korte rok zijn maar een paar ongeschreven moderegels. Lap jij die aan je laars?
Ik zal inderdaad nooit een minirok met een diep uitgesneden blouse combineren maar eerder omdat ik dat niet mooi vind dan omdat het een regeltje is. Als ik zelf iets mooi vind en ik voel me er goed in dan trek ik het gewoon aan. Ongeacht de regels.

Bij K3 droegen jij Karen en Kristel vaak dezelfde pakjes. Probeerde jij die outfits van een persoonlijke touch te voorzien zoals meisjes die op een uniformschool zitten wel eens doen?
K 3 bestond uit drie verschillende types dus we vonden het ook leuk om onze eigen draai aan de outfits te geven. Daar was gelukkig ook ruimte voor. Negen van de tien keer hadden we hetzelfde aan maar tijdens de show droeg ik wel eens een shortje met een topje droeg, Kristel een jurkje en Karen een lange broek. Steeds binnen hetzelfde thema weliswaar, maar toch geïnspireerd op onze eigen persoonlijke voorkeuren. Ik had geen enkel probleem met de K3 dresscode, ik vond het zelfs overzichtelijk. Over wat ik naar mijn werk moest aantrekken, moest ik niet veel nadenken en daarbuiten deed ik gewoon wat ik wilde.
 
In je boek heb je het over je legendarische home/verkleedparty’s. Komt de regenboogjurk op zo’n avonden nog eens uit de kast?
De kans bestaat zeker maar het lijkt me waarschijnlijker dat ik die laat inkaderen en aan de muur hang. Ik was onlangs te gast in een televisieprogramma waar Pieter Timmers vertelde dat hij liever niet had dat mensen zijn medaille zomaar om hun nek hingen. Ik bekijk de jurk tegenwoordig net zo. Dat is wel hét enige echte regenboogjurkje hé! Ik moet mijn gasten teleurstellen maar het regenboogjurkje is alleen van mij! (lacht)

Je woont intussen al jaren in Antwerpen en hebt de Belgische mode al helemaal in je hart gesloten. Is er een groot verschil met de Nederlandse modescène?
De stijl in Antwerpen is misschien iets meer ingetogen dan in Amsterdam maar dat is zeker geen slechte zaak. Nederlandse meisjes durven misschien iets meer. Amsterdam is kleurrijker, ook qua inwoners, de stad is een grote melting pot. En na al die jaren is mijn stijl een mengeling van de twee geworden.

Wat vind je een vestimentaire afknapper bij mannen?
Ik let altijd op schoenen, die verraden veel, zeker bij een man. Een te strak T-shirt hoeft ook niet. Verder ben ik niet erg dol op onverzorgde mannen. Eigenlijk is het maar een kleine moeite om een man vestimentair bij te sturen dus ik probeer hen er niet te veel op af te rekenen.

Wat vind je van de stijl van de Kardashians?
Ik kijk niet naar ‘Keeping Up With the Kardashians’ maar volg wel een paar zussen op Instagram. Het verbaast me hoe gigantisch beroemd ze zijn en hoe ze ervoor zorgen dat mensen geïnteresseerd zijn in alles wat ze doen. Kim Kardashian heeft een opvallende stijl maar het is toch niet helemaal mijn ding. Ik vind de look van Kylie interessanter.

Naar welk item kijk je enorm uit om dit najaar te dragen?  
Om te gaan shoppen, was er nog geen tijd maar ik heb tijdens shoots wel al heel wat stukken uit de nieuwe collecties mogen passen. Ik ben verliefd op een bronskleurige glanzende jas van Lanvin. Eind deze maand ga ik voor het eerst naar de modeweek van Milaan en daar kijk ik ook enorm naar uit. Ik heb eindelijk tijd én een uitnodiging! Momenteel heb ik een zitje bij Elisabetta Franchi, Philipp Plein en Moschino maar wie weet wat er nog uit de bus komt.

Wat was je beste koopje van het afgelopen seizoen?
Een witte jurk met groene strepen en witte sliertjes van Pascal. Die vond ik bij Louis in Antwerpen. Ik heb net lang genoeg gewacht en kocht de jurk uiteindelijk met 40% korting.

Welke klassieker ontbreekt nog in jouw garderobe?
Een trenchcoat van Burberry! Ik ben al in de winkel op prospectie geweest om de kleur en de lengte te kiezen maar ga toch nog even sparen. Ik vind de blauwe heel mooi maar ga vermoedelijk toch voor de klassieker in beige.

“#dresscodejosje” is verschenen bij Borgerhoff & Lamberigts en kost 22,95 euro. Voor meer info: www.borgerhoff-lamberigts.be

Foto's: Filip Van Roe

Bekijk hier de foto's van de boeklancering (foto's: Bram Laebens)