Dit gebeurt met je lichaam wanneer je stopt met sporten

Geüpdatet op 7 april 2016 door Elise
Dit gebeurt met je lichaam wanneer je stopt met sportenRunner resting on staircase

Sporten beu? Denk toch maar twee keer na voor je in luie je zetel ploft.

Woman lying on an exercise mat and yawning

#1: Je geraakt moeilijker ingedommeld

Je slaapt minder goed. Door een uurtje sporten word je alerter, maar daarna slaap je een stuk beter. Hoewel je met je lichaam bezig bent, heeft sporten ook invloed op je mentale gesteldheid. Wees dus niet verbaasd als je opeens weer veel vaker naar het plafond ligt te staren. Sporten put je uit. Als je plots stopt met sporten heeft je lichaam nog energie over, waardoor je minder makkelijk in slaap valt én minder diep zal slapen.

#2: Gewichtstoename

Binnen de week verliezen je spieren een deel van hun vetverbrandende werking en je metabolisme vertraagt. Als je gewend bent aan regelmatige lichaamsbeweging en je bruusk stopt met trainen, geeft dit een boost aan je vetcellen met gewichtstoename tot gevolg. Wijzig dan je eetpatroon en beperk je calorie-inname. Het goede nieuws is dat je dan zelfs gewicht kunt verliezen. Dit komt simpelweg door het feit dat spieren meer wegen dan lichaamsvet.

#3: Je spierkracht neemt af

Tien tot veertien dagen nadat je voor het laatst gesport hebt, beginnen je spieren en uithoudingsvermogen snel achteruit te gaan. Het verschilt per oefening hoe je de gevolgen gaat merken. Zo verlies je snel spiermassa en de bekende lijnen als je krachttraining doet. En die trap lijkt toch een stuk moeilijker te lopen als je normaal gesproken cardio doet.

#4: Je uithoudingsvermorgen vermindert

Binnen de twee weken neemt de hoeveelheid zuurstof die je werkende spieren gebruiken, af met zo'n 20 procent.

#5: Meer last van stress

Sporten laat endorfines vrij - een soort natuurlijke feel good drug.  Stop je met je work-outs, dan heb je meer kans op stemmingswisselingen. Voor velen is sporten bovendien een echte stressdoder. Volgens onderzoek veranderen je hersenen er zelfs door. Je kunt namelijk beter omgaan met stress en relaxen. Geef toe, niets werkt zo ontspannend als een uurtje flink zweten in de sportschool.

1/

Runner eating chips on sofa
Runner eating chips on sofa

#6: Verhoogde zin in zoetigheid

Het hunkeren naar "comfort food" is het resultaat van een gebrek aan het positieve gevoel en de energie die je normaal gezien zou krijgen van te sporten.

#7: Je grijze massa neemt af

Sporten zorgt er niet enkel voor dat je alerter wordt, sterker nog, onderzoek toont aan dat sporten je hersenen vergroot.

#8: Bedprestaties

Misschien een goede reden om manlief te motiveren: mannen die iedere week 120 minuten sporten, presteren beter tussen de lakens. Het maakt daarbij niet uit of ze krachttraining of cardio doen. Sporten, of juist niet sporten, is dus wel degelijk gelinkt aan je toestand daar beneden.

#8: Afname in flexibiliteit

Geen tijd meer om je yogamatje uit te rollen? Dan is er ook voor jou helaas slechts nieuws! Na een lange tijd inactief te zijn, trekken de spieren en pezen zich weer samen naar de rustpositie. Dit betekent dat het aanraken van je teentjes of die spagaat je al na drie dagen een stuk moeilijk af gaat. Je merkt al een verschil na amper twee weken.

#9: Hogere bloeddruk

Het is algemeen bekend dat sporten helpt om de bloeddruk te verlagen; het is daarom dan ook geen verassing dat stoppen met sporten een verhoging van de bloeddruk kan veroorzaken. Uit onderzoek blijkt dat de bloeddruk gemiddeld toeneemt vanaf twee weken na het stoppen trainen.

Let wel: Stoppen met sporten wil niet noodzakelijk zeggen dat je bloeddruk automatisch zal stijgen. Hoedanook, om je bloeddruk op peil te houden, kun je maar beter natrium uit je dieet weren, een gezond gewicht nastreven, tabaksproducten vermijden en het gebruik van alcohol beperken..