Getest: Animal Flow

Gepubliceerd op 3 februari 2016 door Elise
Getest: Animal Flow

"Train like a beast, look like a beauty", dat is Animal Flow. 

In de modewereld volgen trends elkaar in een razendsnel tempo op, in de fitnesscultuur is dat niet anders. We wagen ons aan de laatste nieuwe rage, Animal Flow. Omdat mijn inner beast af en toe eens uitgelaten moet worden, ging ik als Chinese vrijwilliger richting The Brick. In deze nieuwe high end gym in Antwerpen wachtte Jonathan - een triatletische krullenbol - mij op. "De groepsles is gebaseerd op de dierlijke bewegingsleer van de Amerikaanse sportaholic Mike Fitch", krijg ik te horen. Spierbundel Mike zat namelijk even vaak in de fitness als bij de kinesist, dus zocht hij een blessurevriendelijk alternatief voor gewichtheffen, ofte animal flow.

Het dier in mij wordt meteen wakker en daar gaan we dan, Jonathan, ik en vier andere lotgenoten. We dalen neer op handen en voeten en wagen ons aan bewegingen - vernoemd naar kruipende wezens als krabben en apen. Beestachtigen van beren tot schorpioenen passeren de revue. Op het eerste zicht heeft de les veel weg van een Vinyasa Yoga routine. Al zijn de upward facing dogs vervangen door achterwaartse krabben.

De oefeningen - geïnspireerd op fauna en flora - zijn niet alleen leuker dan ordinaire fitnessroutines, ze dagen je hele lichaam uit. En als je traint van kop tot teen, verbrand je bijgevolg massa's calorieën.

Jonathans dierlijke moves imiteren blijkt moeilijker dan gedacht. Mijn geklungel werkt op zijn lachspieren. Bij nader inzien, heeft de bewegingsleer toch meer weg van breakdance. Op ellebogen, knieën en polsen stuiteren, is oer-ontspannend. Volgende keer toch maar beter beschermkledij aantrekken.

De kracht van Animal Flow? Volgens Jonathan ligt die vooral in de terugkeer naar primaire lichaamsbeweging. Hij zweert trainen met gewichten niet af, maar verkiest Animal Flow toch boven alles als aanvulling op zijn triatraining.

Samengevat: Animal flow biedt een goede stretch (zoals Yoga), heeft een hoog opzwepend gehalte (breakdance gewijs) en een niet te onderschatten krachtaspect (capoëra style).

The key? Animal flow geeft ronduit een nieuwe mening aan "beast mode". Core-stability (én polsbeschermers!). Mijn polsen hebben het nagenoeg begeven na het typen van deze tekst.

Animal Flow: dinsdag 9u, woensdag 20h en zaterdag 11h in The Brick.