Lucia Pica verrast met ongewone make-upcollectie

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door Laure Vandendaele
Lucia Pica verrast met ongewone make-upcollectie

Vorige week stelde Lucia Pica haar debuutcollectie als Global Creative Designer for Make-Up and Colour’ – een hele mond vol – voor Chanel voor. Dat deed de Italiaanse in Londen, de stad die ze al bijna 20 jaar haar thuis mag noemen. ELLE was natuurlijk van de partij.

IMG_0065kopie
Bij de aanstelling van een nieuw creatief directeur hoort een changement de décor. Daarom koos Lucia Pica (40) ervoor om haar debuutcollectie voor de make-uplijn van het Franse huis niet tegen de achtergrond van de Eiffeltoren maar in het kloppend hart van Londen, haar huidige woonplaats, voor te stellen. De make-up artieste zag het levenslicht in Napels maar besliste als jonge twintiger haar hart te volgen en beproefde in 1999 haar geluk in de Britse hoofdstad. Pica liep er stage bij gerenommeerd make-upartiest Charlotte Tilbury waar ze al snel de eerste assistente van het fenomeen werd. In 2008 verruilde de Italiaanse haar positie bij Tilbury voor het freelancersbestaan en niet veel later reeg de rijzende ster in de beautywereld de prestigieuze opdrachten voor edgy magazines zoals LOVE, i-D en Self Service aan elkaar. Later volgden ook opdrachten voor verschillende edities van Vogue en werkte de artieste samen met topfotografen waaronder Willy Vanderperre, Juergen Teller en Mario Testino. Eind 2014 lijfde Chanel Lucia in als ‘Global Creative Designer for Make-Up and Colour’ en neemt de Italiaanse met Britse flair de taken van landgenoot Peter Philips over. Anderhalf jaar later verzamelt de wereldpers zich in het statige Somerset House waar Pica – meteen de eerste vrouw die ooit alleen aan het hoofd van Chanels make-upafdeling stond – haar debuutcollectie ‘Le Rouge Collection °1’ met gepaste trots voorstelt.

IMG_0061kopie
De opwinding in Somerset House – waarvan één vleugel voor de gelegenheid als een Chanel-waardig appartement is ingericht – bereikt haar hoogtepunt wanneer Lucia Pica breed glimlachend komt binnengewandeld. Terwijl de make-artieste de tijd neemt om iedereen persoonlijk de hand te schudden, gebruik ik mijn tijd om schaamteloos haar outfit uit te checken. Een zwarte blouse in zijde met een losse strik ter hoogte van de hals, een elegante zwarte pantalon en begerenswaardige two-tone nude schoenen met scherpe tip uit de ‘Paris in Rome’ pre-fall collectie. Om haar vingers draagt ze dikke ringen in goud met een steen in bordeaux. Mode mag dan wel het hart van een modehuis van Chanel vormen, het is de make-up die het hele gebeuren nog net dat tikkeltje interessanter maakt. Wanneer Lucia mijn hand schudt, kijken haar helblauwe ogen met strak aan. In combinatie met de halflange ravenzwarte lokken en dito froufrou lijkt ze trouwens net de zus van ‘New Girl’-actrice Zoey Deschanel.

IMG_0070kopie
Lucia Pica en haar prachtige schoenen.

Vandaag is rood duidelijk niet alleen de kleur van onze lippen maar ook de kleur die als een – vergeef ons – rode draad doorheen de collectie loopt. Voor we nog maar één product uit 'Le Rouge Collection N°1’ te zien krijgen, gidst Lucia Pica ons doorheen de expositie, een visuele handleiding voor haar inspiratieproces.
Coco Chanel zei het al ‘Red is the colour of life, of blood. I love red,’ en ook Lucia Pica borduurt verder op het kleurthema dat al sinds jaar en dag deel uitmaakt van het DNA van het huis. 'Zie je het rode haar van het model of deze foto? Die exacte tint vind je terug in Illusion D’Ombre. Zelfs de meest onverwachte dingen kunnen me inspireren.’ Wanneer Pica voor de zoveelste keer het inspiratiefilmpje bekijkt, raakt ze zelfs lichtjes geëmotioneerd. Het mag duidelijk zijn dat Pica enorm gepassioneerd is door wat ze doet. Dat zie je ook aan haar eigen look. Terwijl heel wat grote namen uit de beautyscene hun make-up enkel reserveren voor de gezichten van de modellen of klanten, verschijnt Pica ook altijd zelf opgemaakt in het openbaar. Geleerd van mentor Charlotte Tilbury die zodanig dol is op haar make-up dat ze er zelfs mee tussen de lakens kruipt?

Na de theorie is het tijd voor de praktijk en vangen we voor het eerst een glimp van de collectie op. Die is – zoals we wel konden vermoeden – nogal rood. Een bordeauxrode eyeliner? Een steenrode oogschaduw? Of een donkerrode blush? Opvallend is deze make-up zeker, maar draagbaar? ‘Maak je geen zorgen’, stelt Lucia gerust. ‘Alle producten zijn toegankelijker dan je op het eerste gezicht zou denken.’ Dat bewijst Pica met de drie uiteenlopende looks die ze voor drie modellen ontwikkelde.

IMG_0077kopie

‘Op de modellen is het prachtig, maar is het niet enkel geschikt voor jonge meisjes?’, vraagt een journaliste op leeftijd? ‘Ik ben niet jong, en ik ben volledig met producten uit deze collectie opgemaakt!’, lacht Pica. ‘Ik hou niet van glanzende oogschaduw op een rijpere huid, daarom maakte ik deze oogschaduwtinten mat. Ik noem dit trouwens geen rode make-up, maar make-up met een rode ondertoon. Je kan met de kleuren spelen, ze apart en samen gebruiken en de intensiteit zelf bepalen. Daardoor is deze collectie echt voor alle leeftijden geschikt.’
De journaliste lijkt nog steeds niet helemaal overtuigd maar Pica is erop gebrand om haar van het tegendeel te overtuigen. Eens de vrouw in de make-upstoel zit, is daar trouwens niet veel moeite voor nodig. Door haar ogen met een bordeauxrood potloodlijntje te omranden valt de blauwe kleur plots extra op. De vervaarlijk uitziende donkerrode blush geeft leven aan het gezicht. Zelf vrees ik dat rode make-up in de buurt van mijn ogen me er ziek laat uitzien. ‘Ook dat is een verkeerde perceptie’, zegt Pica. ‘Voel je je niet lekker? Breng dan liever een omgekeerde driehoek met deze blush dicht onder de ogen aan in plaats van een dikke laag concealer. Het is beter om de aandacht van het probleem af te leiden in plaats van het extra te camoufleren.’ En wat blijkt? Pica heeft alweer gelijk. Een zuinig laagje blush (sterk gepigmenteerd!) op het topje van de appeltjes van mijn wangen leidt de aandacht af van de donkere kringen die de te korte nacht onder mijn ogen achterliet. Bosbesrode lippen maken de look af. ‘Make-up heeft de kracht om je te transformeren, maar op een gezonde manier.’ Hoe je een klassieke make-upkleur als rood modern en relevant houdt, wil ik weten wanneer Lucia Pica langskomt en me twee lipsticktinten uit de collectie aanraadt. ‘Door de kleur niet langer enkel op je lippen te dragen. Rood kan immers ook op de ogen, als oogschaduw of eyeliner. Door er een twist aan te geven wordt het plots weer verrassend en interessant.’

'Le Rouge.Collection N°1' is vanaf 12 augustus verkrijgbaar.