Indisch bestellen voor dummies

Geüpdatet op 10 oktober 2017 door ELLE België
Indisch bestellen voor dummies

Snap je ook niets van het menu in een Indisch restaurant? We helpen je op weg!

De Indiase keuken is ontzettend uitgebreid omwille van de diverse bevolkingsgroepen die India omvat. Toch zijn er ook veel gemeenschappelijke elementen, zoals het gebruik van rijst, aardappelen, groenten en verse kruiden die tot currymengels (garam masala’s) verwerkt worden.

Dit moet je weten:

1/

Snelle hapjes

Als bijgerechtjes vind je vaak samosa, momo en pakora terug op een Indisch menu:

indiaas eten how to 2
Samosa

Samosa is een driehoekig bladerdeegpakketje gevuld met groenten, vlees of aardappelen.

Momo is een gekruid gehaktpasteitje.

Pakora zijn groenten of vlees met kruiden gedoopt in kikkererwtendeeg die vervolgens worden gefritureerd.

Verder zijn ook curry's, tandoori’s, tikka’s en kofta’s dagelijkse kost:

2/

Indiase curry’s

indiaas eten how to 9

Bekende curry mengsels (van minst naar meest pikant) zijn masala, korma, kadahi en vindaloo:

Masala is een pikante saus van ajuin, room, tomaten en met zo’n twaalf verschillende Indiase kruiden.

Korma is een zacht, romig curry- en kokossausje.

Kadahi is masala met komijn, chili en gember.

Vindaloo is een saus met look, wijnazijn, tomaten, pepers en kruiden.

3/

Tikka hoe?

indiaas eten how to 3
Chicken tikka massala - © Wikimedia Commons: Sriyarao22

Tikka” geeft aan dat een gerecht bestaat uit stukjes gemarineerd vlees dat gebakken of geroosterd is. Een van de bekendste tikka’s is chicken tikka massala.

4/

Tandoori wat?

indiaas eten how to 4
Chicken Tandoori

Chicken tandoori heeft ongeveer dezelfde bereidingswijze als de tikka, maar in dit geval gaat het om kippenpoten (in plaats van gesneden, botloze kip) die gemarineerd worden in tandoori saus. Deze saus is vaak een mengeling van yoghurt, gember, look, peper, komijn en een Garam Masala (Indiaas kruidenmengsel).

Na het marineren wordt het vlees in een (klei)oven gebakken of gegrild met veel ui en dit op zo’n manier dat de buitenkant krokant wordt maar de binnenkant lekker zacht blijft.

5/

Kofta

indiaas eten how to 6

Kies je voor kofta dan krijg je een gerecht met lekkere gefrituurde (vlees-/groente)balletjes die ondergedompeld zijn in een tomaten-ui-saus.

6/

Rijst en roti

indiaas eten how to
Chapatti

Vaak worden eerder genoemde gerechten gegeten met rijst of roti (verzamelnaam voor Indiase broodsoorten) als chappati en naan. Deze laatste zijn platte, ongerezen pannenkoek-achtige broodsoorten.

Pappadum is ook een aanrader, dit is een soort van platte, gefritureerde cracker die je kan gebruiken om te dippen in sausjes als chutney en raita:

7/

Chutney en raita

indiaas eten how to 7
Thepla (Indiase broodsoort), brinjal chips (aubergine chips), tomatenchutney, radijschutney en raita © Wikimedia Commons: Kanikatwl

Chutney is een vruchtenpuree waar verschillende kruiden en ingrediënten aan worden toegevoegd zoals azijn, mosterdzaad en look. Chutney smaakt vaak scherp maar soms ook zoet.

Raita is dan weer een frisse yoghurtdip, ideaal om je mond even mee af te koelen.

Het water komt ons alvast in de mond… Smakelijk!