Dressing Diva’s: Josje Huisman

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door Isabelle
Dressing Diva’s: Josje Huisman

Kleerkast-Josje-by-eva-vlonk

Met de deur in huis! Wij vallen de leukste dressings van het land binnen en vragen hun eigenaressen de kleren van het lijf. Deze week belanden we in de kleerkast van Josje Huisman.

Eenhoorns, veren en fruitige stiletto’s: dit zou de podiumgarderobe van Katy Perry kunnen zijn, en toch zitten we gezellig bij Josje -„de blonde van K3”- Huisman op de bank. De Nederlandse is zangeres, actrice en danseres, een CV die net zo verscheiden is als haar stijl. “Ik zou mijn eigen stijl gewoon… nièt omschrijven! Van zodra ik het wel weet, vind ik dat geen goed teken en is het tijd voor verandering. Ik hou ervan verschillende dingen uit te proberen en neem het allemaal niet zo serieus. Extreem vrouwelijk of androgyn, sportief of niet, kleurrijk of zwart: het mag er allemaal bij!” Geen rode draad dus in deze kleurrijke verzameling, 11 vragen aan het vrolijke multitalent.

1. Hoe orden je je kleerkast?

Ik woon pas sinds december in dit appartement en heb bewust deze ruimte uitgekozen: een degelijke dressing is belangrijk: ik heb veel spullen en heb die graag goed georganiseerd. Vroeger was ik niet erg kieskeurig en puilde mijn kast echt uit, tegenwoordig probeer ik selectiever te zijn –geloof me, dat is moeilijk. Een goede tip is het uitleensysteem: ik wissel stukken uit met vriendinnen zodat ik “nieuwe” kleren heb en ondertussen de mijne bij hen kwijt kan –win win voor iedereen!

2. Je bent dus een verzamelaar?

Die neiging heb ik wel, vooral als het op podiumoutfits aankomt, ga ik af en toe wel met een topper lopen. Die kleren ogen in een andere context vaak verrassend leuk! Zo liep ik in de film K3 Dierenhotel met een pony aan de hand, gehuld in eenhoornjurkje. Sorry, maar aan dat soort dingen kan ik moeilijk weerstaan. Toen droeg ik het met roze rijlaarzen en een ketting vol paardjes, in het dagelijkse leven zou ik het toch anders stylen… haha! Er is ook een tijgerpak die ik in een scène met een rode kat aanhad: het pak is nu officieel van mij, het dier zelf jammer genoeg niet.  Verder ben ik dol op tutu’s, de meeste scoor ik bij Repetto, het zijn dus échte. Mijn nieuwste aanwinst is een blauwe in maatje 14 jaar… Het duurt dus wel even voor ik mezelf erin kan kronkelen –én een mooi zicht is dat niet echt- maar eens ik hem aanheb, is hij super! Ik heb zelf ook een achtergrond als danseres: in Nederland volgde ik een performer opleiding en en daar krijg je verschillende soorten dans te verwerken: tapdans, jazz, ballet… Je kan dus stellen dat ik al vele uren in tutu aan de barre heb doorgebracht.

Kleerkast-Josje-by-eva-vlonk (16)

3. Wat vind je van Belgische mode?

Ik woon sinds vijf jaar in Antwerpen en merk wel dat mode hier enorm leeft. In mijn eigen vriendenkring zitten een paar ontwerpers, zoals Tim Van Steenbergen, en ik geef nieuwe ontwerpers graag een duwtje in de rug. België heeft ongelooflijk veel talent dat nog ontdekt moet worden. Zo ben ik tegenwoordig dol op O’Rèn, een lekker hysterisch label. Hetzelfde geldt voor de beginnende designer Casper Werner, die mijn jurk leverde voor de Nacht van de Vlaamse Televisiesterren: het was kokerrok aan één kant, tutu aan de andere. Achteraf kreeg hij daar veel leuke reacties op, dat doet me echt plezier.

4. Zie je een verschil met Nederland?

Ik vind wel dat wij op onze manier meer durven, dat valt vooral op bij premières. Noch België, noch Nederland zijn Hollywood, maar wat mij betreft kan dit land wat meer glitter gebruiken. Ik vind het eerlijk gezegd een beetje respectloos om in spijkerbroek op zo’n première op te komen dagen, maar hier lijkt men het juist blasé te vinden om je gouden avondjurk uit de kast te halen. Ik snap die redenering niet goed. Ook op festivals kan je zo de Belgen van de Nederlanders scheiden, al kan ik niet precies zeggen wie nu de beste stijl heeft.

Kleerkast-Josje-by-eva-vlonk (14)

5. Zijn er verder nog designers die je voorkeur wegdragen?

Ik ben momenteel een grote Moschino fan, op Rock Werchter droeg ik er een waanzinnige outfit van: een zwarte netjurk met verentooi. Het is speels en niet te serieus: zo heb ik het graag!

6. Over tooien gesproken, je maakt tegenwoordig je eigen hoeden?

Dat klopt, ik volg voor de fun een opleiding hoedenmaken en heb net mijn eerste jaar afgewerkt. Het is moeilijker dan je denkt en eigenlijk zware handenarbeid, maar ik vind het ongelooflijk leuk en heb ondertussen al enkele eigen creaties gedragen op shoots en op premières.

7. Zit daar een toekomst in, nu je K3-avontuur bijna voorbij is?

Momenteel blijft het een hobby, al zou ik een modeproject in de toekomst niet uitsluiten. Mensen zijn heel nieuwsgierig naar mijn volgende zet, maar eigenlijk tast ik zelf nog in het duister. Mijn interesses en ambities zijn dezelfde gebleven, maar concreet weet ik nog niet wat ik ga doen. Daarbij wil ik nu gewoon genieten van het laatste jaar K3: het zou zonde zijn dat te verpesten door constant bezig te zijn met het volgende hoofdstuk, zo zit ik niet in elkaar. Ik heb nog een heel leven voor me en vind dat eigenlijk net zo spannend als de rest!

Kleerkast-Josje-by-eva-vlonk (34)

8. Over naar dat andere brandpunt: je neusring!

Aha, daar heb ik zoveel commentaar over gekregen! Ik snap de commotie nog steeds niet, eerlijk gezegd. Het is iets dat ik spotte tijdens een reis in Latijns-Amerika en meteen ook wilde, heel impulsief eigenlijk. Uiteindelijk heb ik hem laten schieten in Miami, het blijft een leuk souvenir. Daarbij doet het heus niet zoveel pijn als een oorpiercing én laat het geen litteken na: ik heb er nooit een greintje spijt over gehad.

9. Nog stukken met een leuk verhaal?

De broek die ik nu draag heeft mijn moeder gemaakt! Op een of andere manier is ze altijd on point, al weet ze dat zelf niet. Ze maakt maar wat en een week later ligt dat in de winkel…  Verder hangt overal wel een verhaaltje aan. Het heuptasje scoorde ik in Equador: handig tijdens festivals, een rugzak vliegt immers gemakkelijk in iemands gezicht. De schoenen met fruit draag ik vanavond naar een afstudeerfeestje voor een vriendin. De Armani hoed vind ik waanzinnig en moest ik gewoon hebben. Het mini rugzakje heb ik meegepikt van een K3-show, waar onze figurantjes ermee dansten. Bij twijfels is het altijd een goed idee in de showgarderobe te gaan kijken…

10. Is er nog iets dat we niet weten over jou?

Mijn doopnaam is Josina Cornelia!

11. En geen familie van Michiel Huisman?

Neen, alle wegen liggen nog open, haha!

(Beeld: Eva Vlonk)