Watch. Deze actrices strijden voor vrouwenstemrecht

Geüpdatet op 17 januari 2019 door Christin Ho
Watch. Deze actrices strijden voor vrouwenstemrecht

emmelinepankhurst1

Meryl Streep, Carey Mulligan en Helena Bonham Carter springen samen in de bres voor het vrouwenstemrecht! De actrices keren terug naar de tijd van de suffragettes voor de nieuwe film over de Britse feminist Emmeline Pankhurst.

Mannenhaatsters, butches met okselhaar, Femen en hun blote-borsten-strijd,... Feministen hebben het de laatste jaren niet gemakkelijk gehad. Feminisme was een scheldwoord geworden, generatie Y kreeg via de media een fout beeld voorgeschoteld van feministen van het eerste en laatste uur: het zijn troublemakers met een nutteloze boodschap, want gelijkheid voor vrouwen en mannen is al geschied?

Beyoncé, Emma Watson, Lena Dunham,... tonen aan dat feminisme geen negatieve connotatie heeft. Strijden voor gelijke rechten voor vrouwen en mannen is even nuttig en belangrijk als de strijd tegen vb. armoede en holebifobie. Patricia Arquettes speech tijdens de Academy Awards laaide het enthousiasme voor feminisme verder aan, want actrices hebben een lange weg afgelegd. Van femme fatales naar slimme vrouwen die niet van de eerste tot de laatste seconde op zoek gaan naar de prins op het witte doek. Meryl Streeps reactie op Arquettes wijze woorden ging niet onopgemerkt voorbij.

meryl streep

Naar iemand wijzen is onbeleefd, maar in het geval van de 65-jarige actrice was het broodnodig. Meryl Streep was nog maar net begonnen met de opnames van haar nieuwe film Suffragette, over de bekende Britse feminist Emmeline Pankhurst (1858-1928) die opkwam voor vrouwenrechten en pleitte voor het vrouwenkiesrecht in Groot-Brittannië.

De film belicht een belangrijk hoofdstuk in de vrouwengeschiedenis. Voor het eerst verlieten Britse vrouwen de haard en kwamen ze massaal op voor de rechten van de vrouw van hun generatie en toekomstige generaties. Suffragette wordt geregisseerd door de Britse Sarah Gavron en geproduceerd door Alison Owen en Faye Ward, gekend voor hun steun aan bekende vrouwenfilms als Jane Eyre, The Other Boleyn Girl en The Iron Lady. Ook Carey Mulligan en Helena Bonham Carter maken deel uit van de cast.

De film komt uit in september 2015. De trailer kan je alvast hier bekijken: