In de man bag van … David Flamée

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door ELLE België
In de man bag van … David Flamée

davidf

De voorbije weken doken we heel wat designtassen in. Actrices, modellen, presentatrices en it-girls toonden ons de spulletjes die ze overal meesleuren. Spullen die onze mannelijke tegenhangers maar al te vaak worden ontzegd. Nochtans houden ook zij van leuke brillen, horloges en zelfs dagcrèmes. Tijd om dat onrecht te bestrijden! Deze keer doen we dat met David Flamée, persverantwoordelijke bij het MoMu Antwerpen.

David Flamée vormt al enkele jaren een onmisbare schakel in het reilen en zeilen van het Antwerpse MoMu. Als persagent staat hij in contact met verschillende spelers op de internationale markt en werkt hij dagelijks aan het imago van het modemuseum. Naast zijn vaste werkuren voor het MoMu, helpt hij ook mee aan de communicatie van Antwerpse instituten zoals de Antwerpse Modeacademie, Coccodrillo en Graanmarkt 13. Last but not least krijgt David van ons de titel ‘Ambassadeur van de Belgische mode’ mee, want mode van eigen bodem, daar heeft David duidelijk een groot hart voor…

David_Flamée_MoMu_03

1/

David_Flamée_MoMu_01

Ik heb drie tassen, allemaal van Dries Van Noten. Ze zijn enorm functioneel en ik vind het fantastisch hoe Dries Van Noten klassieke designs met een subtiele toets in kleur- en materiaalkeuze transformeert tot hedendaagse stukken. Voor mij gaat niets boven Belgisch design en ik zie het als mijn taak om dat te promoten. Dat maakt sowieso al deel uit van mijn job bij het MoMu, maar wees maar zeker dat ik dat met veel plezier doe.

Via een stage bij Flanders Fashion Institute zette ik in 2001 mijn eerste stappen in de mode - een fascinerend jaar tijdens het Modejaar 2001 in Antwerpen toen Belgische mode zich verder begon te ontwikkelen met de nieuwe generaties ontwerpers na de 'Zes van Antwerpen'. Na die stage heb ik een job bij FFI kunnen bemachtigen en een aantal jaar later ben ik verhuisd naar onze buren onder het dak van de Modenatie: het MoMu.

David_Flamée_MoMu_06

2/

David_Flamée_MoMu_21

Als persagent is het cruciaal om te netwerken, vandaar dat ik altijd mijn visitekaartjes op zak heb en ondertussen al een heuse collectie kaartjes heb die ik kreeg van andere contactpersonen. Verder heb ik nog een verzameling lidkaarten, klantenkaarten en abonnementen die ik netjes bewaar in een tasje van Comme des Garçons.

In deze sector moet je jezelf te laten zien en dus tijd maken voor persoonlijke afspraken. Het is gemakkelijk om gewoon persberichten uit te sturen en dan te hopen dat er iets uit voortkomt, maar dat kan je niet in alle situaties doen. Zo zijn de modeweken voor het MoMu de uitgelezen gelegenheid om contacten te leggen en belangrijke spelers te laten weten waar het museum mee bezig is. Daarbij hebben we met het MoMu ervoor gekozen om het museum internationaal op de kaart te zetten, vandaar dat ik zoveel mogelijk in het buitenland contacten probeer te leggen met pers en andere partners.

David_Flamée_MoMu_10

3/

David_Flamée_MoMu_18

Mijn portefeuille van Delvaux is nog maar eens het bewijs dat ik grote fan ben van Belgische mode. Voor kledij en schoenen grijp ik naar Raf Simons of Ann Demeulemeester, maar ook jonge ontwerpers zoals Mikio Sakabe en Devon Halfnight Leflufy vinden een plaatsje in mijn kleerkast. Ik probeer steeds een mooi budget opzij te houden en investeer liever in kostbare en interessante stukken dan dat ik zomaar in het wilde weg ga shoppen. Mij zal je dus niet snel betrappen op impulsieve aankopen. Schoenen blijven mijn grootste zwak - deze sneakers zijn van Raf Simons.

David_Flamée_MoMu_12

David_Flamée_MoMu_23

Mijn kleine Rinse Free Hand Wash van het nichemerk Aesop is handig, ruikt heerlijk en is daarbij nog eens spotgoedkoop. Ik probeer toch wat minimale aandacht te besteden aan een goede huidverzorging, ik gebruik dan ook dagelijks een moisturizer van Khiel’s en heb steeds een lippenbalsem van hetzelfde merk op zak.

4/

David_Flamée_MoMu_17

Voor mijn job reis ik vaak, zoals onlangs nog naar Parijs. Dan heb ik graag een boek bij om de tijd te doden. Van autobiografieën tot fictie, ik lees het allemaal! Deze houd ik bij voor mijn zomerreis naar Sardinië binnenkort.

Mijn bril van Emporio Armani heb ik nodig wanneer ik op de computer werk, wat zo goed als altijd is. Helaas ben ik niet zo voorbeeldig en draag ik die lang niet zo vaak als zou moeten. Tommy Hilfiger doet mijn hart niet meteen sneller slaan, met uitzondering van deze zonnebril dan – erg leuk van kleur en vooral praktisch dankzij de bijgewerkte glazen op sterkte.

David_Flamée_MoMu_15

5/

David_Flamée_MoMu_22

Zonder mijn badges geraak ik de kantoren van het MoMu niet binnen. Momenteel loopt Birds of Paradise ten einde, dus we zijn al volop bezig met de voorbereidingen van de volgende tentoonstelling ‘MoMu Nu’. Het wordt een boeiende expo van hedendaagse stukken uit onze eigen vaste collectie van silhouetten die we de afgelopen vijf jaar verworven hebben. Houd dus zeker het programma in de gaten!

(Tekst stagiaire Natalia Tjurina, beeld stagiaire Anastasia Pavlyukova)