Q&A met wenkbrauwgoeroe Jared Bailey

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door Laure Vandendaele
Q&A met wenkbrauwgoeroe Jared Bailey

Benefit brengt binnenkort een  vernieuwde, uitgebreide wenkbrauwcollectie uit. ELLE mocht de nieuwe producten in avant-première ontdekken in de Amsterdamse cinemazaal Pathé Tuschinski. We spraken er met Benefit international brow expert Jared Bailey, noem hem gerust de ‘Jani van de wenkbrauwen.’ ‘Niet tevreden met je wenkbrauwen? Fake it, ‘till you make it, honey’.

Dat wenkbrauwen ‘big business’ zijn weten ze bij Benefit Cosmetics al lang. Het Amerikaanse merk staat al jaren bekend om zijn populaire wenkbrauwproducten en voegt daar nu enkele nieuwe lanceringen aan toe. Angst voor een overaanbod is er zeker niet. ‘Tachtig procent van de vrouwen die make-up koopt, investeert immers ook in wenkbrauwproducten. Deze collectie biedt een antwoord op elk mogelijk wenkbrauwprobleem’, aldus Jared Bailey die met zijn perfect gecoiffeerd kapsel én wenkbrauwen weet waar hij het over heeft.

De nieuwe ‘Brow Collection’ van Benefit telt niet minder dan negen producten waaronder enkele geüpdatete klassiekers (Gimme Brow) maar vooral verrassende nieuwigheden zoals de 3D Browtones waarmee je subtiele highlights in je wenkbrauwen aanbrengt. Het browteam van Benefit werkte bijna drie jaar om deze collectie op punt te zetten en het resultaat van hun inspanningen ligt vanaf juli 2016 in de winkel.

Brow expert Jared Bailey
Brow expert Jared Bailey

We spraken Jared Bailey na afloop van de wenkbrauwworkshop in de fluwelen zeteltjes van een uitgestorven cinemazaal. Geen jetlag of hooikoorts die het enthousiasme van de verpersoonlijking van Amerikaans enthousiasme kon temperen. Bailey likes brows, laat daar nooit iemand aan twijfelen.

Een collectie met negen verschillende wenkbrauwproducten met elk een andere functie is bijzonder uitgebreid. Hoe moeten de klanten door het bos de bomen zien?
Deze collectie is opgebouwd rond ‘wenkbrauwzorgen’. Heb ik te dunne haartjes, wil ik meer volume of wil ik wilde haartjes in bedwang houden en fixeren? Op elke verpakking staan foto’s van worst case scenario’s, op die manier kunnen vrouwen snel het product vinden dat hen de wenkbrauwen van hun  dromen geeft.

Volle wenkbrauwen zijn al enige tijd de trend. Wat raad jij vrouwen aan die jarenlang te veel haartjes epileerden en wiens fijne wenkbrauwen nu door die vervelende uitgroeifase moeten?
Als je een ‘overtweezer’ was en je haartjes terug wil laten groeien moet je naar ‘brow rehab’! Net zoals het haar op je hoofd groeit het haar van je wenkbrauwen in bepaalde cycli, al is het natuurlijk de bedoeling dat al je wenkbrauwhaartjes in dezelfde cyclus groeien. Dit proces kan je versnellen door tijdens de uitgroeifase geen enkel haartje te epileren, helaas is dit voor veel vrouwen niet altijd even gemakkelijk. Gelukkig kan je verdwaalde en ontsierende haartjes verbergen. Camoufleer de terug groeiende haartjes met de Air Patrol BB cream eyelid primer. Definieer daarna de wenkbrauw met het Goof Proof wenkbrauwpotlood. Fake it, ‘till you make it! Ga na enkele weken langs bij een Benefit Brow Bar om je wenkbrauwen door een professionele Brow Angel te laten waxen. Zij weten als geen ander welke haartjes moeten blijven staan om jou mooie volle wenkbrauwen te geven en welke weg mogen. Hoe minder je zelf epileert, hoe langer het duurt voor je terug naar de Brow Bar moet. Als je al je haartjes op hetzelfde moment epileert, blijven ze immers allemaal even lang weg. Na verloop van tijd moet je je wenkbrauwen maar om de twee of zelf drie maanden laten waxen.

