Zo vaak worden mensen écht verliefd in hun leven

Gepubliceerd op 24 februari 2023 door Lore Ginneberge
Zo vaak worden mensen écht verliefd in hun leven Kateryna Hliznitsova - Unsplash

Onderzoek toont dat we slechts een paar keer écht verliefd worden in ons leven.

Echte verliefdheid is best zeldzaam

Niet elke relatie telt als echte liefde, dat wisten talloze studies al te bevestigen. Zo gaven de tweeduizend deelnemers te kennen in een onderzoek van Siemens Festival Nights dat ze gemiddeld tweemaal in hun leven stapelgek waren op iemand. Opvallend: 1 op 7 respondenten was zelfs van mening dat zijn/haar huidige partner niet de liefde van zijn/haar leven is. Bovendien blijft 73 procent daarvan op zoek gaan naar de ware liefde. Slechts 17 procent beweerde dat ze voor eeuwig zullen samenblijven met hun huidige partner.

Claire Jarvis, de communicatieverantwoordelijke van Siemens, deed de volgende uitspraak over het onderzoek: “De resultaten tonen aan dat het moeilijk is om de ware liefde te vinden. Hoewel de algemene perceptie is dat vrouwen sneller verliefd worden dan mannen, was het intrigerend om vast te stellen dat in de realiteit mannen en vrouwen slechts tweemaal in hun leven echt verliefd zeggen te worden.”

eerste liefde hoeveel keer verliefd worden
Shingi Rice - Unsplash

De theorie van de drie liefdes

Niet alle studies zijn het eens over het cijfer twee, al blijven de meeste onderzoekers wel in de buurt. Zo bleek uit een poll uit 2012 door Elite Daily dat de deelnemers gemiddeld vier keer verliefd waren geworden in hun leven. En dan is er nog de wijdverspreide theorie van de drie liefdes.

Volgens deze laatste denkwijze worden we in ons leven drie keer verliefd. Je mag dan wel talloze liefjes of verschillende huwelijken hebben gehad, maar uiteindelijk hou je maar van drie van hen. Het idee is dat elk van die liefdes symbool staat voor een bepaalde levensfase.

Je eerste liefde

Als je de theorie volgt, staat de eerste fase gelijk aan de iedereen bekende kalverliefde. Deze speelt zich vaak af op de middelbare of hogeschool en voelt als een zeemzoeterig sprookje. De liefde blijft niet duren, want uiteindelijk word je ouder, verander je en groei je uit elkaar. Hoe serieus en belangrijk deze relatie ook voelt op het moment zelf, achteraf besef je pas hoe jong en naïef je werkelijk was.

Omdat het je eerste echte liefde is, zal de breuk hoe dan ook pijnlijk zijn. Dat intense initiële verdriet gaat echter even snel weer over en uiteindelijk kan je makkelijk verder met je leven.

Je harde liefde

De tweede fase in deze theorie staat bekend als de 'harde liefde' - deze vindt daarom niet noodzakelijk plaats meteen na je vorige 'eerste liefde'. Je zwaarste liefde is een hele gepassioneerde relatie en voelt perfect, maar is dat niet. De liefde en de band tussen jou en je partner is intens en diep, dieper dan elke andere relatie die je ooit hebt gehad.

Het is het soort liefde vol diepe dalen en hoge pieken, eentje waarvan jullie beiden écht willen dat ze werkt. Maar uiteindelijk vergt het teveel emotionele energie en komt er een einde aan. En je raadt het al: deze break-up is bijzonder moeilijk en die pijn kan nog heel lang nazinderen. Het is een relatie die je totaal verandert en waar je achteraf veel uit leert.

Je onvoorwaardelijke liefde

In de theorie van drie wordt je laatste, ware liefde beschouwd als de onvoorwaardelijke liefde. Deze ontstaat misschien onverwacht en heeft mogelijk tijd nodig om te ontwikkelen. Soms bloeit ze voort uit vriendschap of is ze het gevolg van vele lange gesprekken. De relatie kan je verrassen, maar voelt om een onverklaarbare reden vanzelfsprekend en juist. Deze partner voelt als thuiskomen en in tegenstelling tot je harde liefde, accepteren jullie elkaars persoonlijkheid, onvolkomenheden en verschillen.

Dit wilt niet zeggen dat er nooit uitdagingen of problemen zijn in een onvoorwaardelijke liefde, maar die lossen jullie op door samen oplossingen te bedenken in plaats van elkaar de schuld te geven. Dit is het soort stabiliteit waarnaar je op zoek bent en waarin je een toekomst zoet.