Hoe bereid je perfecte champignons?

Geüpdatet op 7 december 2023 door ELLE Partner
Hoe bereid je perfecte champignons? ©Kokerellen

Als grote sterren van onze herfstoogst staan champignons als het ware symbool voor het seizoen. Ellen Van Gool van de blog Kokerellen overloopt met ons de 5 stappen die je moet volgen om je champignons te bereiden tot in de perfectie! 

We bereiden champignons al eens graag op Griekse wijze, als soep, in vol-au-vent of in meer verfijnde bereidingen. Maar weten we eigenlijk wel hoe we ze precies moeten klaarmaken? Ellen Van Gool van de blog Kokerellen - en ambassadrice is voor de campagne "European mushrooms, the hidden gem" - geeft ons 5 eenvoudige stappen om paddenstoelen te bereiden als een pro! Als extraatje deelt ze een recept voor een vegetarische pita om duimen en vingers bij af te likken.

De 5 stappen

1. Was je champignons niet maar borstel ze 

Was je champignons zeker niet met water. Ze nemen water onmiddellijk op, waardoor ze zacht en smaakloos worden. Borstel ze in plaats daarvan met een champignonborsteltje of maak ze schoon met een licht vochtig doekje. 

2. Snij je champignons in vieren

Laat de steel aan je champignons en snij ze in vieren. Je hoeft ze niet te pellen of het steeltje eraf te snijden.

3. Gebruik een ruime pan

Om champignons te stoven, gaat er niets boven een grote koekenpan met een platte bodem. Zet het vuur tussen medium en hoog. Als de champignons tijdens het koken te dicht op elkaar liggen, worden ze niet gebakken maar gewoon gestoomd. Gebruik wat boter, olijfolie of een combinatie, wat je lekker vindt. Schud de champignons een paar keer op tijdens het bakken zodat ze een goudbruine kleur krijgen. 

4. Kruid ze steeds achteraf 

Kruid je champignons altijd pas tijdens of na het garen. Als je ze te snel zout, zullen ze meer vocht vrijgeven tijdens het koken, waardoor ze rubberachtig worden. 

5. Smakelijk! 

Geniet van je gebakken champignons zodra ze uit de pan komen. Heb je restjes over? Bewaar ze goed afgesloten in de koelkast tot 3 dagen na de bereiding.

Europese champignons, de sterren van ons bord 

In 2023 lanceert de GEPC "European mushrooms, the hidden gem", een grootschalige promotiecampagne over champignons die medegefinancierd wordt door de Europese Commissie. De campagne richt zich op jongeren tussen 25 en 35 jaar op 9 Europese markten en wil de consument bewust maken van de vele voordelen van Europese champignons als onderdeel van een gezonde, evenwichtige voeding.

Wist je dat België een van de belangrijkste Europese champignonteeltlanden is? En hoewel veel soorten paddenstoelen, zoals shiitake, oesterzwam en populierzwam, ook in Europa worden geteeld, is de Parijse champignon ongetwijfeld het populairst. De Europese champignonteelt is van het begin tot het einde van de keten een duurzame onderneming. De productie gebeurt met respect voor het milieu en de samenleving, en is een goed voorbeeld van circulaire biochemie. En terwijl hun duurzame karakter al opmerkelijk is, zijn Europese champignons ook en vooral perfecte bondgenoten voor onze gezondheid!

Champignons worden door voedingsdeskundigen gerekend tot de groenten en fruit die je zou moeten eten als onderdeel van een evenwichtig voedingspatroon. Ze zijn rijk aan water, eiwitten en mineralen, en zijn een uitstekende bron van vitamines. Gekweekte champignons bieden een rijkdom aan smaken en texturen, evenals een breed scala aan aroma’s. De witte Parijse champignons vallen bijvoorbeeld op door hun zoete smaak, terwijl de bruine een meer nootachtige toets hebben. Twee soorten aan de andere kant van het spectrum zijn de shiitake met zijn meer uitgesproken, zelfs scherpe smaak, en de delicate en verfijnde oesterzwammen. De pioppino of populierleemhoed heeft dan weer een meer aardse smaak.

Welke variëteit je ook kiest, Europese paddenstoelen zijn echte smaakmakers die rauw of bereid kunnen worden gegeten en overal bij passen! 

Het recept dat je moet proberen  

Wacht niet langer en ga aan de slag met deze waardevolle tips voor het heerlijke recept voor pita met vegetarische shoarma van Kokerellen.

 

 

 

*Gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs de ideeën of meningen van de Europese Unie of het Europees Uitvoerend Agentschap onderzoek (REA) weer. Noch de Europese Unie, noch de steunverlenende autoriteit kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.

Dit artikel is geschreven in nauwe samenwerking met europeanmushrooms.eu.

LEES OOK:
Trendkleur: zwart voor de badkamer
Recept: pittige pompoensoep met gember, rode peper en kokosyoghurt
De exclusieve opening van de schaatspiste van Docks Bruxsel: daar wil iedereen bij zijn