How to: delicate stoffen wassen

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door Christin Ho
How to: delicate stoffen wassen

wassen

Hoe zorg je ervoor dat delicate kledingstukken hun glans niet verliezen na de eerste wasbeurt? Wij geven tips:

1/

Zijde: Handwas, ook al staat er op het label dat het kledingstuk in de wasmachine mag gestoken worden. TIP: gebruik lauw water en voeg een beetje haarconditioner toe voor een zacht gevoel.

Leder: Was nooit zelf vlekken uit. Ga naar een droogkuisspecialist. Zij gebruiken oplosmiddelen en chemische goedjes om het lederen kledingstuk er als nieuw te laten uitzien.

Wol en kasjmier: Handwas: Week het kledingstuk in lauw water (2/3 koud water en 1/3 kokend water) met een lichte detergent. Leg het plat op een handdoek om te drogen. Ga niet langs de droogkuis, tenzij je het wil doorgeven aan je (toekomstige) dochter. Je krijgt het immers vaak terug in een maatje kleiner.

2/

Denim: Was het op een temperatuur lager dan 25°C.

Kleine versieringen (vb. pareltjes, pailletten): Delicate kledingstukken met versieringen kan je perfect zelf met de hand wassen. Steek ze uiteraard na de wasbeurt niet in de droogtrommel om te vermijden dat je de pareltjes en pailletten beschadigt. Ga je liever langs de droogkuis? Vraag of ze het stuk kunnen kuisen met een droge handdoek erop om de versieringen te beschermen.

Plooien: Steek kledingstukken met plooien nooit in de wasmachine. De kans is groot dat de plooien eruit gaan. Ook als je een vlek laat verwijderen bij de droogkuis kan het voorkomen dat de plek van de vlek geen plooien meer zal hebben. Vraag of ze de plooien op een hogere strijktemperatuur goed kunnen strijken.