De Brow Angels kiezen voor waxen in plaats van threaden.  Wat is het voordeel van waxen?
Onze oprichtsters Jean en Jane Ford werkten als model en waren echte beauty insiders, zij hebben het ritueel van wenkbrauwwaxen compleet veranderd door de klanten rechtop te laten zitten. Vroeger gebeurde het waxen liggend op een behandeltafel! Op die manier is het onmogelijk om je wenkbrauwen vorm te geven aan de hand van je gelaatstrekken. Probeer maar eens liggen een selfie te maken, ook niet meteen je beste kant! Bij threading wordt aan de huid getrokken wat het minder evident maakt om de wenkbrauwen die mooi in balans te krijgen met de rest van je gezicht. Dat is met onze harsstrips van bamboe niet het geval.

De producten zijn grens- en leeftijdoverschrijdend maar er zijn natuurlijk wel culturele verschillen, zo geven ze in Azië de voorkeur aan rechte wenkbrauwen. Hoe ontwikkel je een collectie die iedereen aanspreekt?
Er zijn inderdaad verschillen tussen Aziatische en Westerse wenkbrauwen, al werken we in al onze Brow Bars volgens hetzelfde ‘mapping systeem’. Overal ter wereld brengen we de wenkbrauw in kaart aan de hand van ‘begin’, ‘piek’ en ‘uiteinde’. Het feit dat Aziatische vrouwen rechte wenkbrauwen verkiezen heeft niet alleen te maken met smaak – het geeft volgens hen een jeugdige uitstraling - maar ook het groeipatroon van het haar zit er voor iets tussen. Terwijl Westerse wenkbrauwhaartjes doorgaans omhoog en opzij groeien, groeien ze bij hen eerder naar beneden. Maar dat heeft geen invloed op de producten die ze kunnen gebruiken. Hoe ouder we worden, hoe dunner te wenkbrauwhaartjes worden maar met de juiste producten kan je echt het verschil maken. Het Precisely, My Brow Pencil is perfect om vormeloze en ongedefinieerde wenkbrauwen met haarvormige streepjes voller te laten lijken. Met Ka-Brow geef je de wenkbrauwen een mooie egale kleur.
Verder raad ik mensen altijd af om hun wenkbrauwen in een ‘trendy vorm’ te laten waxen. Het is belangrijker om ze in een vorm te shapen die bij je gelaat past, de ‘styling’ van je wenkbrauwen doe je daarna met de producten.

Heb je nog tips voor blondines met bleke wenkbrauwen? Hoe pakken zij het best aan?
Als je heel lichte wenkbrauwen hebt, is het aan te raden om niet meteen voor een intens ingekleurde wenkbrauw te gaan. Bouw het liever zachtjes op met een product zoals Goof Proof potlood. Ik raad alle blondines tint 1 of 2 aan, maar als het resultaat hen bevalt kunnen ze gaandeweg voor een iets donkerdere tint kiezen. Goof Proof is heel makkelijk aan te brengen en geeft een heel natuurlijk resultaat. Het is wel belangrijk om steeds mooi te blenden, dat geldt trouwens voor alle producten. Schrik dus niet als een product bij het aanbrengen te donker lijkt. Gebruik een browkammetje en blend zachtjes uit tot je de gewenste kleur hebt. Ik vind het trouwens handiger om voldoende product aan te brengen en dan uit te blenden in plaats van met opbouwende laagjes te brengen. Dat kost te veel tijd!

Laure en Jared Bailey
Laure en Jared Bailey

De producten van Benefit Cosmetics zijn te koop bij Galeria Inno

Ontdek hier de volledige 'Brow Collection'.