8 beautyboeken voor onder de kerstboom

Geüpdatet op 21 juni 2019 door Laure Vandendaele
8 beautyboeken voor onder de kerstboom

beautyboeken

Je hoeft heus geen pro met palette en penseel te zijn om van een goed beautyboek te kunnen genieten. Sommigen barsten van de handige tutorials, anderen werpen dan weer hun licht op de geschiedenis van make-up en nog anderen maken je wegwijs doorheen de welriekende wereld van parfum. Een overzicht van onze favorieten uit de beautybibliotheek.

De Sint decoreerde de haard met speelgoed maar onder de kerstboom vond ik steevast een ingepakt boek. Dat was toen zo en daar is vandaag weinig aan veranderd. Er is immers geen betere periode dan het rustpunt tussen Kerstmis en Nieuwjaar (schranspartijen en uit de hand gelopen recepties buiten beschouwing gelaten) om je terug te trekken met een boek – en als het even kan ook een spinnende kat – op schoot. Nadat de boekenmarkt jarenlang met kookboeken werd overspoeld (af en toe een gekocht, dat wel. Maar slechts twee gerechten effectief klaargemaakt), zijn beautyboeken aan een fikse opmars bezig. Praktische gidsen met veel plaatjes of geschiedkundige werken over het rijke verleden van onze favoriete mooimakers, de keuze aan beautyboeken is – net als de definitie van ‘beauty’ zelf- breed. Laat de verslavende internettutorials even voor wat ze zijn en maak ook van je brein een mooiere plek met deze lees-, kijk- of doe-boeken.

1/

  1. Beauty Bible

1.BeautyBible
Het kerstverhaal zal je in deze bijbel niet terugvinden. Tips en tricks om er tijdens een lange tocht doorheen een door de Noordster verlichte nacht opperbest uit te zien des te meer. In hun Beauty Bible bundelt ICI Paris XL hun jarenlange kennis op het gebied van parfum, huidverzorging en make-up in een handige, tijdloze gids die in de bib van elke beautyliefhebber (m/v) thuishoort.

De Beauty Bible is verkrijgbaar bij ICI Paris XL, 29,95euro

2/

2. Parfumwijzer

2.BoekParfumwijzer

Als er iemand is die je kan vertrouwen op het vlak van parfums, is het Sofie Albrecht wel. Na haar studies politieke en sociale wetenschappen besloot ze haar hart te volgen en in een parfumerie te gaan werken, om dag in dag uit met geuren en parfums bezig te kunnen zijn. Haar interesse in alles wat met parfum te maken heeft, werd door de jaren heen alleen maar groter en met dit boek wil ze graag haar plezier en kennis delen.
Het boek maakt je letterlijk parfum-wijzer. Je leert hoe je neus en reukzin werken, waaruit parfum precies bestaat en welke geurfamilies er zijn. Je ontdekt de ontstaansgeschiedenis van het moderne parfum en je krijgt tips over hoe je nu best een nieuw parfum uitkiest. (ct)

‘Parfumwijzer’, Sofie Albrecht, Manteau, 24,99 €. De dokterspraktijk opent op 6 november de deuren en is twee maanden open op vrijdag en zaterdag van 10u tot 17u. Sint Jorispoort 25, Antwerpen.

3/

3. FACE PAINT

3.FacePaint

Het eerst boek van make-upartiest Lisa Eldridge is géén how-to, hoewel ze net daarmee haar grootste publiek bereikt. De You Tube-ster, creative director bij Lancôme en favoriete make-up artiest van Kate Winslet en co, schreef onder het motto ‘the story of make-up’ precies dat neer: een verhaal van 5000 jaar beauty en make-up. ‘Het is mijn passie, zelfs een soort van obsessie. Dus het moest er gewoonweg uit.’, zegt ze in een filmpje op haar site. Het werd geen chronologische opsomming, wel een thematische kijk op make-up door de jaren heen. Van het eerste make-upboek geschreven door een vrouw tot de wetenschap achter make-up en de geschiedenis van alle cosmetica in onze handtas. (ct)

‘Face Paint’, Lisa Eldridge, uitgeverij Abrams, 28,99 € bij bol.com

4/

4. Make Up. My Story

4.MakeUpStory

Elke Willemen werkte jarenlang als senior make-up artiest bij het toonaangevende bedrijf M.A.C. Tot het op een dag niet meer ging. Elkes diagnose: een burn-out. Toen de gevierde make-up artieste na een intense en zware periode aan de beterhand was, besloot ze haar verhaal in een boek te gieten. Voor zichzelf maar vooral voor anderen. ‘Als ik één iemand door het lezen van mijn boek, de moed geef om door te gaan, is mijn opzet al geslaagd.', zegt ze. ‘Make Up. My Story’ is een relaas van Elkes moeilijke reis maar gaat evengoed over schoonheid en beauty in al haar vormen. Een beautyboek met een duidelijke boodschap: ‘we moeten allemaal minder hard voor onszelf zijn.’

