Wie was Marc Lagrange

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door ELLE België
Wie was Marc Lagrange

[caption id="attachment_109659" align="alignnone" width="719"]lagrange Stephan Vanfleteren[/caption]

En waarom we hem nooit zullen vergeten...

Lagrange was een internationaal gelauwerde fotograaf. Een kunstenaar, een artiest, een meester maar "boven alles een estheet", zo sprak hij zelf. Het verlies van zo'n talent is een artistieke aderlating. We zoomen in op enkele monumentale verwezenlijkingen.

  1. Zijn ravissante vrouwen/modellen

beauty_photographers

Geef toe, haast elke vrouw zou gefotografeerd willen worden door Lagrange. Zijn werk vormt een hommage aan de schoonheid van de vrouw. Glamoureuze, sensuele portretten van ravissante naakte vrouwen in luxueuze interieurs zijn zijn handelsmerk geworden, maar de foto's zijn nooit vulgair of aanstootgevend. Bovendien had hij een bijzondere waardering voor de zwarte vrouw.

lagrange

1/

2. Zijn glamoureuze stijl

1026069-580300832047561-911419480-o,medium_large.1395049389

Lagrange probeerde steeds het beste uit een beeld te halen. Zijn typische constructies, oog voor detail en gevoel voor esthetiek zijn daar een voorbeeld van. Gedurfd, zwart-wit en glamoureus - zo creëerde hij een herkenbare stijl, die internationaal geapprecieerd werd. Lagrange fotografeerde onder meer campagnes van het luxemerk Delvaux en het lingerielabel Marie Jo.

Zijn stijl doet enigszins denken aan het werk van Newton en Lindbergh, maar een echte "leermeester" had hij niet. Hij was een bezielde autodidact, wat op nog meer sympathie van buitenaf kon rekenen. Bovendien verkoos hij analoge fotografie boven digitale en legde hij zich de laatste jaren ook toe op videoproducties.

Als rasechte Antwerpenaar hield hij van zijn stad. Voor zijn project ‘Senza Parole’ fotografeerde hij onder meer in de verlaten Antwerpse Handelsbeurs.

senza parole
Senza Parole

2/

3. Zijn warme persoonlijkheid

lagrange

De mensen die ooit met Lagrange samenwerkten, omschrijven hem steeds op dezelfde manier: als een warme persoon, een artiest, en bovenal een "vader", zo sprak een van zijn vaste visagistes in een interview met ATV. Vincent, een van zijn drie zonen, werkte de laatste jaren nauw samen met zijn vader. “We hebben nu al besloten dat we zijn werk voortzetten”, zegt de jongeman.

We zullen hem missen.