Getest: 24 uur met XXL haar

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door Laure Vandendaele
Getest: 24 uur met XXL haar

FranckProvostextensionskit

XXL-haar in een handomdraai. Dat is wat ik wil. En laat het een toeval zijn dat de Franse coiffeur de stars Franck Provost net een DIY-extensionkit op de markt bracht. Een haarexperiment dringt zich op.

WAT? Haarclips van een unieke professionele vezel van salonkwaliteit die aanvoelt als natuurlijk haar.

BELOOFT: Lang haar (56 cm) en meer volume in enkele minuten tijd. Net als natuurlijk haar zijn de lokken wasbaar en geschikt voor stylingapparaten tot 170°. De haarextensions zijn onzichtbaar en bieden eindeloos veel kapselmogelijkheden.

GETEST: Anderhalf jaar nadat de kapper flink wat centimeters (waren het geen decimeters?) van mijn haar knipte, slaagde mijn frisse korte coupe er nog steeds niet in om terug naar de oorspronkelijke lengte te groeien. Ik weet het, geduld is een schone deugd maar het gaat wat mij betreft te traag. Ik wou lang, door de zon gebleekt zomerhaar maar moest me de afgelopen zomermaanden tevreden stellen met haar waarvan de punten, wanneer volledig gestyled, tot iets over de schouders hangen. Maar ik wil meer. Ik wil haar dat mijn onderrug kriebelt, lokken die ik shampooreclame-gewijs in slow motion heen en weer kan schudden en een lange vlecht waarmee ik mijn liefste, in het geval dat ik weer ergens in een torenkamertje beland, naar boven kan hijsen. Maar wil ik dat elke dag? ‘Vrouwen veranderen graag van look, maar zijn er soms ook bang voor!’ zegt Fabien Provost, zoon van en artistiek directeur van de salons Franck Provost. ‘Met deze oplossing kunnen ze iets anders uitproberen zonder risico.’ Voor ik me een permante ‘coupe Miss België’ laat aanmeten, dan toch maar even het tijdelijk én minder prijzige alternatief uitproberen.

HOE: Een klein doosje vol haar. Elke kit bevat zes lokken van drie verschillende formaten. Voorzichtigheid is geboden want ik heb al snel door dat ook vals haar gevoelig is voor vervelende knopen. Leg ze netjes op een tafel of hang ze over de rugleuning van een stoel. Ook niet onbelangrijk: hou de lokken uit de buurt van speelse viervoeters. De huismops was plots een harig speeltje rijker, ik een lok armer.

Nadat ik mijn haren helemaal heb gladgestreken met de stijltang, spel ik mijn bovenste lokken vast op de top van mijn hoofd. Daarna neem ik de breedste lok vals haar en klik die achteraan mijn hoofd vast. Na een eerste poging zit de lok niet helemaal goed maar al snel zit de handeling in mijn vingers en maak ik de tijdelijke rattenstaart goed vast. De minder brede lokken klik ik respectievelijk vast aan de linker- en rechterkant van mijn hoofd. De twee overige fijnste lokken heb ik niet nodig. Ik maak mijn eigen haar bovenaan mijn hoofd los en probeer vals en natuurlijk haar harmonieus in elkaar te laten overlopen. Het kleurverschil en het verschil in textuur zorgt ervoor dat het resultaat niet echt natuurlijk is maar het voelt fijn om in amper vijf minuten lang poppenhaar te hebben.

FranckProvostextensions
REDACTIES: Van ‘Hé, je hebt vals haar!’ en  ‘Allez, jij gaat kunnen zwieren vandaag’ tot ‘Lekker hoor’. (en nee, dat was niet de hond). Wanneer ik zeg dat het kapselexperiment ‘maar om te spelen’ is, kijkt iedereen opgelucht. (behalve de hond)

RESULTAAT: Eerlijk is eerlijk: echt geloofwaardig ziet mijn kapsel er niet uit. Het verschil tussen mijn natuurlijke haar en de extensions is duidelijk zichtbaar en laat dat nu net niet de bedoeling zijn. Bovendien vind ik 56 centimer te lang en raken de haren heel snel in de knoop waardoor ik genoodzaakt ben er zelf de schaar in te zetten. Eens de lokken een iets meer handelbare lengte hebben zijn ze ideaal om meer volume of lengte aan een kunstig opsteekkapsel te geven. Lichtjes gekruld ogen de extensions natuurlijker maar pas op dat de krul- of stijltang niet warmer dan 170° wordt. Verbrand haar stinkt, of het nu echt is of niet. Wie krullen in deze extensions wil krijgen, gaat beter aan de slag met warme rollers en veel haarlak.

AANRADER: Als permanent nieuwe look: nee. Wel leuk voor een avondje uit, mits goede styling, of als manier om meer volume in je eigen haar te krijgen. Als jouw haarkleur niet overeenkomt met de zes tinten uit het gamma: waag je er niet aan. Niets zo triestig als slechte haar extensions.

PRIJS: 29.99 euro