LEES HIER: het volledige interview met Elke Willemen over haar burn-out

‘Make Up. My Story’, Elke Willemen, uitgegeven bij Lannoo, 29,99 euro

5/

5. MAKE UP5.MakeUpPeters

Vorig jaar zette make-up artieste Sabine Peeters haar eerste telg, een blozende roze klepper van 216 pagina’s op de wereld en doopte haar boorling simpelweg ‘Make Up’. Peeters wandelt in haar boek doorheen de geschiedenis van make-up en bekijkt het schoonheidsideaal door de jaren heen. Naast een prachtige gids met handige tutorials (geschikt voor beginners en gevorderden)  geïnspireerd op de looks van enkele iconische schoonheden, (Doutzen! Beyoncé! Julianne!) is ‘Make Up’ ook een houvast voor meisjes en vrouwen die wel eens met onzekerheden te kampen hebben. Als voorvechtster van een postive body image helpt Sabine haar lezers in hun tocht naar een positieve relatie met hun spiegelbeeld. ‘Make-up dient om jouw schoonheid te vieren, niet om een masker op te zetten. Draag het dus met zelfvertrouwen’.

Make Up, Persoonlijke schoonheid en iconische tutorials, Sabine Peeters, uitgegeven bij Lannoo, 29,99 euro

6/

6. Skin

 

6. Skin

De Nederlandse Karen van Ede werkt al 25 jaar als beautyredactrice voor magazines als ELLE, Vogue en Red en verzamelde al haar kennis over de huid in een overzichtelijk boek. Hoe is de huid opgebouwd? Wat doet probiotica nu precies voor ons vel? Wat doe je tegen vlekjes, onzuiverheden en donkere kringen? Hoe verzorg je best een huid met acne? Welke rimpels bestaan er en wat werkt echt als anti-age verzorging? De toon van het boek mag dan nogal Hollands zijn,  het blijft een echte aanrader voor wie op zoek is naar een vlot geschreven werk dat zonder al te veel blabla heel veel informatie over jouw huid bundelt. Of wist jij dat een ijzertekort de oorzaak kan zijn van donkere kringen rond de ogen? (ct)

Skin, een compleet naslagwerk over je huid en huidverzorging’, Karen van Ede, Kosmos uitgevers, 16,99 euro

7/

7. Pretty Honest

7.PrettyHonest

Een grappig, slim en eerlijk beautyhandboek voor echte vrouwen in de echte wereld. Daarvoor mag je Sali Hughes, journaliste bij The Guardian, bedanken. Al op de eerste pagina’s sabelt Hughes alle vooroordelen waarmee dragers van make-up wel eens te maken krijgen,0 (ze zijn oppervlakkig en onzeker) genadeloos neer. Make-up draag je immers om de beste versie van jezelf te kunnen zijn, en wat is daar in hemelsnaam mis mee?
Dit is geen prachtig koffietafelboek vol loodzwaar opgemaakte modellen met onmogelijk na te bootsen make-uplooks. Geen gids voor reviews van producten die een jaar later toch nergens meer in de beautyafdeling te vinden zijn. Geen doe-boekje met tips voor hoe je een gezichtsmasker met melasse en havermout maakt. Nee, Hughes doet een beroep op haar 20 jaar ervaring en expertise om echte vrouwen het meeste uit de transformatiekracht van make-up te helpen halen. Zowel fysiek als emotioneel. Van tienerhuidjes tot mature velletjes, van bruidsmake-up tot botox, van mindere tot betere dagen, dit werk is deels een handleiding en deels een liefdesbrief aan make-up. Onderbouwd, grappig en eerlijk, dit werk moet je in huis halen.

Pretty Honest: The Straight-Talking Beauty Companion, Sali Hughes, 30,50 euro

8/

8.bomm_front

Oké, oké, 'The Book of Magic' van Charlotte Tilbury is geen écht boek maar goed, onder die kerstboom lag toen ook af en toe wel eens een cd. Geen geschiedenislesjes of ultieme tips bij Tilbury, de Britse make-up artiest die elke avond opgemaakt tussen de lakens kruipt (echt waar: lees het hier) laat haar producten het verhaal vertellen. In haar toverboek bundelt ze haar 12 favoriete producten, ook uitvoerig getest en goedgekeurd door bevriende celebs, beroemde klanten en insiders uit ‘het wereldje’. Speciaal voor Kerst stopte Tilbury een mini versie van de gloednieuwe Magic Night Cream in het boek zodat fans van het eerste uur de nieuwigheid in alle exclusiviteit kunnen ontdekken.
Toch hopen we dat Charlotte Tilbury ooit een echt make-upboek op de markt brengt. De partygirl die ’s avonds enkel dineert met een glas champagne en het meterschap van haar twee kinderen aan Kate Moss toevertrouwde, moet immers vol spannende, bijna niet voor publicatie geschikte, anekdotes zitten. En anders moet Tilbury maar eens zelf een beautyboek lezen, want met een opgemaakt gezicht de bedstee betreden….insert 'De schreeuw’ smiley! Aaaaaaah!

The Book of Magic Makeup, Charlotte Tilbury, 207 euro