KEDS: de geschiedenis van de oersneaker

Geüpdatet op 24 januari 2019 door Laure Vandendaele
KEDS: de geschiedenis van de oersneaker

unnamed

Op de gezegende leeftijd van 99 jaar is Keds nog steeds springlevend. Van Marilyn Monroe tot Taylor Swift, geen diva die haar voetjes de afgelopen decennia niet in de comfortabele en tijdloze schoentjes stak.

Volgend jaar mag het Amerikaanse schoenenmerk Keds maar liefst 100 kaarsjes uitblazen, maar dat houdt ons niet tegen om de frisse negentiger nu al in de kijker te zetten. Zonder Keds immers geen sneakers, en zonder sneakers zouden onze voeten er intussen al lang de brui aan gegeven hebben. Want ook wij hangen onze hoge hakken bij momenten graag aan de wilgen, al zeker tijdens de zomer wanneer we onze voeten hard nodig hebben voor wandelingen op het strand en uitgelaten dansjes op festivals.

Oersneaker
‘If there were no Keds, there would be no sneakers.’, klinkt het bij Keds. En een zoektocht doorheen de geschiedenis van het merk leert dat de Amerikaanse sloganmakers wel eens gelijk kunnen hebben.  Het was immers reclameagent Henry Nelson McKinney die de term ‘sneaker’ bedacht. De Keds schoentjes met rubber zool waren immers, dit in tegenstelling tot alle anders schoenen die in het begin van vorige eeuw op de markt waren, perfect om in alle stilte ‘rond te sneaken’. Et voila, de allereerste sneaker zag het levenslicht.

Op wieltjes
Op het eerste gezicht hebben auto’s en sneakers niet zo heel veel met elkaar gemeen en toch ligt de oorsprong van de allereerste Keds schoen in een bandenfabriek. Daar rolde het rubber immers en masse van de band, een materiaal dat bij nader inzien ook perfect bleek om een schoen van een comfortabele zool te voorzien. Aan het eind van de negentiende eeuw maakten heel wat bedrijven banden én wielen, een combinatie die – bijna letterlijk – op wieltjes liep. Maar in 1892 produceerde de US Rubber Company, een bedrijf dat nu in handen is van Michelin, voor het eerst rubber dat enkel diende voor het maken van schoenzolen.

Keds Champion
Keds Champion

Van Peds naar Keds
Tegen 1916 telde de US Rubber Company inmiddels 30 verschillende schoenenmerken. De bazen verzamelden alle merken onder één vlag en doopte het schoenenimperium ‘Peds’, naar het Latijnse woord voor voet. Toen niet veel later bleek dat ‘Peds’ al een geregistreerd merk was, veranderen ze de naam simpelweg naar ‘Keds’. De eerste schoen met rubberen zool was een feit.

Beroemde fans
De rest is geschiedenis. De comfortabele, eenvoudige schoentjes in canvas werden enorm populair in de Verenigde Staten en maken, net als de LBD, deel uit van de garderobe van zowat elke fashionista. Maar ook beroemdheden kiezen al decennia van de moeder van alle sneakers. Van Katharine en Audrey Hepburn, Marylin Monroe, Yoko Ono tot Taylor Swift, Misha Barton en Mila Kunis. Ook Jennifer Grey had de ‘time of her life’ toen ze zich in ‘Dirty Dancing op haar witte ‘champions’ een weg in de armen van Patrick Swayze danste.


Keds X Swift
Meer recent sloeg Keds de handen in elkaar met popster Taylor Swift die voor haar ‘1989 World Tour’ een eigen in beperkte oplage verkrijgbare collectie kreeg.  (bekijk het resultaat hier). Verder ontwierp de zangeres zelf nog drie modelletjes met meisjesachtige hartjes- en bloemenprints. Swift zelf zet ook haar beste (eindeloos) lange beentje voor in de najaarscampagne van het Amerikaanse label. Die bestaat onder meer uit loafers met azteken print, schoentjes bezaaid met lovertjes en een paar absolute must-have veterschoenen in wit leder.

 

www.keds.com