5 tekenen dat je make-up aan vervanging toe is

Geüpdatet op 24 juni 2019 door Laure Vandendaele
5 tekenen dat je make-up aan vervanging toe is

Zo weet je wanneer het tijd is om schoon schip te maken in je make-upcollectie.

Weet je eigenlijk hoe lang die mooie blush of je favoriete lippenstift al in je make-upcollectie zit? Misschien wel iets te lang, want wist je dat ook make-upproducten een houdbaarheidsdatum hebben die je maar beter niet overschrijdt? Zo ontdek je of je favoriete make-up aan vervanging toe is.

LEES OOK: hoe lang bewaar ik mijn mascara?

1. De houdbaarheidsdatum

Het is belangrijk om de houdbaarheidsdatum van je producten te kennen. Die staat steeds op cosmeticaproducten aangegeven, soms in de vorm van een potje met open deksel met daarop een getal. Dat getal staat voor het aantal maanden dat je product goed blijft. Staat er op je favoriete dagcrème 18M dan weet je dat je die na anderhalf jaar zonder genade in de vuilbak moet gooien.

LEES OOK: 3 trucs om je oogschaduw te boosten

2. Er hangt een geurtje aan

Sommige make-upproducten zijn lichtjes geparfumeerd. Als de geur na een tijdje verdwenen is of niet langer hetzelfde ruikt als in het begin, is het tijd om het product weg te gooien. Lippenstiften blijven gemiddeld twee jaar goed, maar als je twijfelt keil je het product maar beter de vuilbak in. Een product dat de houdbaarheidsdatum overschreed kan immers voor allergieën, irritatie en bacteriële infecties zorgen.

LEES OOK: Shopping - make-upopbergsystemen
3. De kleur is veranderd

Als je merkt dat je bordeauxkleurige gloss er plots eerder oranje uitziet, weet je hoe laat het is…Hetzelfde geldt trouwens voor vloeibare concealers. Hun texturen zijn doorgaans fragiel en is na een jaar verouderd en aan vervanging toe.

LEES OOK: 5 goede beautyvoornemens

4. Een ongewone huidreactie

Zijn je ogen plots gevoeliger of voelt je huid geïrriteerd aan? Check dan zeker je make-upproducten. Zelfs ‘droge’ producten zoals poeders en oogschaduw hebben immers een beperkte levensduur. Vervang je mascara elke 3 à 4 maanden.

5. Een gewijzigde textuur

Voelt je mascara droger aan en krijg je makkelijk klonters? Weg ermee! Je herinnert je ongetwijfeld nog hoe je product op je huid aanvoelde toen je het pas kocht, bij de minste wijziging is het product aan vervanging toe.

TIP:
Het is aangewezen om je producten in een droge, donkere en frisse omgeving te bewaren. (pas dus op met de badkamer!) Sluit je kast of opbergdozen steeds goed af en zorg ervoor dat je make-upproducten zo weinig mogelijk in contact met de lucht komen.

Via Marie Cornut