Getest: AcroYoga

Geüpdatet op 25 januari 2019 door ELLE België
Getest: AcroYoga

Schermafbeelding 2015-10-07 om 10.36.45

AcroYoga is in de VS al even hot als bikram yoga - bij wijze van spreken dan. Beroemde adepten zijn Lena Dunham en Gisele Bundchen. Ook in België doet de hype stilaan haar intrede. ELLE deed dapper de test.

Rick Owens deed het afgelopen Fashion Week Paris al voor. Tijdens zijn show liepen modellen ineengestrengeld over de catwalk - ondersteboven, (net niet) binnenstebuiten en rug aan rug. We kunnen ons maar beter klaarstomen voor het geval deze trend daadwerkelijk zou doorbreken - you never know! Als vliegende reporter - letterlijk, zo bleek later - nam ik deel aan een workshop AcroYoga.

What's in a name

AcroYoga is een combinatie van yoga, acrobatie en Thaïse massage. Deze heilige drievuldigheid van tradities is op zijn minst opmerkelijk. Na een warm welkom onthult yoga instructeur en rolfer Bart Adins de basisprincipes: AcroYoga beoefen je doorgaans met drie teamgenoten waarbij je afwisselend een bepaalde rol vervult. De eerste rol is de base, de solide ondergrond. Daarbovenop komt de vlieger, die gelift moet worden door de base en zich aan een reeks dynamische posities zal wagen. Tot slot focust de spotter zich op het hele gebeuren en zorgt ervoor dat de vlieger een zachte landing maakt.

Opwarmen doen we met traditionele yogaposes en -spelletjes. Daarna volgt het echte werk…

Schermafbeelding 2015-10-07 om 10.09.17
Opwarming

3D-twister

We verdelen de rollen en al snel gaat de vlieger de lucht in met behulp van armen en benen van de base, terwijl de spotter intussen alles nauwkeurig in de gaten houdt. Mits een goede core-stability en vooral een dosis vertrouwen ga je haast als vanzelf van de grond. Communiceren doe je via kneepjes in de billen ("dit been eerst - dat been nadien"). Het uitbalanceren vergt wat concentratie, maar na wat gesukkel en gegiechel, lukt het ons wonderwel.

Schermafbeelding 2015-10-07 om 10.12.39

Een les eindigt gebruikelijk met een zwevende massage. Hier komt het zen aspect van traditionele yoga dan weer helemaal terug.

Breekt het angstzweet je al uit? Toegegeven: het ziet er gecompliceerder uit dan een spelletje 3D twister. Niet gestrest, eens de lucht in, gaat het vrij vlotjes. Hier is lenig zijn geen vereiste, maar het helpt wel wat.

Bachelorette

Wat deze vorm onderscheidt van andere yogavormen? "Het intense contact met mensen, met name fysiek contact, maar ook psychologisch in de vorm van vertrouwen. Traditionele yogastijlen doelen op persoonlijke inleving, waar het bij AcroYoga eerder gaat om de dialoog tussen mensen en de totstandkoming van een gemeenschappelijk beleving", aldus Bart.

Schermafbeelding 2015-10-07 om 12.39.06

Vertrouwen en communicatie zijn - naast ledematen - de symbolische steunpilaren bij AcroYoga: zowel vertrouwen in de base ("Houd me tegen!"), als ook vertrouwen in jezelf ("I can do this").

Verrassend genoeg is deze workout toegankelijk voor een breed publiek. Teambuildings, vrijgezellenavondjes, of gewoon even van de grond komen, het is allemaal mogelijk met een Acro workshop.

Schermafbeelding 2015-10-07 om 14.31.15

We zijn klaar voor Cirque du Soleil!

AcroYoga
Meer info op: www.belgiumrolfing.com/acroyoga

Met dank aan yogapartner Capucine Merlin, fotografe Allison Rachel Johnstone en Radiant Light Yoga.

(Stagiaire Elise Van de Meulebroucke)