Interview: wie is Axel Kwenkeu?

Gepubliceerd op 8 september 2015 door Isabelle
Interview: wie is Axel Kwenkeu?

Axel Kwenkeu 1

Het leven zit vol verrassingen: het ene moment koop je een boekenkastje bij Ikea, het volgende sta je in New York met een modellencontract in handen. Het gaat hard voor de 16-jarige Axel Kwenkeu, eigenaar van een stel prachtige groene ogen, twee geiten, twee honden en een goede dosis geluk.

De tiener tekende afgelopen zomer een modellencontract met het Amerikaanse DNA Models. Het beroemde agentschap ontdekte eerder toppers als Alessandra Ambrosio, Doutzen Kroes en de Belgische Ine Neefs, vandaag ziet het potentieel in de fijne looks van onze landgenoot. Tijd dus om nader kennis te maken: wij staken de taalgrens over, doorkruisten de bossen van Malmédy en ploften neer op de bank ten huize Kwenkeu. Axel woont er met zijn ouders, vier broers en zussen en een hele beestenboel: „welkom op de boerderij!”

Hoe is het voor jou allemaal begonnen? Ik werd drie jaar geleden bij Ikea benaderd door de organisatie van Top Model Belgium, een modellenwedstrijd in Wallonië. Ik begreep toen echt niet waarom ze precies mij moesten hebben, maar heb uit nieuwsgierigheid toch deelgenomen en kwam tot mijn eigen verbazing als winnaar uit de bus. Omdat ik nog erg jong was, 13 jaar op dat moment, kreeg het verhaal niet meteen een vervolg. Twee jaar later werd ik opnieuw uitgenodigd om het tegen andere winnaars van de voorbije tien jaar op te nemen en opnieuw won ik. Toen begon het door te dringen dat dit misschien wél iets voor mij was. Sindsdien werd ik door verschillende modellenscouts benaderd en begin augustus tekende ik uiteindelijk mijn contract in New York.

Had je altijd al ambities als model? Totaal niet! Moest ik die bewuste dag Ikea niet zijn binnengestapt, dan was dit hele verhaal ook nooit gebeurd. Ik ben een typische jongen, hou van voetbal en van mijn honden, maar ken niets van de modewereld. Het sprak me oorspronkelijk niet echt aan, maar kenners beweren dat ik veel potentieel heb, dus waarom niet? Ik zie het als één groot avontuur.

Vind je het vreemd om te poseren? Verrassend genoeg niet: ik doe maar wat en blijkbaar doe ik het goed. Af en toe krijg ik tijdens de shoots handige tips, maar het is niet zo dat ik les volg of zo. Blijkbaar kan ik het van nature. Catwalk heb ik tot nu toe nog niet gedaan, maar ik ben benieuwd hoe ik het er daar van afbreng.

Wat vind je zo leuk aan de job? Dat is ongetwijfeld het vele reizen! Het stoort me niet om alleen op stap te gaan en ik ontdek graag nieuwe plekken. Zoals ik het zie, kan ik hier alleen maar levenslessen uit halen. Uiteindelijk hoop ik er op termijn natuurlijk ook wat aan te verdienen…

Wat vind je minder leuk? Het is een dubbele medaille: je krijgt de kans veel te reizen, maar anderzijds ben je niet echt meester over je eigen agenda. Als model moet je constant stand-by staan en heel vaak krijg je pas op het laatste nippertje te horen of je een job krijgt of niet. Zo zou ik oorspronkelijk slechts een week in New York blijven, maar liet het agentschap me op de dag van vertrek weten dat mijn ticket was geannuleerd en ik nog een maand moest blijven. Niet leuk als je al andere plannen hebt gemaakt, maar ik neem het erbij.

Merk je een groot verschil tussen jouw job en die van vrouwelijke modellen? Ik heb natuurlijk nog niet veel ervaring, maar merk wel dat de criteria, zoals de opgelegde maten, voor hen strenger zijn. Wij moeten minimum 1m85 hoog zijn en sportief ogen, meer niet. Ik krijg soms wel de opmerking dat ik niet teveel mag sporten, iets dat ik altijd al graag heb gedaan, omdat ik dan té breed wordt. Verder moeten wij net als de meisjes opletten met blauwe plekken en wonden, blijkbaar een nachtmerrie voor de visagisten op de set.

Over visagisten gesproken, moeten jongens ook make-up aan? Ik heb het nog niet meegemaakt, maar blijkbaar is dat wel de gewoonte. Ergens vind ik dat ook logisch: de meisjes moeten een smetteloze huid hebben, dan is het alleen maar eerlijk dat ook jongens onder de fond de teint moeten, haha.

Moest je verder nog iets aan je uiterlijk veranderen? Eigenlijk niet, ze lijken dol op mijn haar en willen niet dat ik het knip. Als ik het ultrakort knip, groeit het binnen de twee weken echter weer in een afro, dus veel zorgen moeten ze zich op dat vlak niet maken…

Wat zijn je toekomstplannen? Ik zit nog op school en wil die zeker ook afmaken, maar ondertussen blijf ik proeven van het modellenleven. Als dit avontuur mij ligt en ik succesvol blijk te zijn, zal ik de kans na mijn studies zeker grijpen om het te proberen als voltijds model. Het zou super zijn een campagne voor Nike, Adidas of Calvin Klein te scoren, maar we zien wel wat de toekomst brengt!

(Beeld: Saverice, met dank aan Canon)