Getest: massage met een kommetje

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door ELLE België
Getest: massage met een kommetjefoot massage with bronze bowl

We hadden al over massages met bamboestokken, stenen en zelfs vuur gehoord, maar kommetjes blijken zelf voor ons een nieuwigheid. 

Nochtans wordt het principe al jaren toegepast in Indië, de inspiratiebron achter Aspria's gloednieuwe Indische Reis Massage.  Jonge kinderen leren er vakkundig de zogenaamde Kansu-kom rollen over de vermoeide voeten van ouders en grootouders, een bol die uit verschillende soorten metaal bestaat, elk bedoeld om één van je essentiële elementen aan te spreken. Essentiële wat? Volgens de ayurvedische filosofie bestaan we uit vijf essentiële elementen die onze volledige harmonie (lees: ons goed gevoel) bepalen: aarde, water, vuur, lucht en ether. Als het element vuur te sterk wordt,  krijg je te maken met stress, angst, frustratie en geprikkeldheid. Dit kan vervelende neveneffecten zoals slapeloosheid veroorzaken. Doel van de massage is dus je lichaam te "blussen", maar dan zonder water, volg je nog? Om je hierop voor te bereiden, worden je hoofd, gelaat en schouders eerst stevig onder handen genomen om je chakra, ayurvedisch voor energiecentra, bij te stellen. Door de afwisseling van vloeiende bewegingen, drukpunten, heftige klopjes en wrijvingen wordt de energie evenwichtig over je lichaam verdeeld en vind je innerlijke rust. Kort samengevat: je krijgt opeenvolgend een hoofd- en voetmassage, moet je naderhand lekker opgewekt en zorgeloos voelen, én slaapt de daaropvolgende nachten als een roos. Of dat is toch wat mijn masseuse me belooft.

Hoe ik dat nu allemaal ervaar? Best wel goed! Ondanks haar waarschuwingen dat de hoofdmassage met momenten onaangenaam zou zijn, vind ik het heerlijk. Blijkt dat ze met "hoofd" ook mijn schouders en rug bedoelde en dit tot mijn grote vreugde. De massage gebeurt zittend in een stoel -en dat is maar goed ook, anders zou ik als een blok in slaap vallen van pure ontspanning. Voor de voetmassage-met-kommetje moet ik op tafel gaan liggen en het duurt niet lang voor mijn oogleden zwaar worden. Héél zwaar.  Hoewel ik oorspronkelijk nogal sceptisch was tegenover de wondere effecten van een slakommetje, hanteert de masseuse het ding meesterlijk en ben ik al snel in dromenland. Oeps. Zo snel moest die anti-slapeloosheid nu ook niet werken. Veertig minuutje en een verlegen kuchje later schiet ik wakker, volledig overtuigd van mijn hernieuwde innerlijke kracht. Ligt het aan mij, of werkt de file die me naar huis slakt voert iets minder irritant dan anders? Hoe dan ook, die nacht heb ik geen tijd om er verder over na te denken want ik val in slaap nog voor mijn hoofd op mijn kussen ploft. Missie geslaagd.

Ook proberen (tussen haakjes: doen!!)? Meer info en boekingen via Aspria Arts-Loi of bellen naar +32 2 508 08 00. Prijs: €81 voor leden, €92 voor niet-leden.