Onze top 10 Italiaanse restaurants in Antwerpen

Geüpdatet op 29 maart 2024 door Sam Vandenbosch
Onze top 10 Italiaanse restaurants in Antwerpen Bron: Unsplash

Samen spaghetti slurpen in deze Italiaanse restaurants in Antwerpen: score!

Wie aan de zomer denkt, denkt Italiaans. Zeg nu zelf: niets roept meer vakantiegevoel op dan een bord pasta delen op een zwoele zomeravond. Lady en de vagebond, anyone? Wij lijsten onze tien favoriete Italiaanse restaurants in Antwerpen op.

Da Lory

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Da Lory (@pastificiodalory)

'Da Lory' wordt uitgebaat door de Limburgse Italiaanse Loretta Mezzanotte. Met slechts 14 stoelen reserveer je bij deze zaak voor een authentieke Italiaanse sfeer in een intiem kader. Alle gerechten, van antipasti tot dessert, worden door Loretta zelf gemaakt met steeds verse ingrediënten. Je kan er kiezen uit een driegangenmenu, een pastamenu of het menu van de chef. Voor ieder wat wils!

Adres: Oude Leeuwenrui 52

Brusketta

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Brusketta (@bruskettaantwerpen)

Houd je van gezellige Italiaanse chaos, dan ben je hier aan het juiste adres. Patron Luciano Paesano serveert bij 'Brusketta' de keuken zoals hij ze leerde van zijn mama, van heerlijke ragout tot baby octopus.

Adres: Jan van Rijswijcklaan 67

ARTE

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Restaurant Arte (@ristorante.arte)

'ARTE' is een adresje voor wie de verfijnde Italiaanse cuisine en architectuur wel kan smaken. Het restaurant is tevens een open exporuimte voor hedendaagse moderne kunst. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van verse en authentieke ingrediënten. Specialiteiten van het huis: orecchiette en lamscarré.

Adres: Suikerrui 24

Orso

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Orsopizzeria (@orsopizzeria)

Na een lange tijd verbouwingen, verwelkomt 'Orso' je weer vanop hun charmante hoekpandje in het mooie Zurenborg. Deze kleine pizzeria is de perfecte spot als je op zoek bent naar een date-adresje. Geniet van de lekkerste, verfijnde pizza van de hand van Claudio Leoni en Isabelle Swaeb in deze gezellige, intieme setting. Wij kiezen steevast voor hun signature pizza, met buffelmozzarella, kerstomaatjes, Toscaanse ham, rucola, parmezaanschilfers en basilicum, een stuk chocolade-amandeltaart en een glaasje Primitivo.

Adres: Grote Beerstraat 46

Nola

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door hungryantwerp (@hungryantwerp)

Dit hartelijk adresje heropende zijn deuren in de levendige Theaterbuurt. Doorgewinterd horeca-koppel Bert Nys en Ingrid Vercammen besloten er hun eigen, onconventionele pizzeria te starten. Het duo gooit alle clichés overboord en serveert er originele pizza’s en tasty cocktails. Vanuit de open keuken zie je ze zo al eens venkelsaus gebruiken in plaats van de traditionele tomatensaus. Maar ook hun toppings verrassen je met ingrediënten zoals citroenzeste, kastanje, pistache, langzaam gegaard lamsvlees of gemarineerde sint-jakobsvruchten. Een kleine, warme zaak die een beetje aanvoelt zoals thuis en waar de eigenaren graag de tijd nemen om je te leren kennen.

Adres: Nieuwstad 16

GRAAN

Het geheime recept voor het succes van GRAAN? Tijd. Bezielster Floortje spendeerde namelijk jaren om de perfecte pizza te bakken. Maar ook het deeg zelf laten de koks 48 uur rijzen zodat de pizza’s extra lekker én makkelijk verteerbaar zijn. De geurende houtovens komen je reeds tegemoet bij binnenkomst, en voor de toppings kiest het restaurant voor seizoensgebonden en zo lokaal mogelijke kwaliteitsingrediënten. Je groentjes komen dus recht van het veld en de fior di latte van een Italiaanse kaasmaker. Ohja, door hun liefde voor craft beers, mag je je verwachten aan geen wijn- maar 'bier-pairing'.

Adres: Provinciestraat 60

Bellini

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht dat is gedeeld door @foodcomments_be

Op de sfeervolle Draakplaats vind je Napolitaanse pizzeria Bellini. De wat dikkere pizza’s worden gebakken vanop een authentieke houtoven, zoals ze al generaties lang in Napels gemaakt worden. Proef zeker ook van hun zelfgebakken brood en ambachtelijk charcuterieplankje als antipasti of het zelfgedraaide roomijs als dolci. Op dit ontspannen adresje voelt het net alsof je op vakantie bent.

Adres: Transvaalstraat 75

Pici

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door PICI Antwerp Pasta (@piciantwerp)

Niets dat ons gelukkiger maakt dan een overheerlijk bord verse pasta op een zonnig terras. Geen wonder dus dat we graag de beentjes onder tafel schuiven bij Pici, waar je steeds spontaan kan binnenwandelen zonder reservatie. Zowel hun adres in Zurenborg als op 't Zuid staan garant voor een absolute verwennerij van de smaakpapillen, met steeds verse, artisanale pasta.

Adres: Dageraadplaats 13 & Muntstraat 2

Bar Capitale

Niemand minder dan televisiegezicht Olga Leyers en haar verloofde Giancarlo Angeletti heropenden het bekende Bar Capitale in het Stadspark. De nieuwe Italiaanse invulling van het pand werd verzorgd door Giancarlo, die zelf Italiaanse roots heeft en het menu en de recepten dus volledig eigenhandig vormgaf. Zo kan je er terecht voor je aperitivo, een snelle bruchetta, focaccia's voor lunch en allerhande pasta's bij het diner. Het bv-koppel zal helaas niet zelf in de zaak staan, maar verzorgde wel het concept, de creative direction en de print-rijke inrichting van de zaak. Tijd om eens uit te proberen, dus!

Adres:  Rubenslei 37

Putain Putain

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Putain Putain (@putainputain)

Op het Antwerpse Zuid kan je terecht bij het nieuwe 'Putain Putain'. De wijnbar slash Italiaan heeft een geïmproviseerde, Brooklyn-achtige sfeer en serveert een beperkte keuze. Zo staan er telkens zes eenvoudige, maar daarom des te kwalitatieve artisanale pasta's op het menu en wordt er een selectie van tien uitstekende wijntjes geserveerd. Een absolute topper voor een heerlijke spontane avond, zoals het de zomer betaamt.

Adres: Montignystraat 21

Ontdek hier onze favoriete Italiaanse pizzeria's in Brussel of 5 authentieke Italiaanse restaurants doorheen heel België.