Droomjob: modellenscout Véronique Vermeire

Geüpdatet op 1 oktober 2015 door ELLE België
Droomjob: modellenscout Véronique Vermeire

collage veronique

Véronique Vermeire is modellenscout en gaat elke dag op zoek naar nieuwe gezichten voor het Belgische bureau Dominique Models. Hoe gaat ze te werk? We stelden haar tien vragen.

1/

openspace

Wat is een scout?

Ik ga op jacht naar new faces voor modellenbureau Dominique Models. Ik schuim de straten af en spreek jongens en meisjes met potentieel aan.

Waar ga je zoal op jacht?

Festivals, concerten, winkelcentra... afhankelijk van het seizoen. Het idee is op zoek te gaan op plaatsen waar veel adolescenten komen. Een goeie barometer is mijn 17-jarige dochter. Als zij zegt: "tiens, vandaag is een goeie dag om naar de cinema te gaan" dan installeer ik mij aan de ingang van de Kinepolis om te scouten. Eens ik beslis in welke stad ik ga werken die dag (Gent, Louvain-La-Neuve, Antwerpen...), ga ik naar de gouden driehoek van de winkelketens zoals Zara en H&M. De beste plaats om mogelijke modellen te vinden? Festivals en concerten van jonge artiesten zoals Justin Bieber, One Direction, en Taylor Swift.

Scout je ook in het buitenland?

Het is al eens gebeurd dat ik op vakantie een Belgische vind en haar recruteer. In Londen was dat. Maar ik ga nooit speciaal naar het buitenland om te scouten, want een Deens meisje naar België halen, dat heeft niet veel zin.

2/

dossiers

Hoeveel meisjes per dag?

Eén of twee op een goeie dag! Als ik er tegen 's avonds één gevonden heb, heb ik mijn tijd niet verspild. De voorwaarden zijn zo streng dat eentje meer dan genoeg is. Pas als ik er na meerdere dagen geen enkele gevonden heb, zit ik met de handen in het haar.

Waar denk je aan als je iemand scout?

De vraag is altijd: is hij of zij fotogeniek? Vanaf dat een meisje groot (minstens 1m75), jong, en slank is, twijfel ik niet en spreek ik haar aan. We zien daarna of ze fotogeniek is. Of iemand goed om kan met de camera, dat kan je op voorhand jammer genoeg niet zien. Meer zelfs: dat beslist de camera. Qua gezicht kijk ik onder andere naar de vorm van de lippen, de structuur van het voorhoofd, en de afstand tussen de ogen, en dat moet allemaal heel snel gaan want het meisje weet niet dat ik haar volg. Als ze me ontglipt, is het meestal onmogelijk om haar later terug te vinden. Dan kan je soms wel spijt hebben. Het is dus beter om er te veel te vinden en hun naam te vragen, zodat ik ze op Facebook kan zoeken, en dan zie ik ineens of ze fotogeniek zijn of niet.

Hoe oud moet je zijn?

De minimum leeftijd om in een agentschap ingeschreven te worden en te werken is zestien jaar. Ik heb al meisjes van twaalf jaar gescout, maar dat is eigenlijk te vroeg. Het gebeurt vaak dat ik meisjes van veertien jaar vind. Zij kunnen niet onmiddellijk werken, en dus observeer ik hun evolutie. Als het meisje mentaal niet klaar is, laat ik haar altijd tijd om zich te ontplooien, te groeien, en zelfzeker te worden. Dat kan een maand duren, een half jaar, twee jaar. Tijdens die periode laat ik ze regelmatig naar het agentschap komen. Dan meet ik ze en mogen ze mee naar feestjes gaan.

3/

photos

Wat als een meisje fotogeniek is, maar bijvoorbeeld te klein is?

We hebben een categorie "Talent" voor modellen die niet meedoen aan defilés, maar wel aan campagnes. Zij zijn mooi, fotogeniek, maar een beetje kleiner. Uiteindelijk heeft iedereen kansen. Ik scout cameragenieke mensen die zich op hun gemak voelen voor de camera, voor campagnes bijvoorbeeld. Ik zoek ook naar plus size modellen of iets oudere vrouwen, omdat we ook veel modellen leveren voor reclame.

