HOW TO: de juiste dresscode volgen op een trouwfeest

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door Anne Poelmans
HOW TO: de juiste dresscode volgen op een trouwfeest

de jusite dresscode voor een trouwfeest

Je kent vast en zeker dat gevoel wel waarbij je hersenpan even tiltslaat bij het lezen van de dresscode op die ene trouwuitnodiging. En vermits het trouwseizoen volop aan de gang is, help ik je graag even op weg.

ALS ER STAAT OP DE UITNODIGING: COCKTAIL

MANNEN: De heren dienen een donker pak te dragen. Bruine schoenen worden altijd als minder formeel aanschreven maar het mag vandaag de dag wel.

VROUWEN: Voor de vrouwen betekent dit dat de jurk tot aan de knie (of eventueel iets korter) moet komen. Afgewerkt met aangepaste accessoires en juwelen. Overdaad schaadt!

dresscode trouwfeestALS ER STAAT OP DE UITNODIGING: SMOKING OF BLACK TIE

MANNEN: Een smoking is een twee- of driedelig kostuum dat door mannen wordt gedragen als avondkleding, dat wil zeggen bij (formele) feestelijke gelegenheden. Het bestaat uit een zwarte broek met aan de zijkant een fluwelen streep en een zwart jasje met lapellen, een wit smokingoverhemd (en wel een dress shirt), een cumberband (een sjerp) die geplooid om het middel wordt gedragen en van hetzelfde materiaal is gemaakt als het strikje en de lapellen) en een zwarte vlinderdas. In het Engels spreekt men dan ook van black tie.

VROUWEN: Dames kunnen naar eigen keuze zowel in korte, driekwart of lange jurk verschijnen. Het meest chique is uiteraard een lange jurk. Maar vermits de etiquette-regels vandaag de dag wat verslapt zijn dragen veel vrouwen een jurk tot aan de knie. Al schrijft de absolute etiquette wel een lange jurk voor. Aan jou de keuze.

dresscode trouwfeest

ALS ER STAAT OP DE UITNODIGING: JACQUET

MANNEN: Een jacquet is een lange jas voor mannen met rond uitgesneden voorpanden en een gestreepte broek zonder omslag. Daaronder wordt gedragen een wit, niet gesteven, overhemd met een blinde knoopsluiting, dubbele manchetten, een grijze, zwarte of witte das en een grijs of zwart vest. Verder grijze glacé of suède handschoenen, een grijze of zwarte hoge hoed en gladde, zwarte schoenen; zwart wordt gedragen bij rouw, grijs en wit bij feestelijke gelegenheden. (bron: Wikipedia)

VROUWEN: Bij deze dress code is voor dames een feestelijk mantelpakje (deux-pièces) met hoed gebruikelijk maar je kan ook kiezen voor een feestelijke cocktailjurk (dat is een jurk die tot aan de knie komt). Overdag kan je een hoed dragen. Hoe donkerder de kleur van je jurk, hoe formeler en chiquer.

dresscode trouwfeest

ALS ER STAAT OP DE UITNODIGING: STADKLEDIJ

MANNEN: Als je graag strikt de regels volgt dan draagt de man hierbij een pantalon met hierop een (blauw) costuumjasje. Vandaag de dag mag je hier wel iets losser mee omspringen en wordt er van deze dresscode verwacht dat je je deftig kleed. Voor de mannen betekent dit dat een costuum een must is. En das is ook aangeraden. Jeansbroeken zijn hierbij uiteraard uitgesloten.

VROUWEN: De vrouw dient een broekpak of mantelpak te dragen of een chique jurk met knielengte. Een hoed mag maar moet niet. Een tasje mag maar moet niet, al is een enveloppetasje altijd eleganter.

dresscode trouwfeest