JUIST/FOUT: Dit voedsel doet vermageren

Gepubliceerd op 18 september 2015 door ELLE België
JUIST/FOUT: Dit voedsel doet vermageren

117

Er heerst nogal wat onduidelijkheid over welke voedingsmiddelen wel of niet goed zijn voor onze lijn en over de impact die ze hebben op onze stofwisseling. Dringend nood aan wat helderheid! ELLE.be brengt raad aan de hand van het boek « Le guide des aliments contre les idées reçues » van Sylvain Duval.

213-2

Ananas is vetverbrandend.

FOUT! Er bestaat geen voedingsmiddel dat zomaar vet verbrandt. Verse ananas bevat - zoals de meeste groenten en fruit - weinig calorieën en is rijk aan vezels en vitaminen. Ananas helpt daarentegen wel uitstekend om een eiwitrijke maaltijd vlotter te verteren.

1/

313

Bananen bevatten te veel calorieën om toe te voegen aan een dieet.

FOUT! Een banaan bevat inderdaad iets meer calorieën dan bijvoorbeeld een appel, maar het vult ook beter! Bovendien grijp je beter naar een banaan dan naar bewerkt voedsel zoals graankoeken. Daarnaast bevat een banaan naast zetmeel ook veel andere goede voedingsstoffen zoals kalium en magnesium. Conclusie, een banaan kan je een gezonde boost geven tijdens je dieet.

2/

512

Beschuiten bevatten meer vet dan brood.

JUIST! Brood is een ontzettend calorierijk voedingsmiddel, maar beschuiten zijn dat nog veel meer. Ze worden immers twee keer gebakken, met als gevolg dat er twee keer zoveel giftige stoffen aan de voeding wordt toegevoegd. Sommige crackers zijn dus veel vetter en zoeter dan brood. Ze worden niet aanbevolen voor diabetici en mensen met overgewicht .

3/

413

Light boter is goed voor de gezondheid.

FOUT! Dit type boter is duurder dan normale boter (die een stuk goedkoper is om te produceren). Voeding met een "light"-label zet mensen bovendien vaak aan tot gulzigheid, omdat ze denken dat ze dan het dubbele mogen eten…

4/

612

Linzen zijn droge groenten die je dikwijls mag serveren.

JUIST! Linzen hebben alle kwaliteiten van peulvruchten en zitten boordevol antioxidanten, vezels, mineralen en vitaminen. Daarnaast remmen linzen de eetlust af omdat ze vrij snel een gevoel van verzadiging geven. Buikje vol!

5/

712

Een meloen bevat geen calorieën. 

FOUT! Elk voedingsmiddel - behalve water - bevat calorieën. Sommige fruit- en groentesoorten (zoals onder andere de meloen, de kruisbes , de aardbei, de framboos, de citroen en de appelsien) bestaan voor het merendeel uit water en zijn dus caloriearm.

6/

82

Honing is beter dan witte suiker.

JUIST! Omdat honing ook water bevat, is ze minder gesuikerd dan suiker. Bovendien bevat honing ook aminozuren en vetzuren.

7/

92

Noten zijn dikmakers.

FOUT! Noten bevatten een aanzienlijk aantal vetten, maar ook proteïnen, koolhydraten, vezels, vitaminen en mineralen. Eet ze rauw (niet-gezouten en niet-geroosterd) voor een ideaal effect.

8/

102

Van pompelmoes val je af.

FOUT! Er is helaas geen voedingsmiddel met een negatieve caloriewaarde, er bestaat geen voedsel dat zonder meer je gewicht doet slinken. Toverfruit bestaat niet!

9/

118

Vis is minder vet dan vlees.

FOUT! Dit wijdverbreid geloof is niet juist. De paling bijvoorbeeld is een heel vette vis (gebakken is hij zelfs vetter dan gerookte zalm, gebraden kip, lamskoteletjes, etc!). Varkenshaasje daarentegen is een voorbeeld van mager vlees.