Zijn er trends in bepaalde fysieke eigenschappen? Zoals het spleetje tussen de tanden van Georgia May Jagger, of de wenkbrauwen van Cara Delevingne? 

Voor de meisjes, niet echt eigenlijk. Lang en slank, en verder zijn alle speciale uiterlijke kenmerken toegelaten! Bij de mannen daarentegen is er nu een echte terugkeer naar viriele mannelijkheid: stoppelbaarden, volle baarden, tatoeages, halflang haar... gladde jongens zijn nu al enkele seizoenen minder in vraag.

Hoe spreek je iemand aan op straat?

Ik stel me voor aan de jongedame of -heer in kwestie en zeg dat ik voor Dominique Models werk en zoek naar jong talent. Ik maak ook meteen duidelijk dat ze nog niet direct binnen zijn, maar gewoon gevraagd worden om eens langs te komen. Dat vermijdt misverstanden en teleurstellingen. Vervolgens vraag ik naar de leeftijd. Als hij of zij minderjarig is, neem ik contact op met de ouders, want het is heel belangrijk om hun goedkeuring te hebben. Verder denk ik aan mijn eigen dochter en stel ik me voor dat zij het is die wordt aangesproken op straat. Je moet professioneel zijn, onder andere met visitekaartje.

4/

rendezvous

Is het een voordeel om een vrouw te zijn als je scout? 

Ja, het is zelfs bijna noodzakelijk. Er werken veel scouts voor ons, en dat zijn altijd vrouwen of homoseksuele mannen, nooit hetero's. De meisjes die worden aangesproken moeten zich volledig op hun gemak voelen.

Hoe reageren mensen die gescout worden meestal?

Dat hangt af van wie ze bij zich hebben. Het is heel grappig, maar jongens die door hun vrienden omringd zijn doen meestal alsof ze niet geïnteresseerd zijn, maar nemen wel altijd je kaartje. En het zijn zij die dan als eerste bellen de volgende dag. Meisjes onder elkaar raken altijd erg opgewonden: "En ik? En ik?" Jammer genoeg kan ik niet iedereen aannemen... Wanneer de ouders erbij zijn, spreek ik zelden hun dochter aan, maar richt ik me direct naar hen. Dat is professioneler.

Hoe verloopt de eerste afspraak op het agentschap?

Eens gevonden op straat komen de jongens en meisjes langs op het agentschap waar ze gemeten en gefotografeerd worden. Vervolgens laat ik ze mijn collega's ontmoeten, want iedereen moet overtuigd zijn. Dan begint de discussie: wat doen we? Een testshoot laten doen? Of wachten we? Als we voelen dat het meisje of de jongen er zin in heeft, doen we meestal een testshoot. Anders moedigen we ze aan hun schooljaar af te maken en elkaar terug te zien in de zomer.

5/

Mannequinsphotos

Wat stimuleert je het meest?

Wanneer een model dat je gescout hebt overal te zien is en veel shows en campagnes doet. Super belonend, en dan voel ik me echt trots. Daarentegen is de job bij momenten echt frustrerend. Soms kom ik aan op het agentschap met een meisje, overtuigd dat ze aangenomen zal worden, en dat is dan niet het geval. Dat gebeurt gelukkig minder en minder, want met de jaren leer je echt met wie het zal klikken en met wie niet. Maar soms worden meisjes geweigerd en dat is hard. Sommige meisjes die wel worden gerecruteerd, blijken achteraf dan weer geen succes te zijn. Dat is ook teleurstellend.

Welke meisjes heb je gescout waar je echt in gelooft?

Romi, Lisa Michiels, Inne Neefs, Manou... er zijn echt veel ongelofelijk goeie jonge meisjes!

Hoe word je eigenlijk scout?

Daar bestaat geen enkele opleiding voor. Je moet er oog voor hebben en begrijpen wat de markt zoekt. Voor ik scout werd, werkte ik al jaren in het agentschap. Ik deed bookings en langzaamaan ook enkele scoutings. Op en dag zeiden ze tegen mij: "Véronique, jij hebt een goed oog, je zou scout moeten worden!" En dat was dat.

(Stagiaire Astrid Van Wambeke via Elle Belgique)