10 beautytrends uit de jaren ’90

Geüpdatet op 10 januari 2018 door Laure Vandendaele
10 beautytrends uit de jaren ’90

Nineties kids herinneren zich ongetwijfeld de vervaarlijk uitziende Buffalo-schoenen, strakke halskettinkjes, virtuele huisdieren, flanellen ruitjeshemden, rokjes over broeken, slip dresses in combinatie met stevige bottines (bij voorkeur Dr Martens) en spaghettibandjes. Maar herinner jij je deze - bij momenten heerlijk foute - beautytrends nog?

Opsteekkapsels

Kunstige, Oosters geïnspireerde opsteekkapsels waren een hit in de jaren ’90. Op zomerdagen verschenen ontcijferbare Chinese tekens op ontblote schouders die vast ‘geluk’ of ‘liefde’ betekenden en op je broekpijp stond gegarandeerd een goudkleurige Chinese draak.  Haren gingen de hoogte in, lokken werden in scherpe stekeltjes gedraaid en op zon- en feestdagen werd het hele boeltje ‘gecrepeerd’.

1/

Dotjes

Belle Perez zong ‘Hello World’ en zei gelijk gedag aan haar kenmerkende dotjeskapsel. Het debuutsingletje van de Spaanse Limburgse raakte tot in Hollywood en veroverde een plekje op de soundtrack van de romantische komedie ‘Down to You’. (met in de hoofdrollen nineties iconen Julia Stiles en Freddie Prinze Jr.) Ook haar dotjeskapsel werd in gelijkaardige versies gespot op de hoofden van Amerikaanse nachtegaaltjes en actrices.

 

2/

Vlinderspeldjes

Je Aziatische opsteek- of dotjeskapsel was uiteraard niet compleet zonder vlinderspeldje of onhandig hanteerbare bloemenclip versierd met een piepklein diamantje. Je weet echt wel over wat we het hebben.

3/

Dunne wenkbrauwen

Vandaag de dag mogen wenkbrauwhaartjes welig tieren (al betekent dat niet dat een aaibare unibrow aanvaardbaar is) maar twintig jaar geleden maakte het pincet heel wat overuren in de badkamer. De wenkbrauwen werden herleid tot fijne boogjes die een permanente blik vol verbazing op hun beroemde smoeltjes toverden. Het botox van de jaren ’90, zeg maar. Het merendeel van de hedendaagse vrouwen kiest voor een zo goed als kaalgeplukte lijf maar de powerbrow blijft er om een statement te maken.

4/

Glossy lippen en glitteroogschaduw

Wie in de jaren ’90 voor het eerst met make-up experimenteerde, smeerde ongetwijfeld een laag transparante lipgloss (met hier en daar een verdwaalde glitter) op de lippen en, als we toch bezig waren, op de oogleden. Mocht het wat meer zijn, dan gingen we aan de slag met zachtpaarse of metallic oogschaduw. Zelfs op een gewone schooldag kregen de toen nog onder een hardnekkige laag babyvet verborgen jukbeenderen een laagje glittercrème van Dior. Het is een mysterie waarom de productie ooit werd stopgezet.

5/

Wafelhaar

Om een of andere reden wou iedereen in de jaren ’90 wafeltjeshaar. En dus zaagde jij je moeder de oren van het hoofd om een ‘bekjesmachine’.  Die kwam er niet, zelfs niet na die hartverscheurende brief aan de Sint. Je vader vertelde je later pas dat zelfs de goedheilig man geen idee had welk vreemd haartoestel je eigenlijk bedoelde.
Al in de jaren ’90 bleef je niet bij de pakken zitten en ging je alsnog voor een wafeltjeskapsel, hetzij DIY-style. Met het debuutplaatje van de Spice Girls in je met communiegeld gefinancierde stereoketen op de achtergrond, vlocht je zelf tientallen fijne vlechtjes in je haar. De dag erna moest je echt niet onderdoen voor andere wafelwijfjes op de speelplaats.

6/

Bruine lippen

Bobbi Brown bouwde haar make-upimperium op het succes van één lipstickcollectie, een lijn  met daarin tien natuurlijke, universele, bruine liptinten. Matte, bruine lippen waren dé liplook van de vroege jaren ’90. Hier en daar kleurde een paar lippen wel eens blauw (we kijken naar jou Ya Kid K) maar over het algemeen was een bruin bekje the way to go.

7/

Donkere lip liner

Smaken en stijlen veranderen. Ja, je was dolgelukkig met die zilverkleurige oogschaduw van Bourjois maar je denkt er niet aan om op zaterdag met zilverkleurige oogleden de deur uit te gaan. Wat aanvaardbaar in je jaren ’90 was, hoeft het nu niet te zijn. Maar hoe bestaat het dat met een donker lippenpotlood omrande lippen toen wel algemeen aanvaard werden? Wat ons betreft blijft de combinatie ‘bleke lippenstift’ en ‘donker lippenpotlood’ getuigen van slechte smaak.

8/

Lokken

De pony was niet erg populair in de jaren ’90. Maar al dat haar om je gezicht moest wel ergens heen. Daarom decoreerden we de zijkant van ons gezicht met twee zorgvuldig gestylede lokjes haar. Dan nog het liefst in combinatie met een opsteekkapsel en een middenstreep. Het is moeilijk te geloven voor kinderen die na de jaren ’90 het levenslicht zagen maar de toenmalige beroemdheden voelden zich niet te beroerd om met de lokjeslook op de rode loper te verschijnen.

9/

Bleke teint en robijnrode lippen

Lang voordat vampieren deel uitmaakten van de heersende popcultuur, waren hun bleke velletjes al in trek. Voor een celeb medio jaren ’90 in een chique restaurant (liefst een etablissement waar er naar lieve lust gemontignact kon worden)  ging dineren, kwam er een bleke fond de teint op het gezicht en werden de lippen robijnrood gestift. Een leuke slip dress aan, een vloerlange wintermantel over de schouders en onze nineties godinnen waren klaar voor een night on the town.