6 feiten over dromen die je nog niet wist

Geüpdatet op 13 januari 2017 door ELLE België
6 feiten over dromen die je nog niet wist

Wat betekenen je dromen? Waarom onthou je je droom nooit? De droomcoach legt uit.
1. Uitslapen maakt slimmer
In de eerste uren van de nacht verwerk je vooral informatie, maar daarna gaat je brein aan de slag met al die verwerkte informatie. Je maakt nieuwe neurale verbindingen en evalueert indrukken. Hoe langer je slaapt, hoe meer tijd je hebt voor die creatieve denkprocessen. Genoeg slaap is dus niet alleen goed voor het lichaam, je wordt er ook slimmer van.

1/

2. Je droomt zoals je bent


Mensen onthouden hun dromen op een manier die bij hun past. Visuele denkers dromen hele films, muzikanten dromen vaak in muziek en schrijvers zien vaak tekst in hun dromen. Zelfverklaarde doeners vertellen mij dat ze bijna nooit dromen onthouden, maar wel vaak wakker worden met een goed idee en meteen aan de slag willen.

2/

3. Dromen zijn heel persoonlijk
Onze dromen zijn net zo persoonlijk als onze gedachten overdag. Iedereen heeft zo zijn eigen associaties, ook in de nacht. Daarom werken droomwoordenboeken vaak niet: de schrijvers daarvan geven een standaarduitleg, alsof iedereen dezelfde associatie zou hebben bij bijvoorbeeld ‘kat’. Dat is natuurlijk niet zo. Het maakt nogal uit of je een kattenmens bent of allergisch bent voor katten.
In plaats van op internet of in boeken op te zoeken wat je dromen betekenen, kun je een kijkje nemen in je eigen brein. Waar denk jij aan bij een kat? Hoe zou jij zelf een kat uitleggen aan iemand die zo’n beest nog nooit gezien heeft? Grote kans dat je nu precies beschrijft welke gedachte er achter jouw droomkat zat.

3/

4. De meeste dromen onthouden we niet (of niet zo heel lang)
Onthouden, daar zijn mensen niet zo goed in. Wat dacht je gisteren allemaal? Behalve als je je gedachten opschreef, of als ze opvallend waren, wed ik dat je ze niet meer weet. Nachtelijke gedachten zijn nog vluchtiger. Zonder rationele sturing (‘dit moet ik onthouden’) herinneren we dromen het best als er iets opvallends, raars, of emotioneels aan de hand was. En dat is gewoon niet elke nacht het geval.

4/

5. Verbeeldingskracht op tien
Natuurlijk zijn sommige dromen letterlijk de film van gisteren, of iets wat we morgen verwachten. Maar net zoals we overdag vaak in metaforen praten, verbeelden we in dromen onze gedachten. Handig, want een plaatje zegt meer dan duizend woorden. We ‘duiken ergens in’, ‘rennen ergens voor weg’ en ‘lopen tegen een muur op’. Droom je bizarre dingen? Misschien is het een metafoor is voor een situatie uit je dagelijks leven.

5/

6. Lang niet alle dromen betekenen iets
Net zoals we overdag ook wel eens zomaar wat denken, heeft lang niet al ons nachtelijk denkwerk een diepere betekenis. Ook kunnen we bijvoorbeeld over andere mensen dromen, net zoals we overdag over anderen kunnen nadenken. Familieleden dromen vaak van elkaars problemen, gewoon omdat ze meeleven.
We weten nog niet precies hoe het brein werkt, en waar denken vandaan komt. Aannemen dat alles wat je droomt over jezelf gaat, is wat kort door de bocht.
Heb je bij een droom een sterk gevoel, of blijft hij terugkomen in je gedachten? Dan is het slim om er wat langer over na te denken of over te praten, om te kijken of er iets achter zit.

Met dank aan de Ibis Sleep Academy en droomcoach Nicoline Douwes Isema